Вести

Весић: Врх СНС је за изборе, али ће председник пресећи

Руководство СНС се залаже за парламентарне изборе, јер мислимо да ћемо остварити одличан резултат, а да ли ће избори бити расписани зависи од председника, који на предлог премијера распушта скупштину, изјавио је члан Председнишштва СНС Горан Весић.

"Председник ће донети одлуку зависно до економске ситуације и решавања косовског питања. За месец дана улазимо у годину пред изборе, тако да када год буду били расписани, 12 месеци или два месеца пре последњег термина, они ће бити редовни параламентарни избори", рекао је Весић.

Он подсећа да ће се наредни избори одржати под истим условима и правилима који су важили и од 2012.

"И ту се ништа није променило и не видим ни један разлог за бојкот избора. За разлику од Тадића, ми не мењамо изборне услове", казао је функционер СНС. Они што најављују бојкот, каже Весић, одавно су већ у бојкоту.

"Прошлог децембра бојкотовали су изборе у три од четири општине. Као да су били различити изборни услови у тим општинама. Него нису успели да сакупе довољан број кандидата ни потписа. Плаше се избора као ђаво крста", рекао је Весић.

Он је навео да не види разлог за протесте, као што не види ниједан оправдан захтев.

"Траже да председник Вучић поднесе оставку, а неће изборе који им се нуде. Ако мисле да су већина треба да изађу, па да победе ако их народ хоће. Али знају они да би на тим изборима изгубили и зато их неће", казао је Весић.

Према његовим речима, има ту и грађана који имају и оправдане разлоге за незадовољство, али их злоупотребљавају Драган Ђилас или Вук Јеремић, који би некако да се преко њих докопају власти.

"А шта знају показали су док су владали и зато губе на свим изборима", рекао је Весић.

Упитан зашто сматра да су ови протести проблематични и опасни, он је указао да они терају стране инвеститоре из земље.

"Од како је председник Вучић 2012. године дошао на власт отворено је више од 180 фабрика широм Србије, у којима је запослено 40.000 људи, а у те фабрике уложено је 1.2 милијарде евра. Видите да Ђилас прети страним инвеститорима да ће их протерати из земље у међународним институцијама које хвале Србију. То наравно не желе сви људи који протестују, али је то Ђиласов циљ", рекао је Весић.

Он је указао да протести долазе у врло деликатном тренутку када председник Вучић настоји да нађе решење за косовски проблем, и слабе нашу позицију у процесу решавања тог проблема који постоји скоро читав век.

"Тај проблем није направио Вучић, ни Тадић, ни Коштуница, ни Ђинђић, ни Милошевић. Вучић је могао да чека као његови претходници, да не решава тај проблем и то би било политички опортуно. Али то би било повлађивање албанском плану који се спроводи деценијама, а то је исељавање Срба са КиМ. Њима свако наше чекање одговара", каже Весић. Он је изразио уверење да ће Србија бити спремна да до 2025. године уђе у Европску унију, мада је питање да ли ће ЕУ бити спремна за проширење. Без обзира на то, истакао је, ми треба да наставимо са процесом евроинтеграција и то због нас, а не Европе.

На питање ко је у пракси градоначелник Београда, пошто многи сматрају да је, заправо он први човек престонице "из сенке", Весић одговара да је његова функција нова, али да је задржао задужења из претходног мандата - води економију града, велике пројекте и јавна предузећа.

"Увек ме је у политици, а био сам активан до 2003. године и после 2013. године, пратила прича да имам већу улогу од своје функције. То је зато што дајем потпуно себе у сваком послу. Наравно да сви заједно радимо, спроводимо полтику. И градоначелник, и ја, и помоћници градоначелника, и секретари, и директори. Те пројекте не може да води само један човек. Већина тих пројекта је настала у претходном мандату када смо град водили Мали и ја и природно је да наставим њихову реализацију", каже Весић.

Говорећи о трајању радова на реконструкцији Трга Републике и Карађорђеве улице, он је указао да о томе одлучују пројектанти.

"У овом случају ЦИП је одлучио да радови на реконструкцији Трга Републике трају 420 дана. Ја бих волео да они трају 200 дана, али за то време очигледно не може да се уради посао. Опозиција је имала прилику док је била осам година на власти да реновира овај трг и за 100, 150 или 5.000 дана, али није им пало то напамет. Исто се односи и на Карађорђеву. Мислим да је много важно да причамо о томе да ће то коначно бити прави централни трг са гранитним плочама, а не скарабуџен са неколико делова из неколико епоха. Не сређујемо ми само Карађорђеву, већ цело приобаље које ће изгледати као већ постојеће шеталиште у Београду на води. Могу да кукају колико желе јер су све то имали прилику да ураде. А нису. И сада паметују", рекао је Весић.

Као најактуелније пројекте у Београду у наредном периоду, он је навео огроман потез од Рузвелтове преко Краљице Марије, 27. марта, Џорџа Вашингтона и Цара Душана до Калемегдана чије сређивање почиње на пролеће.

"Тај посао је добио 'Енергопројект', чекамо само потврду банке. Следеће недеље расписаћемо тендер за другу фазу Булевара патријарха Павла која кошта 1,3 милијарде динара. То значи да ће од моста на Ади до Кошутњака урадити четири траке са две трамвајске баштице у средини што значи да ће возачи од Раковице до Тошиног бунара стизати за 10 минута, а сад је то мисаона именица. На пролеће почињемо уређивање Студентског трга и његово претварање у пешачку зону заједно са Васином улицом. Иначе, на Студентском тргу ће бити постављен и споменик Зорану Ђинђићу који се завршава", прецизирао је Весић.

Он је, такође, рекао да је сигуран да градња метроа у Београду може почети до краја 2020. године "зато што знам којом динамиком радимо, зато што знам како напредујемо".

"Вредност прве фазе је око 1,8 милијарди евра, а укупна вредност метроа ће бити између 3,5 и четири милијарде. То је новац који ће већински финансирати Влада и Град Београд. Уколико будемо имали обезбеђено финансирање, не видим никакав проблем да ми почнемо 2020. на Макишком пољу. Истовремено, метро систем чине и четири линије БГ воза. За завршетак пројекта БГ воза, независно од метроа, нам је потребно око 500 милиона евра и ту преговарамо са Јапанцима", рекао је Весић.

Упитан да ли Град улаже у декорацију, новогодишњу расвету и јарбол науштрб значајнијих пројеката, он је истакао да ће, док је СНС на власти, град бити уређен и улагаће у новогодишњу расвету.

"Ако нас смене ови јунаци Ђилас и Јеремић на улици, пошто не могу на изборима, нек полупају декорацију јер је то у складу са њиховом политиком деструкције. Расвета се поставља као у свим великим градовима, да би грађани уживали и да би се поспешио развој туризма. Што се тиче јарбола, наша политика је да се у Београду вијори српска застава. Ђилас, ако дође на власт пошто пребије и повеша све противнике, нека стави албанску или било коју другу заставу, то је његова ствар. Ми новац трошимо у складу са оним што смо обећали грађанима", нагласио је Весић.

 

 

 

 

извор: Танјуг