Вести

Весић: У интересу грађана је да будемо усаглашени са свим директивама ЕУ

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић изјавио је да је задовољан Извештајем ЕК када је реч о напретку Србије у реформама у том ресору и истакао да је извештај показао да је наша земља по питању саобраћаја на добром путу.

"Све ово што је показано у извештају о напретку Србије показује да када је у питању саобраћај да се ми налазимо на добром путу. И сигуран сам да када усвојимо и преостале припремљене законе, да ћемо у следећем извештају о напретку моћи да кажемо да смо по питању саобраћаја скоро потпуно усаглашени са свим директивама ЕУ и потпуно спремни за приступање ЕУ", рекао је министар Весић.

Сматра да је МГСИ заслужило и већу оцену од ЕК, јер је констатовано да је Србија постигла добар ниво припремљености када је у питању напредак ка европским интеграцијама.

"То је разлика у односу на прошлу годину, када је била констатација да имамо одређен застој у спровођењу реформи. Оно што је најважније и што је похваљено у самом извештају је укидање Закона о линијској инфраструктури, кроз доношење модерног Закона о планирању и изградњи. И на тај начин смо добили још једну потврду да су саме измене и допуне Закона о планирању изградњи биле апсолутно у складу са европским стандардима", навео је министар Весић.

Подсетио је да су кроз тај закон усвојени принципи зелене градње, омогућено транспарентно издавање дозвола, упрошћене процедуре...

Министар Весић је додао да је то све оно што је и обећао у јануару када је био у посети Бриселу.

Када је рећ о железници, ту смо добили највише похвала, нагласио је министар Весић.

"Констатовано је да је постигнут добар напредак у реформи у железници, путем усвајања измена и допуна Закона о железници, Закона о интероперабилности железничког система и такође је констатовано да два закона која се тичу такође железнице, од којих је један Закон о безбедности железничког саобраћаја, се налазе у процедури и нису усвојени до краја године само зато што је скупштина распуштена", објасио је министар Весић.

На тај начин смо у железници скоро потпуно усаглашени са ЕУ, додао је министар Весић.

Када је у питању доношење стратешког оквира у саобраћају, каже,  констатовано је да се ради убрзано на националној транспортној стратегији.

"Ми очекујемо да у фебруару 2024. године та стратегија буде објављена. У прошлој години је та оцена била да се релативно каснило у изради националне стратегије. Такође је констатовано да је Србија испунила своје обавезе у чланству и у Танспортној заједници", навео је министар Весић.

Истиче да је такође констатовано да је после пет година почела реконструкција пруге Ниш-Димитровград, за шта смо добили грант од ЕУ.

"Такође је похваљена и сарадња Србије са регионалним партнерима. Ми смо заједно са Босном и Херцеговином конкурисали пред Европском унијом за изградњу пруге Београд-Сарајево, која у нашем делу иде од Руме-Шапца до Зворника. Затим смо заједно са Северном Македонијом конкурисали за изградњу брзе пруге од Ниша до Скопља. Сада радимо реконструкцију пруге Ниш-Димитровград, која је веза са Бугарском. Са Бугарском смо договорили нову везу преко Видина", наводи министар Весић.

Каже да постоји сарадња и на планираном пројекту брзе пруге од Ниша до Софије.

Министар Весић је рекао да ће се радити и на реконструкцији пруге према Вршцу, која је веза са Румунијом и друге пројекте.

Тако да је посебно похваљено регионално повезивање Србије, нагласио је министар Весић.

Објаснио је да је укидање Закона о линијској инфраструктури, које се десило кроз усвајање измена и допуна Закона о планирању и изградњи, омогућило да Србија затвори поглавље - 5.

МГСИ ће наставити да даје допринос приступању Србије ЕУ, поручио је министар Весић.

Нагласио је да је у интересу Србије и грађана да будемо потпуно усаглашени са свим директивама ЕУ, јер то обезбеђује бољи живот за све наше људе.

 

 

Извор: Танјуг