Вести

Весић: Урбанистички планови за уређенији Београд

Заменик градоначелника Горан Весић рекао је данас да ће урбанистички планови које је у уторак усвојила Скупштине Београда имати велики значај за уређенији град, и истакао идеју да Стари савски мост буде веза између Аде Циганлије и блокова у Новом Београду.

"Тренутно Саобраћајни институт ЦИП утврђује решење за тачну локацију. Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу Београда ће у свој план ставити расписивање тендера и о томе ће се расправљати током предстојећег ребаланса буџета. Читав кеј у новобеоградским блоковима биће уређен као Сава променада, што подразумева Савски мост, пешачко-бициклистички мост, као и решење за паркинг којим ће се растеретити улаз на Аду Циганлију и Мост на Ади", рекао је Весић, саопштио је градски Секретаријат за информисање.

Када је реч о уговору за депонију у Винчи, он предвиђа изградњу постројења за производњу електричне енергије из отпада. Постројење би требало да буде повезано са мрежом која би генерисала енергију, додао је Весић, коментаришући један од усвојених планова детаљне регулације. Он је истакао да је посебно поносан на План детаљне регулације који се односи на амбијенталну целину ''Крунски венац''.

"На инсистирање грађана, ''Крунски венац'' ће бити у складу са амбијенталном целином чији је део. То ће бити први случај у Београду да се установе типови фасада одређених делова града, попут Врачара, Старог града, старе Палилуле или Савског венца", истакао је Весић.

Заменик градоначелника навео је пример да то практично значи да овде може да се гради зграда од два, три спрата, али да мора да има одговарајућу фасаду која се уклапа у амбијент тог дела старог града, што је пракса у многим светским градовима.

Весић је посебно нагласио значај ''линијског парка'', који ће се налазити на месту пруге у старом делу Београда. Почеће код ''Бетон хале'', а завршаваће се скоро код Панчевачког моста. Он је најавио да ће до краја године бити уклоњена пруга, остаће насип и ''ширина'' која је била заштитни појас око пруге, у вези са чим је донета одлука да се не уклања тај део.

"Такав парк је урађен у Њујорку, на старој траси метроа и један је од два најпопуларнија у овом граду. Сличан постоји и у Москви и атракција је тог града. Позвали смо америчке архитекте, који су радили та два парка, и замолили их да размисле о идеји да и Београд добије сличан. Били су овде и донета је одлука да раде такав парк и код нас, на који ћемо засигурно бити поносни. Више неће бити физичке препреке између обале реке и грађана, што је представљала пруга, која ће, ипак, на појединим местима бити задржана као део целине и сећање на ранији период", додао је Весић.

 

 

 

извор: Танјуг