Вести

Весић: Вакцинисано више од 600.000, ревакцинисано више од 450.000 људи

У Београду је, закључно са јучерашњим даном, вакцинисано 600.592 лица што износи 43.2 одсто пунолетне популације нашег града, рекао је заменик градоначелника Београда Горан Весић.

"Ревакцинисано је 32.4 одсто пунолетног становништва односно 451.618 лица. Најбољи резултат имамо у популацији између 65-74 године у којој је вакцинисано 72.52 одсто људи", поручио је Весић и закључио да је са јучерашњим даном у Београду дато 1.052.212 доза вакцина.

Весић је истакао да је први циљ Града Београда да се вакцинише половина пунолетне популације Београда и нагласио да је за то потребно да се имунизује још 94.538 грађанки и грађана Београда.

"Наш коначни циљ је имунизација бар 750.000 грађанки и грађана Београда", поручио је Весић.

Весић је прецизирао да су грађани Београда примили највише вакцина произвођача Синофарм и то 676.999 доза. Дато је 179.125 вакцине Фајзер, 162.040 вакцине Спутњик V и 60.830 вакцине произвођача Астразенека.

Весић је рекао да је просечна старост вакцинисаних људи у Београду 58,1 година, а од вакцинисаних 54 одсто су жене а 46 одсто мушкарци.

 

 

Завршени радови на реконструкцији „Скадарлије“

Весић је потврдио да су радови на реконструкцији Скадарске улице завршени синоћ, а уједно и најавио нова улагања у боемску четврт Београда.

Весић је нагласио да су радови окончани, као и да је преостало само да се на улазу из Зетске улице поставе потапајући стубићи са камерама и додао да ће до тада бити постављене физичке препреке.

"На тај начин биће спречен улазак моторних возила у „Скадарлију“, што наравно не важи за доставна возила са посебним дозволама која могу да саобраћају овом улицом у одређено време у току јутра. Реконструкција је рађена у три фазе – прво је рађен део од Господар Јевремове према Скадарској, а након тога плато у Улици Страхињића бана, од Француске до Скадарске, док је у другом делу реконструкције обављен посао од Булевара деспота Стефана до Зетске. Коначно, у последњем делу реконструкције рађен је део од Господар Јевремове према Зетској", рекао је Весић.

Весић је додао да је калдрма поново постављена и истакао да информације које су се појавиле на друштвеним мрежама и интернету, а које су говориле да је калдрма у Скадарлији стара 200 година, једноставно нису тачне.

"Калдрма је у Скадарлији постављена 1967. године и сада је наравно поново ту, у одличном стању. Урађена је комплетно нова водоводна и канализациона мрежа, постављена нова расвета, а ускоро ће бити реконструисане и четири фасаде. Кућа Ђуре Јакшића ће такође бити уређена и читава улица ће имати нови сјај. Скадарлија је једно од три места у Београду која привлаче највећи број туриста, поред Калемегдана и Храма Светог Саве", рекао је Весић.

 

Апелујем на грађане да гасе ватру и покупе смеће

Весић је апеловао на грађане који буду ишли на излете у околини Београда током предстојећих празника да гасе ватру иза себе и покупе смеће.

Весић је додао и да ће комунална милиција то контролисати.

"Није наш циљ да кажњавамо људе, већ да их упозоримо. То је и у сврху њихове безбедности. Моја молба грађанима је да покупе смеће за собом", рекао је Весић.

 

"Бир фест" ће ове године бити одржан

Весић је потврдио да ће Бир фест у Београду сигурно бити одржан ове године.

Весић је подсетио да ће у мају бити организован филмски фестивал ФЕСТ, уз спровођење свих епидемиолошких мера.

"Предвиђено је да капацитети буду попуњени до трећине и карте се већ могу наћи у продаји. Kао што смо организовали Џез фестивал у децембру, тако ћемо организовати и Бир фест, у складу са мерама које тада буду на снази", истакао је Весић.

Указујући да је важно да се полако враћамо нормалном животу, Весић је нагласио да је вакцинација управо тај пут за повратак и да се због тога залаже да општине које су успешне у вакцинацији имају одређене привилегије.

 

 

Извор: Тањуг/ТВ Прва/ТВ Студио Б