Вести

Весић: У путеве у општини Чајетина уложено 870 милиона динара

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић обишао је радове на магистралном путу Златибор - Борова глава, који се рехабилитује у дужини од 14 километара и први пут од изградње пре три деценије.

Весић је рекао да је укупно у путеве у општини Чајетина уложено 870 милиона динара, а ове године 701 милион, да је наменски рађен пут за Поникве ка будућем аеродрому и 2,5 километра обилазнице око Златибора, а да реконструкција саобраћајнице од Златибора до Борове главе кошта 556 милиона.

"Урађено је седам километара, а до јуна идуће године биће комплетно рехабилитована. Следеће године ћемо кренути са рехабилитацијом пута од Сушице до Златибора. То је осам километара пута у лошем стању и коштаће 400 милиона, а овде кад завршимо до Борове главе, кренућемо ка Новој Вароши“, рекао је Весић. 

Најважније је да ће овај  пут, који је оптерећен камионима, за неколико година постати локалног карактера.

"Следеће године почињемо да радимо ауто-пут од Пожеге ка Дугој пољани, дали смо налог да се пројектује брза саобраћајница од Нове Вароши до Дуге пољане. Када будемо урадили ауто-пут Пожега-Котроман, Златибор ће имати излаз код Сушице, тако да ова магистрала постаје локална, неће имати оволико оптерећење и служиће за туристе, а зато га и уређујемо“, рекао је Весић.

Весић је додао да је овај део Србије, поготову од Нове Вароши, дуго био запостављен и да данас са поносом може рећи да се велики новац улаже у рехабилитацију путева, што значи „развој туризма, локалног бизниса, нове инвестиције, нова радна места и виши животни стандард, подизање БДП-а и Србије“.

"Ми смо у прилици да сада растом БДП-а сустигнемо развијеније земље у Европи, које су сада у рецесији и управо то радимо“, закључио је Весић.

 

Са Бугарском договарамо градњу брзе пруге до Софије

Весић је рекао да поред реконструкције железничке пруге Ниш-Димитровград, Србија са Бугарском ради још два пројекта - везу од луке Видин до Зајечара и пројектовање брзе пруге од Ниша до Софије.

"Са Бугарском договарамо брзу пругу до српско-бугарске границе пошто они раде већ свој део од Софије, Турци раде од Истанбула до турско-бугарске границе, остаје да се повеже Софија са турско-бугарском границом и ми имамо од Ниша брзу пругу све до Истанбула, као што ћемо имати и брзу пругу до Скопља, у будућносту и до Солуна и Атине", рекао је Весић приликом обиласка радова на реконструкцији златиборске магистрале.

Весић је навео да ће, након реконструкције пруге Ниш-Димитровград, возови ићи 120 киломентара на час, и да ће пруга бити безбедна и електрифицирана.

"Важно је улагати у пруге, јер је то висококапацитетан саобраћај, смањује се број аутомобила, загађење и брзина“, рекао је Весић.

 

 

Извор: Танјуг