Вести

Весић: У наредних 10 година имаћемо више од 700 километара брзих пруга

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић поручио је да ће Србија у наредних десет година имати више од 700 километара брзих пруга.

"Србија данас има 75 километара брзе пруге, а у наредних 10 година имаће их готово 10 пута више - преко 700 километара - више од многих земаља Европске уније, а свакако највише на Балкану", рекао је министар Весић.

Министар Весић подсетио је и на најаву председника Александра Вучића да ће наша земља имати брзу пругу која ће је повезати са Софијом и Истанбулом.

"Последњих месеци, тим који сам формирао вредно је радио на одређивању нове трасе брзе пруге од Ниша до српско-бугарске границе. Ту, у месту Драгоман, наша брза пруга спојиће се са пругом коју Бугарска ради од Софије до границе са Србијом, уз грант ЕУ. Како Турска планира да гради брзу пругу од Истанбула до границе са Бугарском, ето нама поново "Оријент експреса", само у модерној верзији 21. века", навео је министар Весић.

Тако ће се Турска и Бугарска, како је рекао министар Весић, преко Ниша повезивати на брзу пругу кроз Србију, од Ниша до Београда, а потом даље до Суботице.

Министар Весић истакао је и да остаје посвећен изградњи брзе пруге Ниш-Скопље, која ће у будућности водити до Солуна и Атине.

"Србија данас има 75 километара брзе пруге. До краја наредне године завршавамо још 108 километара брзе пруге до Суботице, која се управо гради, тако да ћемо до краја наредне године имати 183 километра брзих пруга", рекао је министар Весић.

Министар Весић истакао је да ће, када буде завршена брза пруга до Ниша, у дужини од 230 километара, за чију ће изградњу наредне године бити расписан тендер, Србија имати 413 километара брзих пруга.

"Следећа деоница је дугачка 135 километара од Ниша до наше границе са Северном Македонијом, а они ће радити свој део пруге до Скопља. То значи да ћемо имати 548 километара брзих пруга. Ако томе додамо 90 километара брзе пруге од Београда до Шида, за коју се пројекат завршава, имаћемо 638 километара брзих пруга у Србији", навео је министар Весић.

Како је рекао министар Весић, садашња деоница између Ниша и Драгомана износи 119 километара, али ће се тачна дужина те пруге знати када се заврши пројективање нове трасе које је у току.

"Са овом пругом имаћемо у наредних десет година преко 700 километара брзих пруга, више од многих земаља ЕУ, а највише на Балкану. Јер, Србија не сме да стане", закључио је министар Весић.

 

 

 

Извор: Танјуг