Вести

Весић: Спаљивање лутке председника Вучића атак на Србију

Брза пруга Будимпешта – Атина, дуга 1.512 километара, која ће највећим делом пролазити кроз Србију, биће кичма железничког саобраћаја на Балкану, важна за бржи превоз људи и роба, што ће значајно допринети даљем економском развоју земаља на њеној траси, изјавио је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић.

"Ми већ имамо 76 километара брзе пруге од Београда до Новог Сада, до краја године биће завршено још 108 километара до Суботице. Градићемо пругу према Нишу и даље ка Скопљу, а сада, захваљујући договору Александра Вучића и Кирјакоса Мицотакиса, и Грчка улази у овај пројекат, што значи да ћемо у наредним годинама моћи брзом пругом до Солуна и Атине", рекао је Весић за ТВ Прву.

Када је реч о изградњи брзе пруге од Београда до Ниша, Весић је навео да би до краја месеца требало да буде расписан тендер за надзор на том пројекту, у мају тендер за предквалификацију за извођење радова на другој и трећој деоници, а у децембру и за радове на првој деоници пруге.

"Пруга према Нишу биће дуга 230 километара, вредност пројекта је 2,75 милијарди евра, од чега је грант Европске уније чак 610 милиона евра. Од Ниша ћемо наставити ка Скопљу, већ радимо према Брестовцу, а са Северном Македонијом потписали смо меморандум о изградњи још 135 километара пруге ка Прешеву и 50 километара од границе до Скопља. Радићемо заједнички да обезбедимо средства за ту пругу", рекао је министар Весић.

Додао је да Грчка већ има пругу од Солуна до Атине, за брзине од 150 километара на час, која се реконструише, а у тој земљи ће се градити још 76 километара брзе пруге од Солуна до границе са Северном Македонијом. 

"Када се још направи деоница од Скопља до Идоменија који је на граници Северне Македоније и Грчке имаћемо брзу пругу од Будимпеште, преко Суботице, Новог Сада, Београда, Ниша и Скопља, до Солуна и Атине, дугу 1.512 километара. Та пруга ће бити кичма железничког саобраћаја на Балкану, не само за бржи превоз људи, већ и за превоз роба, а Србија, Мађарска и Северна Македонија моћи ће да се повежу са лукама Пиреј и Атина", назначио је министар Весић.

Додао је да је председник Вучић изразио жељу Србије да закупи део луке Пиреј, како би имала луку кроз коју може да извезе све што произведе, али и да увезе више робе, чиме постаје атрактивнија за стране инвеститоре.

Указао је да је важно што је у пројекат ушла и Грчка, као земља чланица Европске уније, те да ће тако заједнички моћи да добију и више средстава од Уније.

Весић је рекао да би већ у марту у Београду требало да буде одржан састанак ресорних министара Србије, Мађарске, Грчке и Северне Македоније које су на траси пруге, како би се прецизирали детаљи пројекта.

"Када будемо имали пругу, моћи ћемо до Солуна за неколико година да путујемо за шест сати, комфорније, боље и брже", рекао је Весић.

Пренео је и да му је грчки колега, током посете Србији, док су заједно "Соколом" путовали за Нови Сад, рекао да у Грчкој таквих возова – нема.

"То је политика Александра Вучића, да Србија напредује, да у неким сегментима будемо и бољи од других земаља", подвукао је министар Весић.

Додао је да је у плану и обнова 2.000 регионалних пруга у Србији, за брзине 100-120 километара на сат, како би и железницом Србија била боље повезана, што значи нове инвестиција, радна места и бољи животни стандард.

"Снови се остварују. Имали смо визију када је Вучић донео одлуку да гради брзу пругу. Деценијама се прича о брзој прузи, а он је једини који ју је изградио. Други су желели, али нису могли или знали, поједини нису ни желели, али Вучић је то спровео у дело. Када будемо завршили брзу пругу кроз Србију, бићемо земља са највише километара брзе пруге у овом делу Европе", закључио је министар Весић.

 

Покрет за народ окупиће све којима је интерес Србије изнад свега

Тешка ситуација у којој се Србија налази, у неизвесним глобалним околностима, под притисцима због питања Косова и Метохије и санкција Русији, захтева окупљање свих патриотских снага које, без обзира на неке разлике, интерес Србије стављају изнад личног и страначког, изјавио је Весић.

"Све те снаге треба да се окупе, са циљем убрзања економског, привредног раста Србије и очувања државних и националних интереса. То је суштина покрета, који најављује председник Александар Вучић", рекао је Весић за ТВ Прва.

Додао је да је изузетно важно да се сада окупе сви којима је интерес Србије на првом месту.

"Када се Србија налази под притиском дела међународне заједнице, када и део наше опозиције активно ради са појединим политичким круговима, углавном екстремно леве оријентације, у иностранству, што је скандалозно, не би ли Србија дошла у што тежи положај, уз отворене позиве за укидање претприступних фондова који значи заустављање свих развојних пројеката, важно је да се све патриотске снаге окупе у једном покрету", рекао је Весић.

Приметио је и да је један аустријски политичар који води кампању против Србије и сумња у то како земља користи европске фондове, аустријски посланик Андреас Шидер, за којег је рекао да је "синоним за корупцију у својој земљи", због коруптивних послова његове супруге, а који истовремено, каже Весић, ради и за Аљбина Куртија.

У том контексту, споменуо је и последњу, али и неколико претходних резолуција Европског парламента у вези са Србијом, додајући да је "бестидна и бестијална" кампања дела српске опозиције, која више поштује европски од свог парламента, да се земљи укину претприступни фондови ЕУ.

Весић је навео да су патриотске снаге све оне којима је интерес Србије изнад свега.

"Сви који се, попут Вучића, понашају на тај начин, стављајући интерес Србије, изнад личног и партијског, треба да се уједине око националних и државних питања, попут Косова и Метохије", рекао је Весић.

Коментаришући изјаву функционера СПС Владимира Заграђанина да би улазак у покрет значило одрицање од онога што је та партија годинама градила, Весић је рекао да ће органи социјалиста сами донети одлуку о томе да ли је Заграђанин тај који води њихову партију.

Говорећи о забрани употребе динара на Косову и Метохији, Весић је истакао да је то наставак Куртијеве политике етнички чистог Косова.

"Куртијева политика, од како је постао премијер, али и док је био у опозицији, имала је један циљ, да КиМ постане етнички чисто, и на овај начин покушава да натера Србе да се иселе", рекао је Весић.

У том контексту, поново се осврнуо на Андреаса Шидера, који је на питање у вези са забраном динара, рекао да је "неутралан": "О ономе што је осудила ЕУ, што су осудиле САД, он је неутралан, зато што ради за Куртија. Шидер је тражио од Србије да призна Косово, да 'мајке Сребренице' добију Нобела… У Србији никад мање примедби на изборни процес, али су они за њега нерегуларни. А, избори на северу КиМ, на који је изашло свега три одсто грађана, су фантастични и фестивал демократије".

Весић је поручио да ће Србија свим средствима чувати мир и развој, јер је снажна Србија подршка Србима и на КиМ, и на другим местима.

Коментаришући паљење лутака са ликовима Александра Вучића и Владимира Путина на маскенбалу у Хрватској, Весић је рекао да је скандалозно што није било осуда у Хрватској, што који говори о двоструким аршинима када је Србија у питању.

"Замислите да је неко код нас спалио маску било ког хрватског политичара. Било би хистерије, мислим да би тражили санкције за Србију… Није било осуда тог чина у Хрватској, иако је у свакој земљи кажњиво вређање достојанства и заставе друге државе. Али, када је Србија у питању, то је нешто што сматрају нормалним и то говори о двоструким аршинима и у европској политици. Било би нормално да неко из Хрватске упути извињење. Верујем да иза тога не стоји држава, већ појединац, али ако се тај чин не санкционише, онда се одобрава. Надам се да ће се Хрватска извинити за то“, рекао је Весић.

 

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Прва