Вести

Весић: Србија се развија кроз изградњу саобраћајне инфраструктуре

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић посетио је данас Мали Иђош, где је обишао радове на изградњи надвожњака на деоници брзе пруге Београд – Будимпешта.

Брза пруга између Београда и Суботице, односно Новог Сада и Суботице, биће завршена до краја следеће године, што је, како Весић напомиње, око шест месеци пре рока захваљујући Kинезима који су извођачи радова.

Преостала деоница односи се на нових 108 километара брзе пруге, који ће бити додати на већ постојећих 76 километара, рекао је Весић. 

"Имаћемо 184 километра брзе пруге до краја следеће године и не постоји ниједан разлог ни околност који то могу да спрече. Сви радови теку онако како треба, а добро напредују и радови у Суботици где се ради више надвожњака и подвожњака, те је било важно да се радови добро испланирају и раде синхронизовано на време", изјавио је Весић.

Према његовим речима, када се заврши део брзе пруге од Новог Сада до Суботице, уследиће тестирање од два до три месеца, па ће, како очекује Весић, у марту или априли 2025. године кренути воз између Београда и Суботице.

"Путоваће се тачно сат и десет минута и то ће потпуно променити квалитет живота свих насељених места која се налазе око брзе пруге“, предвиђа Весић.

Војводину наредне године очекује и започињање радова на банатској прузи код Панчева, која иде ка Kикинди, за чију реконструкцију се сада завршава пројектна документација, као и радови у другим окрузима.

"Та пруга ће бити реконструисана за брзину која иде до 120 километара на сат, дакле то није брза пруга, али сама чињеница да ће се њом возити 120 км на сат је велики напредак у односу на оно што се сада дешава", најавио је Весић.

Такође, до краја године завршиће се и пројекат за реконструкцију пруга Сомбор – Врбас и Сомбор – Суботица, рекао је Весић.

Поред тога смо заједно са Босном и Херцеговином конкурисали и за реконструкцију пруге Београд – Сарајево, која делом иде и кроз Војводину, од Руме до Шапца па до Зворника, објаснио је Весић.

Весић је рекао да ће до краја 2023. бити урађен и пројекат за пругу Београд – Шид, а у плану је и пруга од Београда према Вршцу, Панчево ће такође, према најави Весића, изаћи на обилазницу са изградњом сектора Ц око Београда.

"Све то говори да никада у историји Војводине, у неколико година, неће бити што изграђено, што реконструисано толико постојећих пруга као сада“, нагласио је Весић.

 

 

Весић обишао реконструисан пут између Бачке Тополе и Бачког Соколца

Весић обишао је данас реконструисани пут између Бачке Тополе и Бачког Соколца и изјавио да то министарство наставља са обновом локалних путева широм Србије.

Весић је изразио задовољство због завршетка радова и подсетио да је, када је постао министар, један од проблема у овом крају био управо пут између Бачке Тополе и Бачког Соколца који је, како је рекао, био у веома лошем стању.

Весић је навео да је, осим тога, рађен пут између Фекетића и Ловћенца и да је са сомборске стране завршен пут од Kљајићева до Телечке и најавио да ће се следеће године радити пут од Телечке до Бачког Соколца, који је такође у лошем стању.

"Радили смо пут од Бајмока до насеља Алекса Шантић и сада је цео пут између Сомбора и Суботице у добром стању. Радићемо према Бајмоку од Бачког Соколца четири до пет километара пута који није у најбољем стању, као што ћемо следеће године радити и сам пут од Малог Иђоша према Бачкој Тополи тако да ћемо у овом крају заиста већи део важних путева потпуно реконструисати", рекао је Весић.

Весић је најавио да ће следеће године бити измењен закон и да ће бити постављене камере, те да ће мерити осовинско оптерећење асфалта за путеве првог Б реда.

"То ће између осталог бити и на оваквим путевима. Kада пролазе камиони, као што је случај на овом путу, мерићемо осовинско оптерећење у асфалту и на тај начин знати да ли су претоварени или не. Они који су претоварени плаћаће за то казне како би на тај начин заштитили путеве које урадимо", рекао је Весић и напоменуо да ће бити уведена путарина за камионе преко 7,5 тона како би се додатно заштитили путеви.

Весић је најавио и да ће следеће године бити измењен Закон о саобраћају, те да ће на путевима првог Б реда бити постављене камере и омогућено мерење осовинске тежине у асфалту.

Весић је подсетио је да су у току и радови на брзој прузи између Суботице и Новог Сада и додао да ће се већ следеће године кренути у реконструкцију пруге од Панчева до Суботице која пролази кроз читав Банат.

"Kренућемо у реконструкцију пруга Сомбор - Врбас и Сомбор - Суботица. То су пруге којима се неће возити 200 километара на сат, али ће се возити 120 километара на сат што је сада, с обзиром на стање тих пруга, потпуно невероватно", рекао је Весић.

Весић је истакао да ће у наредних месец дана почети изградња брзе саобраћајнице "Осмех Војводине" која ће повезивати Бачки Брег, Сомбор, Kулу, Врбас, Србобран, Бечеј, Kикинду и Српску Црњу.

"На тај начин показујемо колико нам је тај део Србије важан и колико улажемо у саобраћајно повезивање севера наше земље", додао је Весић.

 

Извор: Танјуг