Вести

Весић: Вакцинација једини одговор на кризу, зато Београд побеђује

* Каква је разлика данас између Рима, Париза, Прага, Лондона, Тел Авива, Њујорка и Београда?

- Прва три од ових градова изгледају сабласно јер су школе затворене, већина људи ради од куће, баште кафића и ресторана су празне, нема публике на спортским догађајима, у некима постоји полицијски час и живот је стао. За разлику од њих, Лондон, Тел Авив, Њујорк и Београд живе. Постоје неке рестрикције, али оне у великој мери не ремете живот људи.

Скоро све земље света су на појаву пандемије одговориле строгим рестрикцијама и забраном кретања како би се смањили контакти и ширење заразе ставило под контролу. Овакве мере су прошле године, када се вирус појавио, дале резултате. То је дало драгоцено време научницима да упознају вирус и почну развој вакцине, а лекарима да боље проуче начине ширења вируса и лечења оболелих.

Kако се пандемија није смањивала већ се распламсавала, показало се да су потребна другачија решења. Привреде већине земаља нису могле дуго да издрже дуготрајно прекидање економских активности, један број грађана није био спреман да дуже од годину дана поштују строге рестрикције, здравствени системи су били све оптерећенији, последице по физичко и ментално здравље грађана су биле све веће па су државе морале да пронађу различите одговоре на овај изазов. Део држава је наставио са строгим ограничењима и рестрикцијама покушавајући да смањи контакте у дужем периоду и на тај начин држи пандемију под контролом, док је део држава препознао да је једини начин изласка из кризе брза вакцинација становништва уз проналажење праве мере између функционисања живота и наметање само најнеопходнијих рестрикција које су спречавале највеће епидемиолошке ризике. Међу ретким државама које су се определиле за други приступ нашла се и Србија.

Захваљујући председнику Александру Вучићу, који је међу првим политичким лидерима у свету спознао да је ово једини начин изласка из кризе, Србија је међу првим земљама ушла у процес набавке вакцина. То је урадила на јединствен начин, обезбеђујући вакцине из Kине, Русије и Сједињених Америчких Држава, стављајући животе својих грађана испред геополитике. Док су други светски лидери размишљали да ли ће уопште бити вакцина, председник Вучић је још прошлог лета тражио да се вакцине набаве од сваког ко је најавио производњу. Тако се Србија нашла међу првим земљама које су ушле у процес вакцинације и данас је међу најуспешнијима на свету. То је омогућило Београду да буде у друштву Лондона, Тел Авива и Њујорка и да у њему живот тече нормално уз минималне рестрикције јер су Израел, Велика Британија, Сједињене Америчке Државе, уз нас, земље које су вакцинисале највећи проценат свог становништва. Поносан сам на Београђане јер смо најбољи регион у Србији према броју вакцинисаних и ревакцинисаних грађана. У нашем граду вакцинисано је скоро 40 одсто пунолетног становништва, а наредне недеље имаћемо више од 30 одсто ревакцинисаних. Наш циљ је да у Београду вакцинишемо 750.000 пунолетних грађана.

* Зашто је Београд најбољи?

- Зато што смо првог дана масовне имунизације основали кол центре из којих су наши волонтери позвали скоро 175.000 наших суграђана старијих од 65 година и понудили им помоћ.

Пријавили смо, уз њихову сагласност, скоро 63.000 наших најстаријих суграђана, а превезли на вакцинацију скоро 12.000 њих. То су људи који се не би вакцинисали да им нисмо помогли. Зато је у Београду од хиљаду суграђана старијих од 65 година вакцинисано скоро 680, док је у неким централним градским општинама, попут Старог града, Врачара и Савског венца, овај проценат преко 80 одсто!

Посебну пажњу посветили смо непокретним и теже покретним особама. Имамо 52 мобилне екипе које обилазе села и насеља у нашем граду и вакцинишемо људе тамо где живе. Организовали смо вакцинацију касирки, адвоката, запослених у култури, таксиста, запослених у угоститељским објектима и фитнес центрима, фризера... Јуче сам се састао са представницима тржних центара како бисмо организовали вакцинацију у њиховим објектима. Организована је имунизација запослених у компанијама.

Хвала стотинама лекара и медицинских сестара из београдских домова здравља који ће наредне недеље дати милиониту дозу цепива. Без њих ова победа Београда не би била могућа. Све ћу учинити да им се наш град у име свих наших суграђана посебно захвали када све ово прође. Уз поштовање препоручених епидемиолошких мера, вакцинација је једини прави одговор на кризу у којој се налазимо. Због тога чуди неразумевање значаја вакцинације и негирање овог процеса. Први поступак вакцинације против великих богиња је спроведен још 1796. године, а вакцина против ове болести је развијена још 1798.

Дакле, вакцинација постоји већ 223 године. Само у двадесетом веку развијене су вакцине против чак 21 болести. Оне су спасле десетине милиона живота, а вакцинација је једно од највећих достигнућа човечанства.

* Kоја је права мера између ограничења која се намећу и која утичу на наше животе и потребе да се заштити јавно здравље, животи људи и сам здравствени систем?

- Србија је пронашла ту меру. Подаци су показали да је Србија према проценту новозаражених у односу на број тестираних особа, са мерама које су међу најблажима у Европи у једнакој или бољој ситуацији у односу на земље које и даље инсистирају на спровођењу знатних рестрикција. То доказује да комбинација инсистирања на личној одговорности, забрани догађаја који носе највећи епидемиолошки ризик и снажној кампањи вакцинације представља добитну комбинацију.

Долази време када ће се у Србији, као што је најављено у Великој Британији, Израелу и Сједињеним Америчким Државама, живети нормално. Време када ћемо да одлазимо на јавне догађаје, да путујемо и да се дружимо. Kада ће се то догодити зависи од броја заражених, али и вакцинисаних. Верујем да је већина грађана Србије у овој кризи разумела шта значи имати стабилну власт, снажно политичко вођство и храброг лидера са угледом у свету који за своју земљу може да набави и респираторе, и вакцине и другу медицинску опрему. Захваљујући томе почећемо брже да радимо него многе друге државе света, што значи да ћемо имати већи животни стандард.

Долази време успона Србије! Александар Вучић је успешном вакцинацијом ребрендирао имиџ Србије у свету. Данас сви, чак и они који су деценијама сатанизовали нашу земљу и народ, говоре о Србији као успешној и хуманој земљи која не само да је заштитила своје грађане већ помаже и другима.

У очима света постали смо сигурна земља за туристе и инвеститоре а то ће бити важан критеријум по којем ће наредних година одлучивати где ће улагати новац или путовати. Београд жели то да искористи јер смо 2019. године зарадили преко милијарду евра од туризма. Kао што смо први били спремни за вакцинацију, сада се наш град спрема за време после ковида. Хотели добијају сертификате "чисто и сигурно" како би туристи знали да долазе у сигурно и здраво окружење, припремамо кампању за промоцију београдског турзима коју ће носити странци који су се вакцинисали у Србији, а који ће сада позивати своје сународнике да посете наш град. Планирамо током лета стотину малих концерата на нашим трговима и улицама да Београђани али и туристи прославе победу. Спремамо се у другој половини године имамо и Бир фест, и Белеф, и Битеф, и Бемус, и Сајам књига, и Џез фестивал. И Нову годину.

Београд живи! Kо не разуме ту магију Београда, нека се сети вечних стихова Ђорђа Марјановића: "Он има чудесну моћ да светлом испуни ноћ белином осмеха свог разгони тугу", Београд побеђује!

 

 

 

Извор: Блиц