Вести

Весић: Улажемо у децу, од игралишта до бесплатног таблета

Заменик градоначелника Београда Горан Весић обишао је радове на реконструкцији централних тргова у насељима Добановци и Јаково у општини Сурчин. Обиласку су присуствовали члан Градског већа Милош Дангубић и председник општине Сурчин Стеван Шуша.

Весић је нагласио да је важно да се Београд развија на сваком делу своје територије и да је урбанизација сваког насеља једнако важна као и у центру града.

Весић је подсетио да Сурчин има седам насеља, али нису сва била урбанизована и прилагођена животу становништва, те је било потребно да се уради додатни напор како би сва ова насеља имала боље услове за живот.

Зато радимо два централна трга, први у Добановцима који се завршава, а други у Јакову који ће бити завршен за месец дана, а већ смо урадили трг у Бољевцима. Ова три трга у три насеља, у која смо уложили скоро милион евра као Град, а такође и у парк у Бечмену, јасно показују колико се Београд развија и како Београд нису само Теразије и центар града већ и Сурчин и Барајево и Лазаревац. Људима морамо да омогућимо исте услове за живот без обзира на то где живе, нагласио је Весић.

Весић је додао да ће ови тргови бити места за окупљање грађана где ће се одржавати представе, концерти и да је то нешто што треба да има свако насеље.

Ово нису највеће инвестиције које радимо, али ово на најбољи начин показује колико нам је важно да Београд постане боље место за живот свих грађана, рекао је Весић.

Весић је овом приликом најавио да ће у наредних десетак дана бити објављен тендер за изградњу фискултурне сале у Добановцима те да ће се на тај начин решити један од горућих проблема.

Сурчин је добио и нови вртић тако да ова општина скоро да нема децу која чекају на место у вртићу. Сурчин се урбанизује и полако постаје место пожељно за живот. Ускоро се може очекивати да се један број људи из Београда сели према Сурчину, где ће живети, а радити у центру града, рекао је Весић.

Весић је истакао да ће се радити и на уређењу самог центра Сурчина, који треба да има и нову модерну општинску зграду како би грађани могли да добију добру управну услугу тамо где живе.

 

Улажемо у децу, од игралишта до бесплатног таблета

Весић је обишао новоизграђено дечје игралиште у сурчинском насељу Бечмен, те истакао да ново игралиште у Бечмену изгледа исто као игралишта на Ушћу или неком другом парку у било којој другој градској општини.

Желимо да постигнемо да деца у сваком насељеном месту на територији града имају исте услове. Игралиште је опремило и направило ЈКП "Зеленило - Београд", а укупни трошкови износили су око пет милиона динара. Трудићемо се да у сваком насељу сурчинске општине, осим тргова урадимо и дечја игралишта и на тај начин покажемо да су нам деца приоритет, нагласио је Весић.

Весић је додао да је Град то показао и доношењем одлуке да купи уџбенике за први и други разред.

У питању су уџбеници за предмете: Математика, Српски језик, Свет око нас и изабрани Страни језик. На тај начин смо родитељима смањили трошкове за уџбенике за око 6.000 динара, када су у питању деца која похађају први и други разред. Осим тога, сва деца са територије града Београда која похађају трећи, четврти, пети и шести разред добиће од града таблет са бесплатним вај-фај интернетом, што значи да неће зависити од тога да ли родитељи у кући имају интернет или не, а добиће и бесплатне дигиталне уџбенике. Сви наставници и учитељи са територије града који предају деци од трећег до шестог разреда добиће бесплатно лаптоп рачунаре, а свака школа ће бити опремљена вај-фај интернетом. То је улагање у децу и најважније улагање које би једно друштво требало да оствари - од дечјег игралишта до бесплатног таблета - истакао је Весић.

Весић је навео да у нашем друштву постоје разни отпори. Међутим, додао је да се ни Немачка није дигитализовала у овом смислу, као и да је поносан када му немачки инвеститор из Берлина каже да деца поменутог узраста у Берлину не добијају бесплатне таблете и да бесплатни интернет немају све тамошње школе.

У Београду ће деца имати бесплатне таблете и све школе ће имати вај-фај интернет, те ћемо у том погледу бити бољи од Берлина. То је мој сан, да деца Београда имају оно што немају њихови вршњаци у Берлину, Риму или неком другом европском граду. Свако дете у Београду ће бити једнако по питању поменутих ствари и неће зависити од финансијског стања њихових породица. Због тога је важно да наставимо да улажемо у децу и њихову будућност. Колико год неком изгледало да ово није велика и важна инвестиција, за децу Бечмена је ово значајно. На тај начин показујемо да нам је сваки део Београда једнако важан, истакао је Весић.

 

 

Извор: Танјуг