Вести

Весић: Решићемо проблем буке у граду

Закон о буци налази се од јуче на јавној расправи и сви који су заинтересовани, без обзира да ли су грађани, удружења која се боре против буке или сами угоститељи, могу да дају своје примедбе и предлоге како бисмо имали најбоља решења, изјавио је заменик градоначелника Београда Горан Весић.

"У име Града Београда захваљујем министарски животне средине Ирени Вујовић јер је препознала овај проблем и реаговала одмах на предлог Града. Ирена Вујовић је била председница општине Савски венац, чији су становници веома угрожени буком. Вујовић и ја ћемо се током наредне недеље састати са управницима стамбених зграда који су имали највише примедаба због буке, како бисмо им представили решења и чули њихове предлоге", рекао је Весић.

Објашњавајући какве ће промене за грађане донети нови закон о буци, Весић је рекао да ће овај проблем бити решен као што је „Око соколово” решило проблем бахатог паркирања.

"Уколико грађани пријаве буку по садашњем закону, на терен излази инспекција која констатује буку и позива овлашћену компанију за мерење буке да закаже излазак и утврди ниво буке. Јасно је због чега никада нико није био кажњен. Наиме, сваки угоститељ у заказано време за мерење прилагоди јачину звука прописима. Сада, по новом закону, сваки комунални милиционер имаће код себе мобилни апарат за мерење буке и моћи ће да реагује одмах – прво, да упозори оне који емитују музику да ниво звука прилагоде прописима а онда и да забрани даље емитовање музике. Након тога ће уследити забрана рада угоститељског објекта или привремено одузимање средства са кога се емитује музика. Бићемо бескомпромисни када је у питању заштита грађана од малтретирања. Зато је доношење закона и позив угоститељима да уложе новац у заштиту од буке и тако себи омогуће да нормално раде, а да не малтретирају своје комшије", рекао је Весић.

 

Oмогућити ресторанима да имају музику током радног времена

Сада када је угоститељским објектима дозвољено да раде до поноћи, Кризни штаб треба да промени одлуку која је на снази од децембра прошле године, а по којој је забрањено имати музику после 18 сати. Ову одлуку треба укинути и омогућити да се емитује музика до поноћи, рекао је Весић и додао да је о томе разговарао са председницом Владе Републике Србије Аном Брнабић.

Весић је истакао да је у Београду вакцинисано више од 715 хиљада лица, а ревакцинисано око 620 хиљада.

"Први смо град у Србији у коме је вакцинисано више од половине пунолетних грађана. Београђанке и Београђани су били одговорни и вакцинисали су се, тако да су сада заслужили да им се врати живот као пре епидемије вируса ковид-19", рекао је Весић.

Весић је додао да очекује да се у Београду од 21. јуна организују концерти, свадбе, конгреси и сви други јавни догађаји. Такође, истакао је да се страни туристи већ враћају у Београд и да је попуњеност београдских хотела око 60 одсто.

 

 

Извор: Танјуг/Студио Б