Вести

Весић: Србија води рачуна о грађанима КиМ

Заменик градоначелника Београда и високи званичник Српске напредне странке (СНС) Горан Весић оценио је данас да повећањем царина на увоз робе из централне Србије, косовски председник и премијер Хашим Тачи и Рамуш Харадинај највише кажњавају сопствене грађане.

"После тешког пораза који су Тачи и Харадинај доживели приликом гласања за Интерпол, смислили су да треба да ураде нешто како би свом народу показали да нису губитници, али повећањем царина они кажњавају сопствене грађане", рекао је Весић.

Према његовим речима, они су прибегли најгорој могућој мери, као да су одлучили да казне сопствене грађане јер ће ова мера највише њих коштати, с обзиром да "сировине коју користи то мало индустрије долази из Србије".

Весић је подсетио да је председник Србије Александар Вучић јуче после седнице Савета за националну безбедност рекао да је очигледно да ова мера има неке друге циљеве.

"На Балкану ни једна мера није само економска, увек има примесе политике. Један од циљева је био да се изврши притисак на Србију како би де факто признала самопроглашену независност. Други циљ је да се изврши притисак на Србе како би живели у сталној нестабилности и како би се исељавали са Косова. И како би једног дана на Косову и Метохији остали само манастири и монаси које би они чували као мало воде на длану као доказ њихове мултиетичности. И зато када је предсеник Вучић покренуо питање трајног решавања Косова и Метохије, један од разлога је био да се задржи статус кво који највише одговара Приштини јер они тако желе да добију Косово", рекао је Весић.

Додао је да то, на жалост, ни многи домаћи политичари нису разумели јер се залажу за статус кво, не схватајући да се на тај начин залажу за политику Приштине.

Весић је подсетио да Косово не добија визну либерализацију са ЕУ јер не постоји граница према Албанији, али зато је јако изражен организовани криминал који се прелива и у Европу, посебно кад је у питању трговина наркотицима, и зато их не примају у Интерпол.

Поновио је речи председника Вучића да Албанци не разумеју да немају савезнике у западним земљама, већ да је њихов једини и прави пријатељ управо Србија с којом треба да сарађују.

"Њихов циљ је био да се испровоцира наш председник и да уради оно што би вероватно свака земља на свету урадила, а то је да уведе контрамере. Србија то није урадила јер у свим кризним ситуацијама на Балкану предсеник Вучић се понашао врло рационално. Србија не жели да кажњава становништво Косова, јер нам они нису противници већ људи с којима желимо да живимо заједно. Надам се да ће обични албански грађани после овога схватити да се њихово руководство игра са њиховом судбином", рекао је Весић.

Весић је истакао да веома дуго траје таква ситуација да су Албанци радили шта су хтели и да је њихов притисак доносио резултате у међународној заједници.

"Тако се понашају деценијама уназад. Сада против себе немају слабу Србију, изопштену из међународне заједнице, без било каквог утицаја и с којом могу да се играју. Сада пред собом имају земљу с веома важним председником на челу и земљу која је веома поштована. Тачи и Харадинај живе од оваквих сукоба, а њихов највећи пораз јесте то што на Косову видите само српску робу и што Албанци купују ту робу", рекао је Весић.

"Председник Вучић је одговоран политичар", оценио је Весић и додао да грађани Косова, ни албанске нити српске националности, нису ништа криви.

"Не желећи да примени контрамере, Србија показује да више води рачуна о грађанима Косова него Харадинај", навео је Весић.

Весић је указао и да, иако европски званичници осуђују потез Косова, земље региона углавном ћуте јер мисле да могу да искористе ову ситуацију, што је и раније био случај, али, додао је, то тржиште ни пре нико није могао да заузме јер тржиште никада не може да се одређује политички.

Весић је оценио и да би, нажалост, многи у српској опозицији пожелели да Харадинај направи немире, јер у томе виде једину шансу да сруше Вучића и да дођу на власт, и као пример навео једног од лидера Савеза за Србију Драгана Ђиласа.

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Хепи