Вести

Весић: СНС жели да се Србија развија

Опозиција власт доживљава као начин да се удоме и добију функције за разлику од Српске напредне странке и председника Републике Србије Александра Вучића, који је виде као начин да ураде нешто добро за земљу и да она постане боље место за живот свих грађанки и грађана, изјавио је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у Влади Републике Србије и члан Председништва Српске напредне странке Горан Весић.

Рекао је и да су избори који ће бити одржани 2. јуна формално локални, али да су то суштински избори на којима се одлучује у којем ће правцу Србија да се развија.

Истакао је да Српска напредна странка жели да се Србија развија, док опозиција прича да ће да заустави сваки пројекат.

"Од стране опозиције нисам чуо ниједан конкретан предлог да би нешто урадили брже и боље од нас, као ни то да би урадили нешто додатно, чега се ми нисмо сетили", рекао је Весић.

Навео је да би опозиција, ако би доживела некакав успех на овим изборима, сигурно тражила нове председничке и парламентарне изборе јер, како је рекао, они власт доживљавају као начин да се удоме и добију своје функције.

"За разлику од њих, председник Александар Вучић, наша странка и наша коалиција власт доживљавамо као начин да урадимо нешто добро за нашу земљу. То је разлика - ми градимо, они руше. Ми развијамо земљу, они би да направе земљу која није развијена јер само тако мисле да могу да побеђују", рекао је Весић и закључио:

"Ми смо за развој, а они за то да Србија стане и зато је важно да све грађанке и грађани изађу на локалне изборе и гласају за листу "Александар Вучић - Србија сутра" и да на тај начин наставимо да развијамо нашу земљу како би до 2027. године она постала добро место за живот свих и да грађани могу добро и пристојно да живе од свог рада".

 

Радови на брзој прузи од Београда до Ниша почеће крајем ове или почетком 2025. године

Радови на изградњи брзе пруге од Београда до Ниша, која ће бити дуга 230 километара, почеће крајем ове или почетком следеће године, изјавио је Весић.

Навео је да ће се прво радити друга и трећа деоница те пруге која ће се, како је рекао, радити другачије него пруга Нови Сад - Суботица, јер неће бити потпуног заустављања саобраћаја већ се радити у "прозорима" као што се сада ради пруга Ниш - Димитровград где се три дана ради, па три дана иде саобраћај.

Весић је рекао да је за пругу од Београда до Ниша Европска унија дала 610 милиона евра гранта, а да је укупна вредност радова две милијарде и 750 милиона евра.

Навео је да се већ ради 23 километара пруге Ниш - Брестовац, а да смо заједно са Владом Северне Македоније код Европске уније конкурисали за средства од Брестовца до Прешева и од Прешева до Скопља.

"Ми до Прешева, а они одатле до Скопља. Наш део је 135 километара и када то будемо урадили, пошто ћемо до краја ове године пустити у саобраћај брзу пругу до Суботице, а Мађари касније свој део до Будимпеште, онда ћемо моћи да имамо пругу од Будимпеште до Скопља", рекао је Весић.

Између осталог, навео је да већ у јуну ове године почиње да се гради железничка обилазница око Ниша.

"Ми смо већ изабрали извођача, спровели тендер и чекамо сагласност Европске инвестиционе банке. Очекујем да је можемо добити ове или следеће недеље и чим будемо добили сагласност почињу радови на изградњи ове обилазнице", рекао је Весић.

Навео је да је то највећи проблем које Нишлије имају јер се деценијама прича по томе како воз иде кроз град и да треба направити обилазницу.

"Једини је то успео да уради Александар Вучић и то грађанке и грађани Ниша треба да знају", рекао је Весић.

Између осталог, навео је да се са Бугарском преговара о брзој прузи од Ниша према Софији, као и од Софије према Истанбулу, те истакао да ће се Ниш наћи на чворишту брзе пруге која иде од Будимпеште до Атине, јер је са Грцима већ договорено да се и они укључе у пројекат.

"То је за Ниш посебно значајно", нагласио је Весић.

Весић је указао на то да је опозициони кандидат за градоначелника Ниша тражио у Стразбуру да се Србији укину приступни фондови Европске уније.

То, како је рекао, значи да је онај ко жели да буде градоначелник Ниша тражио да се не гради пруга Београд - Ниш пошто се она ради од пара Европске уније, да се не ради обилазница око Ниша за коју смо такође добили грант Европске уније, да се не раде пруга Ниш - Брестовац и пруга до Скопља и да се заустави реконструкција пруге Ниш - Димитровград јер су то, додао је Весић, пројекти које радимо заједно са Европском унијом.

"Да грађанке и грађани Ниша разумеју ко се кандидовао за градоначелника и каква особа мисли да треба да води Ниш. Човек тражи да се укину фондови, да се не изгради брза пруга. То је њихова политика - да се заустави изградња брзе пруге, обилазнице око Ниша, да се сруши нови терминал на аеродрому "Константин Велики", који сада завршавамо и који ће прорадити 1. јула. То су тражили и то је њихов успех, а наш успех је да се изгради пруга, да проради нови терминал и да се у Ниш доведе не десет фабрика, колико их је довео председник Вучић, него још десет", закључио је Весић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Хепи