Вести

Весић: Сви треба да стану уз Вучића по питању КиМ

Члан Председништва СНС Горан Весић изјавио је данас да сви треба да стану уз председника Србије Александра Вучића када је реч о питању Косова и Метохије, јер око тог питања, подвлачи, нема места политиканству.

"Налазимо се у ситуацији која је врло важна за земљу, проблем Косова траје дуже од једног века и немамо тај луксуз да будемо нејединствени око тог питања и зато треба да станемо иза председника који о томе преговара", рекао је Весић.

Истиче да је у нашем интересу да се дође до трајног решења, да Србија има јасно дефинисану ситуацију са Косовом, јер без тога земља не може да напредује.

"Имамо ми карата на својој страни, наша ситуација је много боља него што је била раније. Сада председник Вучић о Косову отворено прича и у Берлину, Москви, Вашингтону и Бриселу. До пре неколико година нисмо могли да причамо о томе, било је ако хоћете признајте, ако нећете, нећете", рекао је Весић.

Подвукао је да се захваљујући доброј међународној позицији Србије, о Косову сада прича, што је велики помак.

"Ми причамо равноправно и сматра се да Србија мора да учествује у томе и да њени интереси морају да буду задовољени. То је велики помак, то су џиновски помаци, јер је до сада за један део међународне заједнице та прича била затворена. Сада можемо да се боримо за своје итересе", нагласио је Весић.

Како је рекао, у Србији појединци славе све што не иде у прилог Србији и коначном решењу.

Говорећи о томе ко све напада председника Вучића, Весић је рекао да су то исти они који су напали Зорана Ђинђића 2002. године и да су и тада говорили да се не решава проблем Косова, те да је најбоље замрзнути конфликт.

"Ђинђић је хтео да се тај проблем дефинитивно реши. Ни он није знао докле ћемо стићи. Он је тада написао чувени текст у Њујорк тајмсу и тада су сви скочили против. То је била ситуација у којој смо ми преузели иницијативу. За Србију је најважније да има иницијативу", каже Весић.

Подсећа да је у међувремену прошло 16 година, а за то време Косово је једнострано прогласило незавиност, а Срба данас има мање на Косову него 2002. године, а држава ништа у међувремену није постигла.

"Нико не може да зна какво ће решење бити и докле ћемо стићи, а оно што је сигурно сада се боримо за то. То је велика разлика у односу на претходни период. Шта ћемо добити то нико не може да гарантује, али Косово би требало да буде питање око кога не би требало да се свађамо", истакао је Весић.

Проблем, каже, није настао јуче, већ пре једног века и није га лако решити.

"Председник је ушао у тај проблем одговорно, желећи да заштити интересе српског народа. Добио је више од 56 одсто гласова и има легитимитет да води земљу. Мислим да је нормално да сви стану око председника и да му омогуће да преговара у име Србије, а наравно да ће на крају народ донети одлуку", рекао је Весић.

Како каже, оно што ради опозиција је покушај да се ослаби позиција Србије.

"Ликовање на друштвеним мрежама након одговора Ангеле Меркел да нема мењања граница код њих производи ефекат као да су добили седмицу на лотоу. Постоје политичке разлике и борба, али постоје питања око којих не треба да се делимо, а они се надају да ће Вучић политички изгубити на решавању косовског проблема", рекао је Весић.

Подсетио је да је Вук Јеремић био министар спољних послова када је Косово прогласило независност и творац "најглупље идеје да се жалимо Међународном суду правде" и тако на неки начин дао легитимитет независности.

Каже да је оно што ради опозиција и терање инвеститора и пита ко ће да улаже у нашу земљу ако слуша како неки политичар прети убиством и пучем председнику државе.

"Ако то није кривично дело, онда нека то пробају у Америци са Доналдом Трампом или у Немачкој са Ангелом Меркел па нека виде како би прошли код њиховог тужилаштва, верујем да не би били на слободи пола сата. Бошко Обрадовић је трагична фигура српске политике, фашиста у покушају, наследник Љотића чији су људи скупљали српску децу по Крагујевцу да их Немци стрељају и човек који живи од инцидената, надајући се да ће неко обратити пажњу на њега", рекао је Весић.

 

 

 

Извор: Танјуг