Вести

Весић: У Прокопу обележен први рођендан воза "Соко"

У железничкој станици Београд Центар у Прокопу, уз рођенданску торту и концерт изненађења опере Народног позоришта, обележен је први рођендан воза "Соко", најсавременијег воза у региону.

Свечаности у станици у Прокопу, у оквиру обележавања прве годишњице од отварања брзе пруге Београд - Нови Сад,  присуствовали су и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у Владе Републике Србије Горан Весић и в. д. директора железничког предузећа "Србија воз" Иван Булајић.

Специјално изненађење за путнике био је и ненајављени концерт опере београдског Народног позоришта, који су извели специјално прилагођен репертоар за ту прилику.

Министар Весић изјавио је да је током прве године од отварања, брзом пругом Београд - Нови Сад превезено скоро три милиона људи, остварена су 19.604 поласка у оба смера, од чега је воз "Соко" остварио 19.322 полазака.

"Да вам је неко пре годину дана рекао да ће железница бити најпопуларнији вид превоза између Београда и Новог Сада, не бисте веровали, али то се данас дешава", рекао је министар Весић.

Како је рекао, ово је првих 75 изграђених километара, а сада се гради пруга између Новог Сада и Суботице, дужине 108 километара која би требало да буде готова до краја 2024. године.

"Заједно са Европском унијом, Европском инвестиционом банком и Европском банком за обнову и развој, потписали смо уговор за изградњу пруге између Београда и Ниша и то је нових 228 км. Када буду завршене обе ове пруге, према Суботици и према Нишу, ми ћемо у наредних четири до пет година имати 411 км брзих пруга", истакао је министар Весић.

Навео је да остаје да се заврши последњи део, 88 км према Прешеву, са којима ћемо имати укупно 499 км брзих пруге.

Као веома важно је навео да се тренутно пројектује и део брзе пруге од Београда до Шида, што ће бити део брзе пруге Београд-Беч преко Љубљане и Загреба и ићи ће за Италију.

"О томе сам недавно у Италији разговарао са њиховим министром Матеом Саливанијем. Изградњом нових брзих пруга грађани Србије ће много добити па ће се рецимо 2025. године од Београда до Будимпеште стизати за три сата и 45 минута, а до Скопља за око три сата", истакао је министар Весић.

"Возови који превозе путнике на овој деоници су за годину дана прешли невероватних 1.474.969 км. Ове бројке показују да се путници, када имају могућност сигурног, комфорног и брзог железничког превоза, веома радо и лако одлучују управо за овај вид путовања", рекао је министар Весић.

Када је реч о приходу, истакао је да је путничким саобраћајем на овој деоници предузеће "Србија Воз" за годину дана остварило приход од скоро 850 милиона динара.

Навео је да за потребе модерног железничког путничког саобраћаја развијена и апликација за куповину возних карата путем мобилног телефона, за "iOS" и Андроид уређаје, коју користи више од 120.000 људи и да је више од 23.000 јединствених корисника већ обавило куповину карата преко веб сајта предузећа "Србија Воз".

Рођендан је обележен уз ватромет и рођенданску торту у облику воза "Соко", која ће бити подељена путницима.

 

 

Извор: Танјуг