Вести

Весић: Унапређујемо безбедност деце у зони школа

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у Влади Републике Србије Горан Весић уручио је представницима 14 локалних самоуправа уговоре о додели бесповратних средстава за реализацију пројеката у оквиру Програма подршке примени напредних технолошких решења у области друмског транспорта и саобраћаја у јединицама локалне самоуправе на територији Србије за 2024. годину, у укупној вредности од 200 милиона динара.

Средства су додељена Чачку, Зајечару, Сомбору, Зрењанину, Ужицу, Врњачкој Бањи, Свилајнцу, Ивањици, Прибоју, Алексинцу, Руми, Аранђеловцу, Инђији и Мионици.

Средствима Министарства биће суфинансирана реализација пројеката које спроводе јединице локалних самоуправа, а који су усмерени на унапређење мобилности, повећање безбедности и животног комфора грађана кроз примену иновација и дигитализацију рада јавне управе.

"Влада Србије заједно са 14 градова и општина инвестираће укупно 460 милиона динара у пројекте унапређења безбедности деце у зони школа, светлосне сигнализације, паркиралишта за инвалиде, системе за паметно управљање саобраћајем, динамичко мерење тежине возила у покрету и друге пројекте који ће локалне средине приближити концепту - паметног града", истакао је министар Весић.

Министар Весић је том приликом позвао локалне самоуправе да упознају своје привреднике о погодностима које пружа уговор о слободној трговини са Кином, који ће ступити на снагу 1. јула.

"Царине су у Кини од 30 до 60 одсто на одређене робе. То значи да ми од 1. јула нећемо више имати те царине и да ће наша роба бити 30 одсто, а негде и 60 одсто јефтинија од робе из Македоније, Хрватске, Мађарске. На нашим привредницима је да искористе ту шансу", поручио је министар Весић.

Рекао је да аеродром "Морава" највећу будућност има као карго аеродром, јер управо са њега ће се пољопривредни производи извозити у Кину.

"Тај аеродром треба да се користи за цео крај, као што и Поникве треба да буду већински карго аеродром", истакао је министар Весић.

Министар Весић је рекао да Влада Србије улаже велике напоре како би се држава модернизовала, те је пројекат којим министарство даје 50 одсто средстава за иновативна решења у саобраћају у складу с тим.

"Знам колико је значајно, посебно малим локалним самоуправама да добију подршку за неке ствари које можда не би стигли да ураде, јер им је важно да нешто асфалтирају или реше неки проблем који постоји деценијама, а да је заиста важно када је у питању саобраћај да употребимо оваква решења", рекао је министар Весић.

Како је рекао, Србија је земља која, у времену када неке друге стежу каиш, повећава своја улагања у инфраструктуру.

"Наше издвајање за инфраструктуру је импресивно. Од 3,5 милијарде прошле године дошли смо на четири милијарде ове. Ми смо се као влада определили да улагањем у инфраструктуру улажемо у БДП, плате и пензије и да тако развијамо домаћу привреду. За сада, а то се види по фабрикама које долазе, инвеститори добро одговарају на такву политику", рекао је министар Весић.

Паметна аутобуска стајалишта у сеоским срединама, семафори који раде на соларне панеле, мерење осовинског оптерећења у саобраћају само су неки од иновативних решења која су урађена у оквиру тог пројекта.

Градоначелник Града Чачка Милун Тодоровић истакао је да је ово још један у низу важних пројеката које реализује Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, а који нам, како је рекао, живот значе.

"Ово су врло значајни пројекти, који повећавају безбедност свих учесника у саобраћају. Чачак ће реализовати пројекат за безбедност са 36 милиона, од чега смо 15 добили од Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, и велики је значај што ћемо током ове реализације имплементирати мониторинг, како бисмо пратили све што се дешава у Чачку, уз сарадњу са Министарством унутрашњих послова", рекао је Тодоровић.

Напомињући да ово јесте велика финансијска, али и стручна помоћ, захвалио је министарству и Влади Србије.

 

 

 

Извор: Танјуг