Вести

Весић: Станари који желе да замене лифт моћи ће то да плате на десет година

Станари који желе да замене лифт моћи ће то убудуће да отплаћују на десет година, а први конкурс биће објављен у октобру, најавио је заменик градоначелника Београда Горан Весић.

Весић је прецизирао да ће Град Београд објавити програм у који ће уложити сто милиона динара, а чија ће укупна вредност бити милијарду динара.

Позваћемо стамбене заједнице које желе да мењају лифтове да ми као Град уложимо десет одсто од укупне цене, станари ће сами да бирају фирму која ће да изводи радове и дозвољавамо да се наплата преко Инфостана врши на десет година, прецизирао је Весић.

Весић је додао да се на тај начин први пут омогућује да људи добију десет одсто вредности лифта, које ће платити Град Београд, и да то буде на рате које могу себи да приуште.

Лифтови формално-правно припадају станарима као и заједничке просторије, фасаде. С друге стране, јасно је да држава мора да нађе начин да помогне да се ти лифтови уреде, јер просечна старост лифтова у престоници је око 40 година, а њима се превезе више људи дневно него јавним превозом, рекао је Весић.

Весић је подсетио да је Град Београд пре две године, када је мењан Закон о главном граду и Закон о становању, лифтове и фасаде третирао као јавни интерес и тиме је омогућено да градови и општине могу први пут да субвенционишу део око поправке лифтова.

Зато смо променили одлуку Града према којој ћемо омогућити да грађани замену лифтова плаћају на десет година, а не на три као до сада, тако да ће те рате бити много мање. Свака скупштина станара сама одлучује о томе какав лифт жели, јер је то њихово власништво, рекао је Весић.

 

Градски конкурс за субвенције за куповину бицикала биће расписан 15. јула

Град Београд ће 15. јула расписати конкурс за субвенције за куповину бицикала, а првих две хиљаде људи који се буду јавили добиће субвенцију од пет хиљада динара, најавио је Весић.

Весић је прецизирао да је реч о бициклима који коштају до 25.000 динара.

Желимо да као Град промовишемо домаћу производњу бицикала, а уједно и да помогнемо да људи све више купују бицикле. Зато смо и предложили измене Закона о безбедности саобраћаја и тражили да бициклисти могу да користе жуте траке у одређеним деловима дана када није шпиц. Исто тако тражили смо да се уведе појам бициклистичко-пешачке улице, а то су улице где је брзина саобраћаја ограничена на десет километара на сат и где предност имају пешаци и бициклисти. Поред тога, ове године радимо скоро четрдесет километара нових пешачких стаза, нагласио је Весић.

Весић је најавио да ће бити расписан тендер за јавно-приватно партнерство за јавне бицикле, као и то да ће бити 150 станица за 1.500 јавних бицикла.

На тај начин стимулишемо коришћење бицикала, а расписивање конкурса за субвенцију за куповину бицикала је први корак, рекао је Весић.

Весић је подсетио да ће од 1. септембра таблете добити свако дете у Београду од трећег до шестог разреда.

Град Београд је купио 67.592 таблета за девојчице и дечаке. Купили смо им и дигиталне верзије уџбеника. Таблети ће бити осигурани на три године, што значи да уколико дете испусти таблет, осигурање све мења, рекао је Весић.

Весић је додао да ће бити купљена и 6.752 лаптопа за све наставнике и учитеље који предају од трећег до шестог разреда.

Сваки таблет ће имати и бесплатан интернет без обзира на то да ли га родитељи имају или не. Такође и свака учионица на територији Београда ће бити обезбеђена интернетом. Ово што ће имати деца Београда немају ни деца у Риму, Берлину, Паризу и Бечу и срећан сам што је Београд испред других. На овај начин показујемо да је улагање у децу за нас најважније улагање, закључио је Весић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Прва