Вести

Весић: Све да отворимо, али да поштујемо мере

Сматрам да мере које смо имали до среде треба стриктно да се поштују и да се бавимо вакцинацијом уместо што причамо о забранама, рекао је заменик градоначелника града Београда Горан Весић.

Није тајна да се Весић од почетка бори против затварања локала, јер то, како истиче, угрожава економију главног града. Наводи да премијерка Ана Брнабић улаже огромне напоре да пронађе компромис између медицинског дела Кризног штаба и оних који се залажу за економију.

- Сигуран сам да и лекари желе најбоље и они заиста носе највећи терет борбе за животе људи. Ове мере наносе велику штету економији Београда. Хиљаде људи из угоститељства отишло је на неплаћено одсуство уз неизвесност да ли ће изгубити посао. Интервенција председника Вучића да се угоститељима исплати још један минималац спасла је посао многима. Биће мање прихода у градском буџету који је почео да се опоравља и који је недавно увећан за 68 милиона евра. Сматрам да треба поштовати мере уместо што уводимо забране.

* И даље не мислите да је за све, па чак и за угоститеље и занатлије боље да, рецимо, десет дана све буде затворено.

- Криза у којој се налазимо није само здравствена већ економска и друштвена. Није ово грип који траје месец дана па затворите школе и све прође. Ово траје годину дана, многе светске економије су уништене тако да мере не могу да буду само здравствене већ морају да буду економске. Србија се, захваљујући Вучићу и његовој набавци вакцина, налази у веома доброј позицији. Ми можемо у Европи да се меримо само са Великом Британијом или још боље са Израелом, који је земља сличне величине као наша. Зато наше мере не могу да буду исте као у Немачкој, Француској или Аустрији. Они су неуспешнији од нас пошто имају много мање вакцинисаних људи и много више заражених. У карантину су већ скоро пола године и њихове мере потпуног карантина показале су се неуспешним јер зараза није заустављена. Код нас има много више вакцинисаних и ревакцинисаних. Тако да, захваљујући Вучићу, Србија је први пут у историји у прилици да креира политике и намеће трендове и стандарде у свету. Зато Кризни штаб треба да размишља храбро и да предлаже мере које су у складу са нашом ситуацијом, а не да се преписују неуспешне мере од оних који су од нас мање успешни.

* Кажете да треба поштовати мере, али и даље постоје ноћни клубови који раде. Кажу појединци да уживају заштиту власти, па и вас лично.

- Градска инспекција града Београда и комунална милиција изашле су на сваку пријаву за рад клубова мимо радног времена или ако се организују журке. Не кажем да смо сваку зауставили јер могуће је да за неке нисмо знали, али реаговали смо на сваку пријаву. Више смо казни написали у Београду него све друге локалне самоуправе заједно. Нисмо ми Копаоник и Златибор да се организују журке до јутра и да се пола земље после зарази, а да нико не реагује. Зато имам предлог за вас. Отворите ви посебан мејл за пријаву нелегалних журки или клубова за који кажете да раде. Нека грађани пријављују. Свака пријава биће прослеђена инспекцији и милицији и ја вам гарантујем да ћемо по њој поступити у складу са законом. Закон је исти за све. Само да прецизирам да у приватне куће не можемо да улазимо без судског налога и можемо да санкционишемо само буку, односно кршење комуналног реда.

* Рекли сте да ћете инсистирати да „вакцина уђе у сваку кућу“. Јесте ли били буквални?

- Вакцинације не би било да председник Вучић није обезбедио да Србија, једина у Европи, уз Велику Британију и Израел, има цепива. У Београду је вакцинисано преко 30 одсто пунолетног становништва, односно преко 400.000 људи, а у популацији између 64 и 75 година скоро 60 одсто. Најбољи смо у Србији јер смо организовани. Имамо кол центре из којих смо до сада позвали скоро 200.000 наших најстаријих суграђана од 350.000 колико их живи у нашем граду. Преко 60.000 од њих смо пријавили за вакцинацију уз њихову сагласност, а скоро девет хиљада превезли на цепљење. Први смо у Србији организовали мобилне тимове за вакцинацију, имамо их 52, и вакцинишемо људе у насељима где живе. Пре тога, наши волонтери обилазе куће и региструјемо људе који желе вакцинацију јер се људи који живе у селима не пријављују на е-Управу. То даје резултате. У Лазаревцу, у једном селу, вакцинисали смо 187 људи, а само двоје их се пријавило на портал. Када сам рекао да ћемо ући у сваку кућу, на то сам мислио. Следећи корак је организована вакцинација по предузећима. Јуче смо почели у Обреновцу у фабрици "Mei Ta", организујемо вакцинацију радника у угоститељству, касирки, таксиста, а следеће недеље и адвоката. Честитам грађанкама и грађанима Београда на масовном одзиву за вакцинацију.

* Поменули сте и да ревакцинисане грађане треба пуштати на утакмице или концерте, рецимо. Да ли је то званичан предлог или само ваша идеја?

- То је мој предлог. Зашто не бисмо омогућили да се ревакцинисани врате нормалном животу? Видим да су ту идеју одмах напали причом о дискриминацији. Када Грчка каже ревакцинисани могу у земљу слободно а они који нису да ураде пи-си-ар тест, то није дискриминација? Када сутра здравствена осигурања буду повећала премије које ће плаћати грађани који нису вакцинисани јер су угроженији, то није дискриминација? Када УЕФА одреди да на стадион у Турској због нереда могу да уђу само жене и деца, нисам чуо да неко прича о дискриминацији мушкараца. Дакле, одлука да ли ће се неко вакцинисати или не твоје је право, али тада пристајеш на отежане процедуре у друштву јер својим понашањем угрожаваш здравље других.

* Данима у медијима читамо о афери прислушкивања председника Србије. Читамо и да су у свему учествовали високи функционери Српске напредне странке, чак и министри, али осим неколико полицијских службеника, није пала ниједна крупна зверка. Да ли ви знате о коме се ради?

- Министар Вулин је недавно на седници Скупштине града рекао да је читав предмет предат тужилаштву које одлучује о даљем поступку. Ко год да је учествовао у прислушкивању председника, организацији државног удара, али и убиствима, директно или индиректно, треба да кривично одговара какву год функцију да има, страначку и државну.

* Највише годину дана остало је до избора. Очекује се да почне дијалог опозиције и власти о изборним условима. Да ли очекујете резултате?

- Српска напредна странка увек је спремна на друштвени дијалог. Странке бившег режима дијалог разумеју као договор како да се врате на власт без избора. Међутим, пошто се међусобно свађају ко ће да их представља на разговорима и да ли су им потребни странци као медијатор или не, мислим да је њима тренутно потребнији дијалог међу њима. Иначе, они на изборе излазе само тамо где се надају победи. Ишли су на изборе у Лучанима, Шапцу и Параћину, али нису у другим местима. А услови су исти. Већина опозиције на београдске изборе ће изаћи, а због тога сам ја крив зато што причам да је сада у граду пуна каса и да тежи скоро 1,2 милијарде евра. Пуна каса је изазов коме они не могу да одоле и то им јачи мотив од свих услова!

* Шта ако опозиција опет буде бојкотовала?

- Већина ће на изборе, али сам сигуран да ће Ђилас да бојкотује изборе. Зато што је за њега гласање грађана судњи дан. Када би учествовао на изборима, то би био крај његове политичке каријере. Бојкот само њему одговара јер држи медије и преко њих терорише осталу опозицију и лажно се представља као вођа. Зато нема тих избора у Србији на којима ће Ђилас да учествује. Можда на Маурицијусу.

* Да ли сте са Вучићем разговарали о београдским изборима? Да ли се зна ко ће носити листу за Београд? Хоћете ли изаћи сами или у коалицији?

- Када избори буду расписани, наша странка ће на Главном одбору донети одлуку да ли на изборе излазимо сами или у коалицији. Увек смо до сада стављали интересе државе на прво место па смо на изборе излазили у коалицијама иако смо сами могли да победимо. Зато што Српска напредна странка води државотворну политику којој је потребан најшири консензус да би Србија направила историјски искорак. У каквој год формацији будемо изашли на изборе, спроводимо политику Александра Вучића јер грађани гласају за њега. Београд и напредује зато што имамо једну политику, од месне заједнице до председника Републике. Зато је Влада Србије последњих осам година, кроз неколико пројеката, у Београд инвестирала или ће инвестирати око 6,3 милијарде евра?! За метро 4,4 милијарде, око једне милијарде за „БГ воз“, 450 милиона евра за пројекте канализације, 271 милион евра за фабрику за прераду отпадних вода у Великом Селу и скоро 200 милиона евра за нови савски мост и градски тунел. Без обилазнице око града, брзе пруге, Аеродрома „Никола Тесла“, Националног стадиона које не финансира Београд.

На изборе излазимо са резултатима

* Кажу опозиционари да је власт Српске напредне среанке најлакше окрњити у Београду и да би ту могао да почне ваш пад. Јесте ли свесни својих слабости?

- Те приче сам слушао пре градских избора 2014. и 2018. године па је народ рекао своје. На изборе у Београду излазимо са резултатима. Грађани не треба да верују на реч никоме, ни нама, ни њима. Нека се само осврну око себе и нека себи дају одговор на питање да ли је данас Београд боље место за живот него 2013. године? Не да ли је довољно добро, јер увек може боље. Него да ли је боље него што је било. Да ли је боље имати данас просечну плату од 700 евра или 462 евра колико је износила пре седам година? Да ли је боље то што је за протеклих седам година отворено 191.000 нових радних места. Да ли ћемо до краја ове године имати брзи воз до Новог Сада? Да ли почињемо да се градимо метро? Да ли су обновљена два национална музеја, а Музеј града почиње да се уређује? Да ли је уређено преко 500 фасада? Да ли „БГ воз“ повезује Младеновац, Сопот, Лазаревац и Барајево са центром града? Да ли градимо 24 обданишта и скоро смо без листе чекања, а 2013. године је око 15.000 деце чекало на место у вртићу? Да ли имамо нове тргове, паркове и булеваре? Да ли се сада граде фабрике за прераду отпадних вода и канализација од леве обале Дунава до Умке? Свестан сам да нисмо урадили све, као и да је било грешака. Ко ради, тај и греши. Али грађани нека се запитају ако неко негира, као странке бившег режима, да је све ово урађено и неће да види ни фасаде, ни путеве, ни вртиће, да ли таквим људима могу да верују?

 

 

 

Извор: Блиц