Вести

Весић: Важна међународна иницијатива председника Вучића

Албанци су увођењем такси успели оно што су хтели, а то је да прекину сваке преговоре и зато је међународна иницијатива председника Александра Вучића веома важна, рекао је члан председништва СНС Горан Весић.

Весић је нагласио да је циљ Албанаца био да на овај начин направе безизлазну ситуацију, јер они су једина страна која не жели преговоре.

План Албанаца већ неколико деценија је да се полако Срби исељавају са Косова и Метохије, да се врши притисак на њих како би једнога дана могли да кажу да тамо ни нема српског народа. Председник Вучић је свестан тог плана и зато је и покренуо иницијативу да се преговорима трајно реши статус Косова и Метохије иако то није популарно, казао је Весић.

Могао је Вучић, као и неки други лидери пре њега, да ћути и да чека да се неко други тиме бави. Срби су на истеку стрпљења и виде да Албанци не желе никакве преговоре и зато председник Александар Вучић мора да настави са консултацијама у међународној заједници, истакао је Весић.

Према његовим речима, за разлику од претходних година када је међународна заједница пред нас ставила само дилему признајте ту лажну државу или не, сада захваљујући великој дипломатској иницијативи председника Вучића и они центри моћи у свету који признају ту самопроглашену независност, као што су Берлин, Вашингтон или Брисел, данас прихватају чињеницу да до компромисног решења мора да се дође тако што се морају уважити српски интереси.

И то је наша велика победа и то Албанци виде. Виде да се ситуација мења у корист Србије. Србија нема само директну подршку Русије и Кине већ и других великих сила у смислу да се српски легитимни интереси морају уважити. Зато су Албанци нервозни и они желе прекид преговора и треба им инцидент, рекао је Весић.

Весић истиче да председник Вучић то добро разуме, али је жалосно што нема довољну подршку у самој Србији.

"Ако би у нечему Срби требало да се сложе то је по питању Косова и Метохије и ту не би смело да буде странчарења. Тај проблем није настао јуче и за то није крив ни Александар Вучић ни Борис Тадић, ни Коштуница ни Ђинђић ни Милошевић. Тај проблем постоји око стотину година", навео је функционер СНС.

Нажалост, указује Весић, имате поједине опозиционе лидере који мисле да ће се Вучић политички "оклизнути" на Косову и Метохији и злоупотребљавају ту причу, надајући се да ће добити неки политички поен што је, пре свега неморално, јер радите против своје државе.

Зато је, како је истакао, важно што је председник Вучић покренуо ту иницијативу и што он може да окрене директно и председника Русије Владимира Путина и председника Кине Си Ђинпинга и да тражи подршку великих сила.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк