Вести

Весић: Закон је мењан како би грађани били боље заштићени

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у Влади Републике Србије Горан Весић поручио је да су сви инвеститори обавезни да пре добијања дозволе за почетак радова поднесу полису осигурања како би сви људи који живе у околини градилишта били заштићени.

"Једна од најважнијих новина која је донета изменама и допунама Закона о планирању и изградњи које су ступиле на снагу 4. августа је заштита грађана који живе у околини градилишта. Сви инвеститори су обавезни да пре пријаве радова дају полису осигурања којом се обезбеђују сви који живе у околини градилишта у случају настанка штете на објектима, како би она била намирена из полисе", рекао је Весић након састанка са представницима Удружења осигуравача Србије.

Рекао је и да су вођени конструктивни разговори о условима које морају да испуне инвеститори како би добили валидну полису.

"Договорили смо да вредност полисе буде најмање 20 одсто од инвестиционе вредности из грађевинске дозволе, не више од 10 милиона евра, како бисмо покрили све могуће штете које могу настати на градилишту", навео је Весић.

Истакао је да према закону министарство има обавезу да у року од 30 дана донесе сва подзаконска акта, а да се један од тих правилника тиче и дефинисања како ће изгледати полиса осигурања.

"На овај начин смо урадили велику ствар да заштитимо грађане. Закон је мењан како би они били боље заштићени у овим случајевима. Имали смо неколико случајева када је начињена штета у Београду да су грађани успели да добију на суду инвеститора, али да нису успели да наплате своја потраживања. Ми као држава заједно са осигуравајућим кућама дајемо допринос како би грађани били заштићенији", рекао је Весић.

Истиче да је то потпуно нова ера када је у питању грађевинарство у Србији.

 

 

Извор: Танјуг