Вести

Весић: Вучић у Атини заштитио интересе Србије на најбољи начин

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и члан Председништва СНС Горан Весић рекао је да је председник Србије Александар Вучић на Самиту у Атини заштитио националне интересе на најбољи начин и успео у томе да заједничка Декларација, коју су прихватили сви лидери, не буде уперена против српских интереса.

"У земљи, па и на политичкој сцени, постоје два екстрема - они који се залажу да Србија уведе санкције Русији и да уђе у рат на страни Украјине, и они који желе да држава уђе у рат на страни Москве и да води туђи рат, што је под‌једнако неодговорно. Председник Вучић је успео у томе да Декларација не буде ни на један начин уперена против интереса Србије", рекао је министар Весић.

Коментаришући критике на рачун председника Вучића због руковања за украјинским председником Володимиром Зеленским, министар Весић рекао  је да је Украјина међународно призната држава, која није признала Косово и са којом Србија нема ниједан проблем, сходно чему не постоји разлог да се Вучић не рукује са Зеленским.

Министар Весић рекао је да је Србија првог дана напада Русије на Украјину јасно рекла да је то агресија, акт против међународног права и покушај промене границе једне признате државе.

"То кажемо као земља којој покушавају да промене границе, одузимањем Косова и Метохије. Како да тражимо да Косово и Метохија остане у Србији, ако се сагласимо да другој земљи, чланици Уједињених нација, могу да се промене границе", упитао је министар Весић.

Како је навео, став Србије је по том питању јасан и принципијелан - ако се поштује територијални интегритет Украјине, мора да се поштује и територијални интегритет Србије.

"Осудили смо агресију Русије на Украјину, јер то јесте напад једне чланице УН на другу. Сматрамо да проблем треба да се решава дијалогом. Знамо шта значе санкције и сећамо се колико су наши грађани патили под санкцијама. Зато Србија не верује у политику санкција, али је доследна у поштовању међународног права", истакао је министар Весић.

Према његовим речима, председник Вучић ће увек и на сваком месту сарађивати и разговарати са свима који представљају грађане својих земаља, бранећи интересе Србије.

"Он не бира са ким ће да разговара, али се заклео да ће радити у интересу Србије и то и ради. Није председнику пријатно ни да разговара са Куртијем, али Курти представља привремене институције у Приштини. Вучић је ишао и на најбесмисленије састанке у Брисел, јер је његова обавеза да разговара са свима“, рекао је министар Весић и додао да је управо Декларација у Атини потврда исправности политике председника Србије.

Министар Весић оценио је да је Вучић први председник који успева да заштити националне интересе кроз развој економије, због чега је важно да земља наставља да се развија, иако, како каже, увек има оних у региону који нису срећни због јачања Србије, јер за њом заостају.

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Хепи