Вести

Весић: Србија ће наставити економски да напредује

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић поручио је данас, дан након што је положио заклетву у парламенту као члан нове Владе Србије, да ће и у наредном мандату наставити да ради на реализацији свих пројеката, јер је, како је истакао, успех у области саобраћаја и грађевинарства важан за даљи економски раст Србије, саопштило је ресорно министарство.

Истакао је да је захвалан и председнику Србије Александру Вучићу, председнику Владе Републике Србије Милошу Вучевићу и Српској напредној странци, на поверењу које су му указали кандидујући га за министра и у новој влади.

"Много тога је реализовано, много је започето пре мог првог мандата, неки пројекти су започети сада, а нови мандат доживљавам као потврду да сам добро радио и да су председник, премијер и моја странка задовољни. Трудићу се да оправдам поверење и наставићу бескомпромисно да радим на спровођењу реформи које су добре за државу и грађане", рекао је министар Весић.

Указао је да у области саобраћаја и грађевинарства постоји велики потенцијал за напредак, посебно када се има у виду да грађевинарство у укупном БДП-у земље чини 5,5 одсто, док је укупна вредност радова у грађевинарству 5,6 милијарди евра.

Најавио је велике реформе у саобраћају, као и да ће више пажње посветити катастру.

"Има много интересних лобија у овим секторима којима је добро да се ништа не мења а важно је да грађани и привреда добију брзу и ефикасну услугу", поручио је министар Весић.

Додао је да промене не значе само да се један директор, ма колико неуспешан, замени другим, који је бољи, већ да се промени начин функционисања предузећа и органа.

"Од успеха у овом сектору, уз пољопривреду и енергетику, зависи и повећање БДП-а. Зато је важан наставак улагања у саобраћајну инфраструктуру и грађевинарство, како би Србија даље економски напредовала", рекао је министар Весић.

 

Друга посета Си Ђинпинга Србији за осам година доказ пријатељства

Посета кинеског председника Си Ђинпинга Србији у уторак, 7. маја, биће његова друга посета нашој земљи за осам година, што показује колики углед у свету уживају и наша земља и председник Србије Александар Вучић, изјавио је данас министар Весић.

"Од огромног је значаја за земљу која, територијално и по броју становника није велика, да председник једне од највећих светских сила други пут долази у посету за осам година. То показује колики је углед председника Србије у свету, јер Си Ђинпинг у тако кратком року не посећује ни много веће земље", рекао министар Весић.

Додао је да ће Си посетити само три европске престонице и то Париз, с обзиром да је Француска сада најважнија земља Европској Унији, а затим Београд и Будимпешту, јер су Србија и Мађарска две земље са којима Кина највише сарађује.

"То је велико признање и доказ да је Вучић велики политички лидер, са чак и већим угледом од величине наше земље. То је и доказ да Србија има великог пријатеља у свету", напоменуо је министар Весић.

Појаснио је и да се Србија и до сада угледала на Кину када је реч о њеној инвестиционој политици, која се углавном заснивала управо на улагањима у транспортну инфраструктуру, у путеве и железнице, која су водила убрзаном расту БДП-а.

Управо је то, додао је, био узор Србији, која увелико развија своју саобраћајну и транспортну инфраструктуру, као основ даљег економског развоја Србије, на чему инсистира председник Вучић.

"Тиме повезујемо Србију, обезбеђујемо развој туризма и локалних бизниса, обезбеђујемо више страних инвестиција, које долазе тамо где имају пут или пругу, повећавамо мобилност становништва и стварамо боље услове за живот свих грађана", рекао је министар Весић.

У том смислу, поновио је да ће до 30. јула бити завршено 108 километара брзе пруге од Новог Сада до Суботице, која ће бити пуштена у саобраћај до краја године.

Захваљујући томе, од Београда до Суботице путоваће се 80 минута, од Београда до Врбаса 53 минута, од Београда до Бачке Тополе 64 минута, а од Новог Сада до Врбаса само 17 минута.

"За 17 минута не можете да прођете ни кроз цео Нови Сад. Људи ће моћи да раде у Новом Саду, а да живе у Врбасу. То ће потпуно променити начин живота свих људи на траси", рекао је министар Весић.

Подсетио је да је Србија купила пет кинеских брзих возова, код којих ће у Чешкој бити извршена хомологација на европске стандарде, док ће сертификацију саме пруге по стандардима урадити једна од највећих европских компанија из Холандије, а техничку контролу и пријем немачка компанија "Дојче бан".

Додао је да ће до краја године стићи и 10 мањих "Штадлерових" возова.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Информер