Вести

Весић: Спроведимо постојеће мере до краја, пре увођења нових

Заменик градоначелника Београда, Горан Весић, рекао је да су измене Закона о заштити становништва од заразних болести својеврсни тест за све државне органе да донете епидемиолошке мере доследно почну да се спроводе.

Весић је прецизирао да измене закона, које су данас ступиле на снагу, омогућавају да комунална милиција заједно са инспекторима и санитарним инспекторима, који су до сада једини имали надлежност, много ефикасније контролишу спровођење постојећих мера.

"Постојеће мере су више него довољне, али да се заиста спроводе, а не да нам се дешава да сваке вечери 15, 20 или 50 угоститеља рекламира журке по друштвеним мрежама, свесно крше мере и понашају се бахато, доводећи у опасност све људе који долазе ту", рекао је Весић.

Весић је рекао да измене закона омогућавају да коначно станемо на пут онима који се бахате у овим условима, што је недопустиво.

Нов закон ће бити тест да ли ће сви државни органи, заједно са Градом Београдом, доследно спроводити мере, а ту мисли и на тужилаштво, полицију, санитарну инспекцију.

"Сви заједно морамо да дамо свој допринос да престану да нам се смеју бахати угоститељи, који намерно шире заразу, чиме чине кривично дело. Пре него што причамо о новим мерама спроведимо постојеће мере до краја", навео је Весић.

Весић је оценио да ситуација у Београду јесте драматична, али да морамо да будемо присебни и да наш здравствени систем функционише и у овој ситуацији.

Весић је још једном подсетио на обавезе ношења маски у затвореном простору и јавном превозу, држање дистанце, избегавање ризичних скупова јер је тоједини начин да сачувамо и себе и друге.

Добра је вест, нагласио је, да је Србија у првих пет, шест земаља у Европи по оцени како се носи са вирусом.

Зато, поручује, сви морамо да будемо дисциплиновани како би живот наставио да функционише.

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Курир