Вести

Весић: Све моје амбиције везане су за Београд

* Ваша покретна канцеларија у недељу је била паркирана у Баричу и неколико обреновачких села, шта је идеја?

- Да разговарам са грађанима тамо где они живе, да на лицу места причамо о њиховим проблемима. Ја користим и друштвене мреже за комуникацију са људима, али када одем тамо где живе причамо само о проблемима тог насеља. Зато је моја идеја била да своју канцеларију изместим, за почетак викендом, а после и радним данима, да она буде на точковима, да на лицу места видим шта су проблеми и да неке покушам да решим, неке да сагледам па да их решавам у будућности. Ја тако разумем политику, да идем међу људе и решавам проблеме. То од нас који смо државни функционери тражи председник Александар Вучић који је стално на терену.

* Рекли сте да то није кампања. Шта је ако није кампања, избори су на пролеће?

- Моји противници, јавни и тајни, нападају ме да сам стално у кампањи, у преводу на српски - да стално радим. Када неко ништа не ради, онда је њему сваки рад кампања. Јесте, кампања је, али кампања рада, решавања проблема, кампања у којој обављате посао за који сте плаћени. Суштина политике мојих критичара је како да чују аларм који су укључили да се пробуде у 10 часова, а да се не успавају, а ја сам до тада обишао већ пет села и разговарао са људима. Следећа фаза њихове политике је дилема да ли да попију кафу без млека или да га ипак сипају, док ја решавам конкретне проблеме грађана у још најмање три села. То је суштинска разлика између схватања о томе шта је бављење политиком, то људи препознају.

* Назив камање је "Београд побеђује". Против кога се то Београд бори или такмичи, кога и у чему побеђује?

- Свуда - у изградњи, у животном стандарду, улепшавању града, прављењу бољег места за живот. Када наша деца добијају таблете, када градимо Београд на води, обилазницу око Београда, метро… Са тим слоганом који осликава оно што ја радим, Београђанима желим да покажем да можемо да будемо бољи од многих других. Да не мора Париз да буде бољи од нас.

* Честа сте мета подсмеха нарочито преко друштвених мрежа. И око ове покретне канцеларије - "Весићмобил" и око "Садише". Зову вас "Дрвосеча", има и оно: "Све ће Весић да избетонира". Како реагујете на то?

- То је опет питање радник - нерадник. Никада немам проблем када неко ко је радник, да неку примедбу и каже и да нешто може да се уради боље. Не дозвољавам да ме критикују нерадници, они којима је главни проблем у животу да ли у подне пију кафу без млека или са млеком. Ја сам јавна личност и сви моји потези су на оцени грађана. Неко може да се спрда, да се шали, да прихвати или не. Не вређа ме, немам никакав проблем са тим. Ја свој посао радим најбоље што могу. Не кажем да га радим најбоље и борим се да сваког човека убедим да радим најбоље за Београд, чак и оне који то сада не разумеју или се спрдају.

* Кампер вам је, како сте сами рекли, дао на коришћење новосадски адвокат и ваш пријатељ Немања Алексић. О чијем трошку је преправљен у канцеларију, ко плаћа бензин?

- Он је изнајмио кампер, платио га, уступио га граду, односно мени на бесплатно коришћење. Град нема никаквих трошкова за тај кампер.

* И да се преуреди у канцеларију? И бензин за обиласке локација?

- Алексић који је мој пријатељ обезбедио је граду чак и картицу на којој се купује гориво. Кампер вози једино возач који је запослен у граду тако да читава ова акција грађанке и грађане Београда не кошта ни један једини динар.

* Све ово што радите води нас до питања - да ли очекујете да будете градоначелник Београда?

- Ја свој посао радим најбоље што могу, желим да моја странка и политика Александра Вучића добије поверење грађана на следећим изборима. Ја последњих година персонификујем ту политику у Београду највише после Вучића, тако је бар у очима јавности. Ја сам се сам својим радом изборио да ме људи тако доживљавају и све ћу да учиним да Вучићева полтиика развоја Београда коју спроводимо од 2013. године на наредним изборима победи. Пошто се гласа за политику, за листу, не за људе, шта ће моја странка да одлучи ако ми будемо имали већину, да ли ћу ја бити у тиму који ће водити Београд, то није питање за мене.

* А шта бисте ви волели, маштате ли о томе да коначно будете први човек града?

- Ја сам свој живот посветио Београду и ја овај посао радим са великом страшћу и са великим разумевањем за град. Пишем о овом граду, знам проблем сваког села, водим највеће пројекте. Све моје амбиције су везане за Београд. Да ли ће то бити амбиција моје странке, ја то не знам. Моје је да дам све од себе да на изборима победимо, као што ћемо и победити, а да ли је странка задовољна мојим радом то ћемо видети. Председник Вучић и странка ће донети одлуку. У сваком случају прихватићу одлуку странке.

* А шта ако одлука странке буде да на то место дође Александар Шапић, о чему се увелико прича, а он је већ поручио да вас не види у свом тиму? Мислите ли да он може боље?

- Не коментаришем људе чији рад не познајем.

* Ко не прати толико политику и дешавања уопште, помислио би да сте ви градоначелник, а не Зоран Радојичић. Бацили сте га у сенку, зашто га не виђамо?

- Ми радимо заједно. Градоначелник представља град. Ја се бавим оперативним пословима. Зоран је диван човек који је напустио ординацију како би остварио свој сан - Тиршову 2 и био на услузи грађанима. И успео је у томе, јер болница почиње да се гради. Ја сам задужен за економију града, па зато ја имам више разлога да будем у јавности. У сваком случају радимо заједно и поштујем његов рад.

* Шта се дешава са поделом бесплатних таблета за београдске ђаке од трећег до шестог разреда основне школе, померају се рокови, када ће бити подељени сви?

- Данас ће последња општина добити таблет. Није лако испоручити све таблете, јер то је 67.592 ђака. Треба донети сваки уређај, обезбедити картицу за интернет, направити упутство, обучити наставнике… То је посао који нико, никада у Србији није урадио. Поносан сам што је то моја идеја, јер сам желео да деца у Београду имају нешто што немају деца у другим деловима Европе. И сви наставници, њих 6.952 ће добити лаптоп до среде. Од следеће недеље имаћемо састанке са директорима школа и наставницима да они више користе, односно да потпуно користе таблете, јер има и оних учитеља и наставника који се мало плаше. Све је то процес.

Сада су се створили услови да се настава спроводи преко дигиталних уџебника. Следеће године, са изменом Закона о образовању, што је тражио Град Београд и то је већ договорено, дигитални уџбеници ће бити изједначени са основним, што значи да ћемо имати школе које ће моћи да изаберу само дигиталне уџбенике. Град Београд је направио и дигиталну учионицу за свако одељење. То значи да наставник скенира QР код, као и сва деца и онда они имају своју дигиталну учионицу. Наставник их у сваком тренутку прати - да ли су онлине, да ли су урадили домаћи…

* Да решимо дилему - родитељи дефинитивно неће ништа плаћати након три године коришћења таблета, када постану њихово власништво?

- Дилеме нема. Родитељи постају власници таблета након три године без икакве надокнаде, без икаквих обавеза према Граду, то се јасно види у уговорима. Они су сада у власништву Града јер су осигурани и да ако се нешто деси родитељи не би плаћали ништа. После истека лизинга који траје три године, они постају власништво родитеља, без икакве надокнаде. Ово што је Београд урадио је највећи искорак у дигитализацији наставе у Србији.

* Почетак изградње београдског метроа је најављен за новембар, да ли је све спремно?

- Остало је још неколико ствари да се уради да би у новембру почели радови. Тренутно смо пред потписивањем уговора са компанијом "Power China" за изградњу депоа и насипање Макишког поља, тај уговор треба да буде потписан 15. октобра. У међувремену смо са  "Ežisom" потписали уговоре за пројектовање друге линије метроа. За идејно решење треће линије са "Alstom" смо при крају за потписивање уговора. Све је спремно да током новембра почне изградња метроа. То је важна ствар је је метро обећан Београђанима тачно 4. децембра 1970. године, када су отворени Газела и Теразијски тунел… Тада је Бранко Пешић први пут јавно рекао да ће Београд добити метро. Сада су се стекли сви услови за градњу метроа, а Председник Србије је затражио од Владе да издвоји 4,6 милијарди евра, колико ће према проценама коштати изградња метроа, а тачну цену ћемо знати када потпишемо уговоре. Београд не би могао сам да изгради метро, то су четири наша годишња буџета. Ми већ не можемо да функционишемо без метроа и биће све теже. Овај метро долази у последњи час.

* Толико деценија слушамо приче о метроу, већина грађана је скептична. Да ли заиста верује да ћемо се за седам година возити метроом?

- Нема назад и сигурно ћемо се возити првом линијом 2028. године. Потпуно разумем дилеме, јер гледао сам недавно једно истраживање према којем 60 одсто грађана не верује да ће метро бити изграђен. Али видећете да ће у новембру почети радови и 2028. ћемо се возити првом линијом метроа. Али пун ефекат добијамо 2030. године када буде биле две линије. И тада Београд неће имати ниједно возило на дизел, после Париза који је себи дао рок 2025.

* А трећа линија?

- Она ће да повезује Вождовац и Нови Београд и она је у идејном решењу, још није планирана за иградњу. То ће градити неко после нас, тешко да ћемо ми.

* Случај Видовданска - обећали сте да ће у року од годину дана бити изграђена нова зграда, на месту оне која се урушила, а ни стара још није струшена? Да ли ћете стићи да испоштујете тај рок, лето следеће године?

- У року од годину дана то очекујемо. Ми сада потписујемо уговоре са станарима и Град Београд ће изградити нову зграду. Све те породице су смештене у градске станове, који су чак и већи од оног што су имали, помогао сам им преко својијх пријатеља, који су им купили намештај, помогли смо им да купе и белу технику. Да ли ће бити нешто 15 дана дуже или краће, то није тако велики проблем, јер имају где да живе.

* Када ће рушење зграде, јер је то услов почетка изградње нове?

- Чим се добије грађевинска дозвола за изградњу нове зграде, креће рушење старе. Важно ми је да Влада Србије усвоји мој предлог измена Закона о планирању и изградњи, да се уведе обавезно осигурање од штете према трећим лицима, јер са тим не би могли да се десе случајеви као Видовданска, односно ако се деси знало би се одакле се то наплаћује.

* Врачар је једно велико градилиште, руше се старе виле, граде се силни квадрати. Грађани се буне. Имали смо случај Тополске 15 која је срушена, у Тополска 19 је изречена забрана градње, у Авалској грађани стрепе од сценарија Видовданска. Шта се ту дешава?

- Дешава се да је Завод за заштиту споменика заштитио више зграда сада него ико икада пре. До 1990. било је заштићено само 9 културно-историјских целина, а од 1990. до 2017. године  није проглашена ниједна. Од тада до данас данас је проглашно нових девет, од којих су три на Врачару, сада се проглашава Крунска улица, цео Крунски венац, Тополска је проглашна, биће Неимр… Тренутно је у процесу проглашења још девет нових целина. Да су ти који се буне када су водили Врачар проглашавали културно-историјске целине, ми не бисмо дошли у ову ситуацију сада. Друго, постоји покушај да се од свега направи догађај, јер није свака зграда за заштиту. За то је стручан Завод за заштиту споменика. На Врачару је толико проглашено целина, да не знам где ће више моћи да се гради.

* Али виле се руше, ничу квадрати, може ли Врачар да поднесе толике квадрате, толико људи, постоји и проблем паркирања…

- А да ли може Нови Београд да поднесе? Предлажете ли да забранимо градњу? Чуо сам такве идеје и неких наших политичких противника који кажу да ће на пет година да забране градњу у Београду. Али ја мислим да то није нормално, да то није могуће. Иначе, највише се дивље градње руши на Врачару. Грочанска је заустављена, дивљак који је ту надзидао цео спрат, иначе позива се и на државу и на странку и на град… То ће бити срушено. Као што смо срушили Сазонову, као што имамо у Јадранској бесправно подигнута два спарта, па у Браће Недића подигнута је кућа, сад је руши сам, Крунска...

* Који је ваш став по питању ковид пропусница, члан сте Кризног штаба?

- Ипак то није питање за мене. Ја сам за то да привреда увек ради, људи морају да примају плате. Како ће да уреде епидемиолшке мере, то зависи од лекара, да ли ће да кажу у ресторану може да буде 50, 30 одсто људи… у то се не мешам. Морам да приметим да када сам ја још у априлу предлагао да ми наградимо вакцинисане у смислу да им дајемо попуст на карте за позоришта, Инфостан, тада су ми исти ти рекли да је преурањено и да је то дискриминација. Сад нећу да се бавим тиме, сачекаћу одлуку, и ми ћемо да је спроведемо. И власници ноћних клубова су предлагали да раде само са вакцинисанима. Тада би се много младих вакцинисало преко лета. Ми смо током лета припремили и наградну игру за младе до 30 година који се вакцинишу, стотину и нешто летовања смо припремили, мобилне телефоне… Рекли су нам, сачекајте то ће Република да уради. Ево сачекали смо, али наградне игре нема.

* Који ће ваш став бити на следећој седници Кризног штаба?

- Мој став је само да не сме да буде забрана, ограничења и да све мора да ради. О епидемиолошким мерама у објектима нека са изјашњава струка.

* Зашто нема контророла у јавном превозу где готово нико не носи маске?

- Није могуће исконтролисати свако возило. Ако ми сами немао свест, нема те комуналне милиције која то може да уради. Посебан проблем је то што у је у новембру, када је донет Закон о заразним болестима, из контроле спровођења закона изузета полиција. Не знам зашто је то урађено. Да имамо и полицију у томе, многе ствари би биле веома ефикасније. Спорадично се иде, али мислим да је немогуће убедити људе казнама да носе маске. Грешка је и што смо дозволили да антиваксери причају свашта.

* Што се тиче депоније у Винчи, када ће коначно бити решено то питање? Имали смо бројне пожаре током лета.

- "Беочиста" је преузела депонију у Винчи. У јулу ће бити завршено постројење за прераду отпада из којег ће се производити топлотна енергија, а у новембру 2022. године, после пробног рада, биће и пуштена у рад. Истовремано ће бити завршено и постројење где ће се део ђубрета користити за производњу струје. Већ је завршено постројење за прераду грађевинског отпада. Скоро 440.000 тона отпада укупно ће се користити за производњу енергије. За две године тај део нећете моћи да препознате, ту ће бити шума, а сада изгледа као из Хичкокових филмова. Сада се први пут ради депонија по свим светским стандардима. Пожара више неће бити.

 

 

 

Извор: Блиц