Вести

Весић: Решићемо проблем водоснабдевања Гроцке и Младеновца

Подавалска насеља београдских општина Гроцка и Младеновац без воде су и више од 12 сати дневно. Цистерне са водом распоређују се по приоритету, а због ненаменског трошења, како тврде надлежни, потрошња је већа два до три пута. Изградњом водовода Макиш–Младеновац, проблем снабдевања водом биће решен најкасније до 2025. године, рекао је заменик градоначелника Београда Горан Весић.

Грађани Врчина који већ данима немају воду кажу да је добију на сат времена, протестовали су протеклог викенда.

Весић је рекао да град намерава да вишедеценијски проблем рубних градских општина реши изградњом регионалног водовода Макиш–Младеновац.

"До марта следеће године на градски водовод би се спојио већи део Гроцке, а цела територија општине до марта 2023. године", тврди Весић.

Како додаје, сигурно водоснабевање Сопот и Младеновац требало би да добију до 2024., најкасније 2025. године.

"Тренутно се ради спајање грочанског насеља Ритопек са водоводом и до новембра 80 одсто тог насеља би требало да буде прикључено, док би проблем воде за више делове требало да се реши кроз пројекат који ће се радити од јануара наредне године", рекао је Весић.

Према његовим речима, за највише седам дана почињу радови на спајању Гроцке и Врчина на градски водовод, пошто је тендер прошао и изабрани су извођачи радова.

Весић наводи да након што грочанско насеље Врчин и већи део те општине следећег марта буду прикључени на градски водовод и фабрика у Макишу би реконструкцијом језера са тренутних 6.600 литара воде у секунди добила још додатних хиљаду литара.

"Припрема се и тендерска докуменатација за изградњу још једног погона 'Макиш 3' капацитета четири до пет хиљада литара воде у секунди", додаје Весић.

 

Таблети за више од 67.500 основаца

Весић напомиње да ће град за 67.592 основца од трећег до шестог разреда купити таблете, капацитета 32 гигабајта. Како је нагласио, градске власти ће им обезбедити и електронске уџбенике.

Таблети ће бити власништво родитеља после три године. Каже да ће уређаји бити осигурани од крађе и физичког оштећења уз трогодишњу гаранцију.

Тврди да ће поседовати и картицу са бесплатним интернетом независно од тог да ли деца код куће имају прикључак на глобалну мрежу.

Указује да ће са таблета моћи да се посећују само сајтови са "беле листе" Министарства просвете.

Према његовим речима, све школе ће до септембра имати везу са интернетом, а град ће обезбедити и лаптопове за наставнике и учитеље који предају ђацима од трећег до шестог разреда.

Додаје да је град у сарадњи са ресорним министарством одлучио да купи уџбенике за све ђаке првог и другог разреда за математку, српски (матерњи) језик, свет око мене и страни језик као обавезни.

Како наводи, испод црте за упис у вртиће остало је око хиљаду деце.

Весић је рекао да се у оквиру пројекта изградње 25 обданишта, тренутно завршава осам, а да се расписује тендер за изградњу још десет.

 

Изградњом 25 вртића неће више бити листе чекања

Весић је подсетио да је 2012. године око 17.000 деце чекало на место у вртићу, док је данас тај број око хиљаду.

"У међувремену смо изједначили децу која иду у приватне вртиће. Град је обезбедио субвенције за њих, што раније није био случај, а са друге стране градимо нове вртиће. У овом тренутку Град завршава или гради осам вртића. Вртић у Милоја Закића на Чукарици ће бити готов у септембру, вртић у Патријарха Павла је завршен, у Новоградској је при крају, два на Новом Београду почињу да се граде, у Курсулиној се завршава за месец-два, а један у Сурчину је већ завршен. Расписујемо тендере и до краја године почињемо да градимо вртиће у Браће Јерковић, Миријеву, Борчи, Миљаковцу 3, Младеновцу, Сремчици и Степојевцу. У наредним месецима биће расписан тендер за изградњу још десет вртића у наредној години и са тих 25 вртића у Београду више неће бити деце на листи чекања", истакао је Весић.

Говорећи о градском саобраћају, Весић је подсетио да је јуче расписан тендер за куповину нових сто зглобних аутобуса.

"Ради се о аутобусима на гас. Прошле године донели смо одлуку да ниједно возило не сме да буде на дизел, већ еколошки прихватљиво возило. Тако ћемо сваке године у наредних пет година куповати по сто возила на гас, у међувремену ширимо трамвајску мрежу са нових 50 километара, кренућемо и у обнову трамваја, а у новембру почињемо да градимо метро. Прва линија прорадиће 2028. године, а друга 2030. године. Наставићемо са ширењем трамвајске мреже, тако да 2030. године ниједно возило у градском превозу неће више бити на дизел, већ ће сва бити еколошки прихватљива", истакао је Весић.

Весић је нагласио да ће Град Београд у јулу расписати тендер за првих 2.000 људи који ће моћи да добију субвенције за бицикле.

"Желимо да стимулишемо домаћу производњу, али ћемо тај програм додатно и проширити. На јесен ћемо расписати тендер и за јавне бицикле, односно 150 станица са по десет бицикала, а држави смо предложили и неке измене закона како би се стимулисао бициклистички саобраћај. Трудимо се да бициклистички и пешачки саобраћај добију предност у односу на аутомобилски, а ту ће нам много помоћи и метро који ће нам омогућити да будемо много оштрији у мерама", рекао је Весић.

 

 

 

Извор: РТС 1