Вести

Весић са Бабајевим о саобраћајном повезивању

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић разговарао је са председавајућим Мешовитог комитета за економску сарадњу Србије и Азербејџана, министром за рад и социјалну заштиту те земље Сахилом Бабајевим о продубљивању сарадње две државе и могућностима за саобраћајно повезивање.

Министар Бабајев истакао je да су политички односи две земље на високом нивоу и да су Србија и Азербејџан стратешки партнери, те да постоји велики потенцијал да инвестиције и економска сарадња достигну ниво политичких односа.

Навео је да је Азербејџан заинтересован за продубљивање односа са Србијом, пре свега за саобраћајно повезивање, железницом и директном авио-линијом.

Министар Весић Бабајеву je представио железничку мрежу коју Србија гради и обнавља, посебно истичући изградњу брзе пруге Београд – Будимпешта, која је у пуном јеку, те скори почетак радова на изградњи брзе пруге Београд – Ниш, која ће се наставити ка Бугарској, и даље ка Истанбулу.

"Очекујемо да за неколико година, пругом будемо повезани са Истанбулом", рекао је министар Весић.

Министар Бабајев подсетио је да је Азербејџан пругом повезан са Турском, преко Тбилисија и да је то железничка веза преко које велики обим роба стиже ка централној Европи, те навео да би железнице две земље требало да размотре могућности за повезивање тих коридора.

Министар Бабајев исказао је и потребу да се успостави директна авио-линија Београд – Баку, што ће размотрити две националне авио-компаније.

Министри су разговарали и о могућности да се повећа број билатералних дозвола за друмске превознике, како би се додатно поспешила трговинска размена.

Министар Весић изразио је и задовољство компанијом "Азвирт" која ради на неколико важних инфраструктурних пројеката у Србији, најављујући да би кроз неколико дана требало да почне изградња још једног важног пута – брзе саобраћајнице кроз Војводину, од мађарске до румунске границе.

Додао је да постоји и интерес компанија из Србије да улажу у Азербејџану, на шта је министар Бабајев узвратио позивом министру и домаћим привредницима да посете Баку, уз могућност организовања пословног форума, како би размотрили могућности за инвестиције из Србије, које су добробошле у Азербејџан.

 

 

 

Извор: Танјуг