Вести

Весић: Србија има политичку стабилност

Буџет града Београда за следећу годину износи преко милијарду евра, а највећи скок је од пореза на доходак грађана, што значи да расту плате и да је више запослених, изјавио је заменик градоначелника Горан Весић.

"Последњих пет година, од када Александар Вучић води земљу, успостављена је политичка и економска стабилност, инфлација је плус-минус један одсто, а до 2012. године инфлација је била од два до 16 процената, били су велики скокови девизног курса до 2012., а тога последњих пет година нема. Та економска предвидивост и таква инфлација је одлика стабилних економија. Србија има политичку стабилност, која је веома важна, јер нико неће да улаже новац у земљу која није политички стабилна и која није економски предвидива", нагласио је Весић.

Комплетно наше руководство је оријентисано ка привлачењу страних инвеститора, додао је он и навео да Србија може да функционише добро ако стално има нове инвестиције.

"То је и разлог што је незапосленост у Београду пала на мање од 77.000, а 2012. је било 116.000 незапослених. Оно што је веома битно је то да све инвестиције које Александар Вучић привуче у Србију су инвестиције у производњу, раније то и није било тако. На тај начин се повећава нашšизвоз, а смањује се увоз и то је битна промена. Србија сада има шансу да надокнади те историјске недостатке у економији, па и политици и да уђе у ред развијених европских земаља", нагласио је Весић.

Говорећи о могућностима развоја тржишта, Весић је нагласио да је Београд постао регионални центар тржишта некретнина.

"Ове године смо издали грађевинске дозволе за око милион квадрата, прошле године смо такође прешли ту бројку", додао је Весић.

Према његовим речима, Београд треба да постане полицентричан град, да има више центара.

"Уређењем Трга републике претворићемо га у прави трг, онако како изгледају тргови у великим градовима и европским метрополама. Када Савски трг буде завршен следеће године и када ту буде постављен споменик Стефану Немањи, саобраћај ће ићи по ободима, на месту садашње железничке станице ће бити музеј, зграда поште ће бити реновирана и биће враћена стара фасада. То ће бити један од нових центара града. Нови Београд такође треба да има свој центар. Београд на води је предвиђен више за живот, а преко пута у Блоку 18 где је предвиђена иста таква градња ће бити прави пословни центар", навео је Весић.

Он је додао да ће једна велика међународна финансијска институција свој центар за овај регион пребацити у Београд, а жеља им је да се позиционирају на Новом Београду.

Весић је изразио задовољство што је Град наставио да спроводи важне инфраструктурне пројекте.

"Наша политика последње четири године је била да спустимо Београд на реке, у томе смо успели са Београдом на води, али и нашим другим пројектима за које смо отворили могућност да се развијају, као што је Макишко поље, Блок 18, Трећи Београд, Лука Београд- простор до Аде Хује. На тај начин остварујемо вековни сан Београђана, град чинимо атрактивнијим, привлачимо више инвестиција. Други стуб наше политике је да читава територија Београда буде једнако третирана, да се гради инфраструктура", рекао је заменик градоначелника.

Како је рекао, Београд постаје хуман град, град за људе, јер је за четири године урађено скоро 300 паркова, урбаних џепова, игралишта, више од 20.000 квадратних метара пешачке зоне, више од 20 километара бициклистичких стаза. Систем јавних бицикала се уводи следеће године, а у плану је и 120 километара бициклистичких стаза, као и више великих пројеката.

Весић је нагласио да је за реновирање Сава центра потребно између 25 и 35 милиона евра и да се на позив за јавно-приватно партнерство јавила компанија "Делта".

"Преговори су у току и у току јануара знаћемо да ли ћемо успети да направимо договор. Иначе, Сава центар се не продаје већ се ради о додатном улагању у чему партнер не може бити већински власник. Ако не будемо могли да се договоримо ми ћемо током јануара објавити нови позив јер се Сава центар мора што пре ставити у службу конгресног туризма", казао је Весић.

Говорећи о прослави Нове године у Београду Весић је рекао да су сви хотели распродати и да град очекује добру зараду.

"Прошле године смо зарадили око 30 милиона евра само од периода око Нове године, а ове године очекујемо раст у броју туриста од 17 до 18 одсто јер смо већ у октобру имали исти број туриста као читаве претходне године. Подсетићу и да је укупна привреда града, дакле, угоститељи, шопинг центри, хотели и сви који учествују у тој делатности прошле године од туризма зарадила око 800 милиона евра и да је за нас важно да наставимо да ширимо своје туристичке капацитете. Зато је важно што је аеродром преузео француски Ванси који планира да дуплира број путника и уложи у даљи развој. Важно је такође и улагање у конгресни туризам и зато ћемо се идуће године бавити решавањем проблема Сава центра јер се ту ради о клијентели која троши и више новца него обични туристи", казао је заменик градоначелника.

Он је подсетио да је Београдска зима почела 1. децембра и да ће трајати до 28. јануара, а овај период до Нове године представља један од најдинамичнијих догађаја током новогодишњих празника.

"Отворили смо Трг бајки испред општине Звездара, потом Трг отвореног срца на Тргу републике, ту су и дешавања на Тргу Николе Пашића а 4. јануара биће отворено Божићно сеоце испред Храма Светог Саве које ће трајати до 28. јануара. За време тродневних дешавања током самог новогодишњег дочека испред Дома народне скупштине, 30. децембра ће бити диџеј вече са Рудименталом и још неколико домаћих диџејева, а 31. ће бити дочек на коме певају Саша Ковачевић, Харис Џиновић, Момчило Бајагић и Дејан Петровић са својим оркестром. Већ првог јануара од 14 часова имаћемо концерт класичне музике на отвореном, а увече концерт Расте и других домаћих музичара", казао је Горан Весић.

Према његовим речима, наставиће се са улагањем у новогодишњу расвету јер је она део новогодишње атмосфере, привлачи туристе и чини наш град лепшим.

"До сада су већ пет пута вандали у Ташмајданском парку рушили новогодишњу расвету и надамо се да ће Тужилаштво открити ко то ради, али када видимо децу како реагују на ту расвету, видимо да смо урадили праву ствар. На критике се не обазирем јер знам да се грађанима то свиђа и поносан сам на то што наш град не заостаје за Москвом, Лондоном, Паризом. Расвете ће бити још више јер треба да окитимо и Младеновац, Обреновац, Лазаревац, Гроцку..." закључио је Весић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Хепи