Вести

Весић: Резолуција о Сребреници донела додатне тензије и немир

Резолуција о Сребреници никоме није донела мир већ додатне тензије у региону, а највећу штету нанела је породицама сребреничких жртава јер је та трагедија злоупотребљена у политичке сврхе од аутора резолуције, изјавио је данас министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић.

Весић је рекао да му је жао што су двојица бошњачких политичара Златко Лагумџија и Денис Бећировић, из својих унутрашњополитичких разлога, да би показали да су у бошњачком бирачком телу већи Бошњаци од СДА, усвојили резолуцију којом су унели додатне тензије у региону.

"Гласање у Уједињеним нацијама је завршено и делегације су отишле кућама а ми остајемо да живимо заједно, пре свега народи који живе у БиХ који сада треба да решавају тензије настале без икаквог разлога", рекао је Весић.

Ово резолуцијом је, рекао је Весић за "Euronews", нанета велика штета сећању на сребреничке жртве јер, како је рекао, те жртве као и све друге жртве у БиХ, и српске и хрватске и бошњачке, нису заслужиле да их се сећамо без дужног пијетета свих народа.

Подвукао је да је оно што се догодило у Сребреници био злочин и да Србија то никада није негирала, уз подсећање да су наша два председника била у Сребреници.

"Тридесета годишњица злочина у Сребреници заслужила је да се обележава пијететом и договором сва три народа, али су очигледно из унутрашњополитичких разлога Лагумџија и Бећировић то злоупотребили и то вам је тако кад као комуниста под старе дане постанете националиста", рекао је Весић.

На питање да ли ће ово утицати на сарадњу Србије и БиХ, Весић је рекао да ће наша земља сарађивати са свим својим суседима.

"За нас су БиХ и Република Српска важан партнер јер ту живи велики број припадника нашег народа и ми ћемо се трудити да наставимо сарадњу која је у интересу Србије. За тензије није крива Србија јер нисмо ми ти који су ушли у ову авантуру са резолуцијом која се на крају лоше завршила”, рекао је Весић.

Навео је Весић да је резолуција усвојена формално и да суштински нема никакву тежину с обзиром на то колико је земаља гласало за њу.

"Да ли она донела другачији однос према жртвама у БиХ? Није. Да ли је донела већи пијетет према жртвама у БиХ било ког да су народа? Није. Да ли је донела веће тензије и више проблема? Јесте. Па, чему онда таква резолуција?”, упитао је Весић.

Додаје да је после 30 година било време да се сва три народа договоре како ће обележавати како оно што се догодило у Сребреници тако и оно што се догодило у Поточарима и на другим местима и да цео свет стане иза тога.

"А не да се из унутрашњополитичких разлога прави резолуција која никоме није донела мир, а нажалост највећу штету нанела је породицама сребреничких жртава, јер је та трагедија злоупотребљена у политици што се често дешава кад се политичари мешају када су овакви историјски догађаји у питању", рекао је Весић.

Нагласио је да је "штета коју су Лагумџија и Бећировић нанели помирењу народа и заједничком суживоту у БиХ таква да смо се због неодговорности ове двојице вратили скоро у време после Дејтона".

 

 

 

 

Извор: Танјуг/Euronews