Вести

Весић: Тужба против Приштине Суду у Стразбуру

Заменик градоначелника Београда Горан Весић најавио је да ће поднети тужбу Суду за људска права у Стразбуру, јер му је власт у Приштини забранила улазак на Косово и Метохију.

Весић је навео да очекује од тог суда да каже да ли је у Европи дозвољено забрањивати кретање људи.

Весић је поновио да је као разлог за забрану његовог уласка на КиМ у понедељак наведено да је ''опасност по безбедност'' и оценио да је то ''формалан'' разлог, а да је суштински разлог оно што је, како је рекао, требало да уради у Косовској Митровици, односно, да потпише повељу о братимљењу тог града са Београдом.

Весић је рекао да је требало да обиђе и радове на стамбеној згради у Косовској Митровици, за смештај 20 избегличких породица које живе дуже од 10 година у колективном смештају, као и на изградњи парка и игралишта што финансира Град Београд.

''Порука Приштине Србима на КиМ је да српска деца немају право на парк и игралиште, а да Срби немају право на станове. Приштина није зауставила мене већ Град Београд."

"То је кршење Бриселског споразума. Ово најбоље показује зашто не дозвољавају формирање ЗСО јер би Срби са КиМ сарађивали са читавим светом, не само са Београдом'', рекао је Весић.

Весић је навео да се у ЕУ промовише сарадња између градова, а да је Приштина јуче покушала да спречи сарадњу Београда и Косовске Митровице.

''То је политика да треба стварати сталну несигурност и стварати услове да Срби напусте КиМ. Та политика се спроводи од Призренске лиге. Да је Хоти хтео да направи игралиште у Прешеву, ми га не бисмо спречили, јер мислимо да и српска и албанска деца треба да имају игралиште'', навео је Весић.

 

До краја године тендер за изградњу пет нових вртића у Београду

У Сурчину се сутра отвара нови вртић, који ће похађати 197 малишана, најавио је Весић и додао да се у престоници тренутно гради шест вртића, а да ће до краја године бити расписан тендер за изградњу још пет обданишта.

''Веома сам поносан, никада у историји, Град Београд није градио 12 вртића у једној години'', рекао је Весић.

Весић је рекао да се тренутно гради пет вртића - у Чукарици, Белом Пољу (Обреновац), Блоку 62, Раковици, Земуну и на Бежанијској коси.

Весић је рекао да ће до краја године бити расписан тендер за још пет вртића - у насељима Миљаковац 3, Борча, Миријево, Браће Јерковић и у Младеновцу.

Весић је рекао да ће отварањем нових 12 вртића, у којима ће бити смештено око 2.700 деце, бити затворене листе чекања на којима је, како је навео, тренутно мање од 3.000 малишана.

Весић је навео да је пре 10 година око 10.000 малишана било на листама чекања, а њих око 58.000 похађало вртић, док данас у обданишта иде скоро 78.000 деце.

''Родитељи данас дупло јефтиније плаћају вртић. Три године нисмо променили цену јер желимо да помогнемо родитељима. Вратили смо скоро три милијарде динара родитељима јер им је у време бившег градоначелника наплаћивано 9.500 динара'', рекао је Весић и додао да је за тај новац могло да се изгради 15 вртића.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк