Вести

Весић: Све што радимо помаже да се више људи вакцинише

Заменик градоначелника Београда Горан Весић изјавио је да се очекује да у наредних седам-осам дана број вакцинисаних у Београду достигне 50 одсто популације, за шта је потребно да још 19.161 особа прими вакцину.

Весић је рекао да је у престоници вакцинисано 677.105 људи што је 48,6 одсто, док је другу дозу 536.810 људи, односно 40,5 одсто.

У београдским општинама Стари град, Врачар, Савски венац, Раковица и Нови Београд је вакцинисано више од 50 одсто грађана, док је у општини Вождовац имунизовано 49,78 одсто грађана, а у општини Звездара 49,64 одсто.

Весић је рекао да је у аутобусу адаптираном у мобилни пункт вакцинисано близу 3.000 људи.

''Све што радимо последњих недеља помаже да се више људи вакцинише'', рекао је Весић.

Весић је рекао да Србија спада у мали број земаља које имају довољно вакцина као што су Израел, САД, Мађарска..

Весић је рекао да се и друге земље довијају да мотивишу грађане да се вакцинишу наводећи да аутобус за вакцинацију постоји и у Лондону, Њујорку, Москви, као и да се у тржним центрима у тим градовима деле ваучери вакцинисаним грађанима, док се, како је рекао, у десетак држава у САД организује лутрија за вакцинисане.

''Ништа се у Србији не дешава другачије него у САД и другим земљама које имају вакцине. А има и земаља као што су Немачка и Италија у којима се вакцинација заказује за новембар и децембар'', рекао је Весић.

 

Очекујем да радно време угоститеља буде продужено 

Град Београд ће на следећој седници Кризног штаба тражити да се продужи радно време угоститељских објеката до поноћи, можда и до један сат после поноћи, изјавио је Весић. 

"Мислим да расположење у Кризном штабу за то сада постоји, имајући у виду изјаве лекара које су у том правцу. С тим у вези, мислим да ћемо донети одлуку и продужити радно време", рекао је Весић. 

Весић је рекао да се очекује да ће од 21. јуна почети да се организују концерти, свадбе и други догађаји. 

"Најављено је да ће то бити могуће, ако пређемо 50 одсто вакцинисаних. Београд ће прећи 50 одсто вакцинисаних, а надам се да ће до тада и цела Србија успети да достигне тај број", рекао је Весић. 

Навео је да је на Ташмајдану за јул, август и септембар већ заказано 17 концерата који ће, додао је, бити одржани у зависности од тога каква у том тренутку буде епидемиолошка ситуација. 

"Припремили смо велики пројекат "Београд живи" у оквиру кога ћемо у оквиру БЕЛЕФ-а од 15. јуна до 15. јула имати 46 представа на отвореном простору - улицама, трговима...Осим тога, у оквиру Београдских летњих ноћи биће одржано 50 концерата од 15. јула до 15. августа такође на отвореним просторима, а припремамо и дечји програм на Тргу републике", рекао је Весић. 

 

Таблети за све ђаке од првог до четвртог разреда

Сви ђаци од првог до четвртог разреда на територији града Београда добиће 1. септембра таблете из којих ће моћи да уче у новој школској години, најавио је Весић.

Прецизирао је да ће Град 1. септембра купити 67.592 таблета и да ће сваки имати картицу уз бесплатни вај-фај, те додао да ће тако свако дете имати бесплатни интернет код куће, без обзира на то да ли његови родитељи у стану имају интернет или не.

"Таблети ће бити подељени путем школа, родитељи ће их задуживати, а ми ћемо средином јуна расписати конкурс за куповину дигиталних уџбеника. Свако дете ће добити дигиталну верзију уџбеника. Купујемо такође 6.949 лаптопова за наставнике који раде са том децом и сваки од њих ће добити лаптоп како би могао да одржава наставу користећи дигиталне уџбенике", рекао је Весић.

Додао је да родитељи већ увелико купују уџбенике и позвао директоре да обавесте родитеље ђака да ће деца добити бесплатне дигиталне уџбенике.

"Они то морају да ураде, а наравно ствар је родитеља да ли жели да њихово дете поред тога има и обичне уџбенике. Директори су дужни да обавесте родитеље ђака шта Град Београд купује за њихову децу. Можда ће неко због тога да одлучи да не купи уџбенике, већ да његово дете учи из дигиталних", рекао је Весић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк