Вести

Весић: Сам позив Вучићу у Белу кућу је победа за Србију

Чињеница да је председник Србије Александар Вучић позван у Белу кућу представља велику победу Србије, иако на том састанку неће бити трајно решен проблем Косова и Метохије, рекао је заменик градоначелника Београда Горан Весић.

Весић сматра да је то сигурно први у низу састанака који треба да доведе до трајног решења.

"Наравно да се ништа неће решити на једном састанку али је чињеница да се глас Србије сада слуша и чињеница је да захваљујући председнику Вучићу имамо могућност да кажемо који су наши ставови и који су легитимни историјски, политички, културни, економски и сваки други интереси Србије на КиМ и да тражимо решење које ће задовољити и српски и албански народ", истакао је Весић.

Подсетио је да до пре неколико година "нисмо могли да размишљамо о томе да се у Белој кући говори о КиМ", а поготово да председник Србије говори о томе, али да је захваљујући Вучићу та тема враћена у најважније светске центре моћи, чак и оне који су признали самопроглашену независност Косова.

Нагласио је да је одлазак Вучића у Белу кућу вома значајан и због тога што су Сједињене Америчке Државе не само прва светска сила, већ и зато што су толико уплетене у самопроглашење независности Косова да без САД нема решења.

Разговор у Белој кући упоредио је са важним историјским догађајима, као што су преговори које је кнез Михајло водио шездесетих година 19. века о одласку турске војске из Србије, Берлински конгрес и договор у Версају после Првог светског рата, јер је и овог пута у питању један историјски проблем који постоји већ више од једног века.

Тај проблем, навео је, није направио ни Вучић ни Милошевић ни Тадић ни Коштуница ни Ђинђић ни краљ Александар, већ "тај проблем постоји и Србија мора да га реши тако што ће да заштити своје интересе".

Весић је истакао да је веома важно то што Вучић има подршку грађана и нације, али да је за позицију Србије значајна и подршка медија али и опозиционих политичара.

Оценио је да поједини опозициони политичари као да желе да Београд лоше прође у Вашингтону, што је окарактерисао као неодговорно.

Истичући да КиМ није страначко већ национално питање, Весић је напоменуо да је више јединства било када је Милошевић ишао да разговора у Дејтону иако је земља тада била подељена.

"Када је КиМ у питању треба да имамо једну политику и да станемо иза онога ко је изабран за председника, а Вучић је изабран са више од 50 одсто гласова и да добијемо најбоље могуће решење. Свађаћемо се око много других питања, али да се странчари и да се води политика на питању КиМ је играње са судбином народа", сматра Весић.

Весић је рекао да би било одговорно да и опозициони политичари дају подршку Вучићу јер ће тако његова позиција у преговорима бити јача.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Хепи