Вести

Влада најодговорнија за пад животног стандарда

Када говоримо о пензионерима, они су за 56 егзистенцијалних производа у новембру 2009. морали да издвоје 16.112 динара. Данас за тих 56 егзистенцијалних производа, а најављују се тек поскупљења тих производа, морају да издвоје 22.921 динар или 6809 динара више. Нагласићу да у Србији 957 000 пензионера прима месечно мање од 22.921 динар, односно од оне цифре која је неопходна за куповину егзистенцијалног минимума или потрошачке корпе. Дотле је Влада Србије на челу са Демократском странком и њеним партнерима довела грађане Србије.

Српска напредна странка је предложила измене Устава Србије у делу смањења броја народних посланика. Ми смо сматрали да је мере штедње било неопходно предузимати много раније, да је требало кренути у борбу против привилегија политичке класе, да је требало, а мора се то урадити у будућности, смањити број посланика, државних секретара, смањити број оних који једу народни новац свакога дана, који су ту постављени искључиво по партијској функцији и ни по чему другом не заслужују то место. То је све могло да се уради раније, а они су само у последњих годину дана за још 2000 увећали број својих људи у јавној управи. Да не помињем да је број тих људи од 2000. године увећан троструко, за 350% увећан.

Поставља се питање од чега Влада мисли да ова земља има бољу будућност. Од тога што дају лепе изјаве? Од тога што ће нападати све своје политичке противнике? Ми ћемо у наредном периоду наставити са нашим иницијативама и борбом против политичких привилегија и дати нове предлоге. Рецимо, само за места државних секретара можете да на годишњем нивоу уштедите више од 20 милиона евра. Није то новац који ће спасити Србију, али је то огроман новац који бисте могли да уложите у пољопривредну производњу, у обнову појединих фабрика и производних погона и да кажете људима: ево, конкретна ствар шта смо урадили!

СНС са одушевљењем прихвата понуду РТС да доведемо ревизорску кућу и ми ћемо то учинити, само се надам да ће РТС остати при својој речи, датој у петак увече у ударној информативној емисији, да су спремни да отворе своја врата за ревизорску кућу коју бисмо ми одредили и ми ћемо онда врло поштено саопштити резултате те ревизорске куће, о ономе колико је препоштени градоначелник са још неким људима улагао у ову кућу, а и она у њега. Ми смо веома задовољни због такве одлуке РТС, а у врло кратком наредном периоду обавестићемо руководство РТС о којој ревозорској кући се ради. Надамо се да неће доћи до повлачења такве намере руководства РТС, ако смо ми то добро разумели у „Дневнику“, то је била јавна понуда, врло пристојна, разуме се. Уколико смо ми негде нешто згрешили, то ће бити врло интересантно и моћи ће да објаве да нисмо дали правилну информацију, а можда се деси и другачије.

На глупости које изговара лажни бизнисмен Драган Ђилас свакога дана не желим да одговарам, осим ако немате неко конкретно питање.
        

Новинар: Ђилас је изјавио у једним новинама да сте најискуснији у вођењу кампање за градоначелника. Коментар?
Александар Вучић: Шалио се градоначелник Ђилас. Хтео је једном у животу да испадне духовит. Није му ишло у школи и на факултету, па је хтео да испадне и паметан, па је од све те памети успео да забрани све коментаре у свом листу „Прес“. То је онај исти тип човека који оде на ТВ Б92 и одговара на оптужбе које се на тој телевизији никад нису ни чуле. Исти онај тип који ангажује Хајдина да одговори такође на ТВ Б92, а да никада на тој ТВ наше оптужбе нисмо чули. На РТС јесмо, пусте нас једну реченицу, па нас са три реченице залепе и све је у реду. Овамо ни не чујете шта  смо рекли за сина господина Хајдина, али чујете одговор господина Хајдина.

Не чујете шта сам рекао за Ђиласа, али чујете петоминутни одговор Ђиласа. Овог пута је хтео да буде паметан и духовит, нека ради он свој посао, али још увек нико није чуо која је званична цена моста са приступним саобраћајницама. У Србији нико није чуо која је цена моста са приступним саобраћајницама. Видели смо по званичним материјалима да је цена 405 милиона евра, они кажу да је мост 120 милиона. Сад нам Хајдин каже да ће бити преко 500 милиона евра, али хајде – то је у реду, поготово ако мој син тамо ради, набавља ужад и тако даље. Све је то супер, али реците нам колико то кошта и ништа више. То да сам ја глуп, кретен, зликовац, то је све у реду, али то није питање, питали смо колико мост кошта са приступним саобраћајницама.  

Новинар: Како коментаришете најаву Владе да ће укинути управне одборе и поставити надзорне одборе у јавним предузећима?
Александар Вучић: Немају они појма! Надзорни одбори постоје и данас, али зна се шта раде управни, а шта пословодни одбори. Ако мисле да ће тиме да уштеде... Најбоља уштеда је да се боре против тајкуна из ДС, против мултимилионера из ДС, јер данас су највећи тајкуни у Србији људи који су највиши функционери ДС. Имају више пара и од Мишковића и од Бека и од свих њих, које су они створили, направили да буду велики, али они имају више пара него сви они. То што ћете неког несрећника да казните, да му узмете 30000-40000 динара... па казните ове што имају 300 милиона евра! Борите се против њих, али за све њих је потребан један велики надзорни одбор. Тај надзорни одбор биће формиран чим се избори заврше и онда ћемо да надзиремо све шта су радили и како су крали у претходних 11 година. Народ ће моћи да сазна како су се тако препоштени бизнисмени на продаји жвака обогатили и дошли до 300 милиона евра. Дошли из Чешке, продавали жваке тамо и 5000 марака нису имали у џепу, а данас имају 300 милиона евра. Сад нам држе предавања како су успешни, способни и нарочито паметни, а на факултету имали све шестице, једину осмицу добили из „Одбране и заштите“. То им је био најуспешнији испит, ту су показали најбоље резултате. Џабе ја причам, то ионако неће нико да објави, јер је реч о његовом величанству.

Новинар: Мислите ли да је реално да ће управни одбори бити укинути?
Александар Вучић: Ја сам рекао шта је реално, да се боримо против тајкуна ДС, јер су они највеће зло, највећа претња нормалном функционисању Србије. Они су ти које треба ударити по репу, јер су они украли највише од грађана Србије, а те техничке смицалице да се нешто зове овако или онако... Управни одбор је и раније имао смисао озбиљне контроле, чак некада кад је реч о значајнијим износима новца и доношења одлука уместо пословодног органа, али шта ћете, то њима није користило сем да се партијски службеници намноже да могу да добијају новац, а данас то није највећи проблем, већ тајкуни из ДС који контролишу све у Србији и ојадише и уништише Србију.

Подаци које сам претходно навео о паду животног стандарда су веома прецизни и можемо вам дати листе свих 56, односно 74 производа на најнижем могућем нивоу неопходних за преживљавање: 2кг кромпира, ½ кг грашка, кг пасуља и остало што су најнижи ниво потреба људи за преживљавање. То смо израчунали. Ту нису ни комуналне услуге, само струја и вода. Ни грејање, ни телефон.

Изволите, ако имате још неко питање. Хвала што сте дошли на конференцију.