Вести

Весић: Улагањем у инфраструктуру ми улажемо у будућност Србије

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктере Горан Весић изјавио је на свечаној академији поводом Дана Грађевинског факултета Универзитета у Београду да је тај факултет најстарија и водећа високошколска установа у региону.

Министар Весић истакао је да пуних 177 година великани Грађевинског факултета у Србији учествују у сваком педљу изградње наше земље и остављају немерљив допринос у развоју наше отаџбине.

"Спровођењем врхунских грађевинских подухвата српски инжењери граде нашу земљу и проносе славу и углед српског грађевинарства широм света", рекао је министар Весић.

Како је рекао, улагањем у инфраструктуру ми улажемо у будућност наше земље.

"Улога грађевинарства у Србији када говоримо о БДП-у из године у годину расте. У трећем кварталу 2023. године на територији Србије порасла је вредност у текућим ценама свих изведених грађевинских радова за 19,3 одсто у односу на исти квартал 2022. године", рекао је министар Весић.

Укупна вредност посматрано у сталним ценама порасла је за 15,8 одсто, навео је министар Весић и додао да је учешће грађевинарства у домаћем БДП-у на крају 2013.  године износила три одсто, док је она на крају 2022. године износила 5,5 одсто.

"Ми смо се као влада определили да у ситуацији у којој се свет суочава са растућом економском кризом више улажемо у инфраструктуру. Само у наредној године Србија ће у инфраструктуру уложити четири милијарде евра што ће омогућити раст БДП-а који је први пут прошле године премашио цифру од 60 милијарди евра", рекао је министар Весић.

Како је рекао, недавно усвојене измене и допуне закона о планирању и изградњи ће увести многе револуционарне промене када је питању грађевинарство.

"Увели смо сертификате зелене градње за све објекте веће од 10.000 квадрата и све јавне објекте. Обезбедили смо већу транспарентност издавања грађевинских дозвола и успели смо да откључамо многе закључане локације које већ дају резултат", навео је министар Весић.

Министар Весић истакао је да је поново формирана Агенција за просторно планирање од које се очекује да као независна институција да додатни допринос како би наша земља у тој области напредовала.

Министар Весић поручио је студентима и запосленима на факултету да је њихов рад директно везан за бољи живот грађанки и грађана Србије.

"У будућности нас чека да сви заједно дамо додатни допринос да се наша земља развија. Земља може да се развија само ако је градимо. Само у наредних неколико месеци ћемо покренуту изградњу два нова ауто-пута, брзе саобраћајнице која повезује Румунију и Мађарску и ауто-пута од Београда до Зрењанина", рекао је министар Весић.

Министар Весић рекао је да ће се потрудити да још компанија уђе у "Круг пријатеља Грађевиског факултета" како би помогли обнову учионица, и позвао је заинтересоване студенте овог факултета да се пријаве за стручну праксу у Кини.

"Министарство је у сарадњи са Студентском конференцијом универзитета у Србији (СКОНУС) данас расписало конкурс за 10 студената завршне година и мастер студената Географског факултета Универзитета у Београду. Нудимо да они у нашој организацији бораве у компанији Шандонг у Кини на стручној пракси. Верујемо да ће они након те праксе доћи у нашу земљу са више знања које ће моћи да примене у својој каријери", рекао је министар Весић.

Како је истакао, слични пројекти се припремају са америчком и француском компанијом, а он као министар инсистира да "сви који раде у Србији обезбеде стручну праксу за студенте асистенте и професоре како би учествовали и видели како изгледају инфраструктурни пројекти у земљама у којима раде".

 

 

 

Извор: Танјуг