Вести

Влада Србије нема план за ситуацију на Косову

Што се тиче Српске напредне странке, ми сматрамо да мора да се поштује Устав Републике Србије, али да је свакако потребно проналазити решење које неће угрозити позицију Србије у међународној заједници. Али живот људи на северу Косова, живот Срба на целом Косову мора да буде неупоредиво лепши, неупоредиво бољи, него што је то био случај до данас. И сваку врсту снабдевања, и сваку врсту обезбеђења, гарантовања безбедости људи на Косову, то Србија мора да направи, мора да учини.

 

Дакле, не може Србија да се понаша као да то нису њени грађани и не можемо да бринемо о томе да ли ће људи да опстану на својим огњиштима. Дакле, ми само тражимо да наша деца имају право да иду у своје школе, да наши људи могу да остану на својим огњиштима и да им нико њихову безбедност не угрожава. А наша власт мора да нам каже коначно шта по том питању ради. 


Друго, СНС најоштрије осуђује изјаве оних хрватских политичара који величају и глорификују злочиначку акцију „Олуја“ хрватске војске из августа 1995. године.

Ми сматрамо да „Олуја“ представља најтежи злочин етничког чишћења после Другог светског рата у савременој Европи. И то је недвосмислено, без икакве сумње. Тако, дакле, нигде стотине хиљада људи нису протеране са својих огњишта таквом муњевитом брзином и таквом бруталном акцијом као што је то учињено у Хрватској 1995. године.

Ми данас захтевамо, у име свих протераних Срба, или највећег  броја њих, да им се обезбеде елементарна људска права, да се и њима, онако како су Хрвати обезбедили грађанима хрватске националности, гарантована права на откуп станова, а имали су станарска права, да гарантују, да се то гарантује и Србима. Да се не доносе посебни закони о пољопривредном земљишту за Србе или за оне који нису обрађивали своју имовину у претходном периоду.

Дакле, да све оно што постоји за грађане хрватске националности, да то буде пружено од стране хрватских власти припадницима српског народа, њиховим српским грађанима, дакле грађанима српске националности. Очекујемо и од Европске уније да нам у том поступку помогне, да изврше притисак на хрватске власти, јер је било доста изигравања закона и било је доста изигравања жеље да се прогнана лица врате на своја огњишта, а то јасно показује и последњи попис који је поражавајући, не само за нас, као припаднике српског народа, већ је поражавајући и за Хрватску, као државу.


Треће што смо спремили за данашњу конференцију за новинаре јесте чињеница да у Србији се намерно прикривају све велике афере и онда се говори да је то зато што смо не знам шта прикривали, жељу за Тијанићевом сменом, или не знам шта, па смо зато причали о важним аферама.

Ја желим да подсетим, то нису мале афере, то је велика пљачка новца, то није хиљаду, две, три, пет и десет хиљада евра, ни 100 хиљада евра, у питању су сто милиона евра, када је реч о „Азотари“, а рекао сам вам да је укупан губитак и већи од тога. Али само за пљачку су у питању десетине и стотине милиона евра за које оптужујемо режим у најважнијим државним предузећима.

И ми их сад питамо – а где вам је одговор за „Азотару“? А где вам је одговор за „Скијалишта“? Одговора нема, сем – да ли ћете да штрајкујете глађу? Добро, можда ћемо да штрајкујемо како год хоће, али где су паре наше које сте покрали? То је кључно питање. Где су паре грађана Србије? Које су то фирме које у договору са руководством „Азотаре“ узму вештачко ђубриво, онда те фирме угасе, пошто направе друштво са ограниченом одговорношћу и кажу – не враћамо ђубриво. И тако „Азотара“ изгуби 61 милион евра. Па вас питамо како је то могуће? То није, људи, 61 милион динара, то је 61 милион евра. 61 милион евра. То је само на тај један начин пљачка, а да вам не причамо о бандитизму којим су се бавили око „Викторија групе“ где купе за по 20 динара пшеницу, али онда ураде следећу ствар, не само да им падне тржишна цена на 12, него ни то не продају по 12, него продају по 10,75. Оде још милион. И где су одговори? Добро, нека кажу сад, то је зато што је Вучић луд, зликовац, злочинац, покварен, криминалац, убица, све је то у реду. А све то јесам, то сам вам признао више пута, шта год да кажу, све је тачно. А само, шта је са тим парама? Шта је са толиким новцем? Хоће ли неко у овој земљи за то да одговара или неће?
Изволите, ако имате било каква питања.

Само напред. Ја кад год видим Б92, ја знам да ви имате  своју причу. Само напред.
 
Новинар: Да ли страхујете од ескалације насиља на Косову, с обзиром да до суботе морају да уклоне барикаде?
Александар Вучић: Наравно да страхујем. Чини ми се да сваки разуман, рационалан и нормалан човек страхује. Не постоји нико ко се радује било каквом насиљу, не постоји нико ко би се радовао било каквим немирима. И зато позивамо на разум и људе у међународној заједници, позивамо и Албанце, али позивамо јасно и све друге, све људе и на нашој страни, да разумеју поруку да је мир важан, али истовремено ми морамо да помогнемо нашем народу да остане на својим огњиштима. И то је, чини ми се, јасно и недвосмислено.

Новинар: А хоћете да кажете да ли су све три стране неразумне?
Александар Вучић: Не, хоћу да кажем да мислим да је неразумна албанска страна, да нам је потребна подршка Европе и света, и хоћу да кажем да наша Влада нема никакав план. Да будем јасан. И да, мислим да је потребно да учинимо оно што ми можемо да уверимо свет да су право и истина на нашој страни и истовремено Влада мора да има неки план.

Лепо је што су, извините што ћу ово рећи, лепо је што су неформално организовали сусрет Бориса Тадића са новинарима. Па да ли се сећате оне вечери кад дође са руком у џепу, па – уф, много је тешко. Много је тешко. И тако кад одувава, видим неки су и били па се зато смеју, па одувава три пута и тако даље, то је све у реду, па Џеси спреми – дођите, сви се скупите, немојте случајно да прође председник, па ће то да буде неформални сусрет, па то пренесите. То су глупости. Тако се држава не води.

Ми вас питамо - шта је план? Зато сам ја говорио данас о резултату. Резултат је грозан. Џабе што ће сутра „Звезда“ 100 статива да погоди, зато што ја навијам за „Звезду“, ако прими два гола, испада. Или што ће „Партизан“ да погоди три стативе, ако не да гол, испашће. То се броји, мери се резултат на крају крајева. Наш резултат је лош. То је оно што ми имамо времена у тих неколико дана да променимо у разговорима са представницима међународне заједнице, али да ми имамо план.

Па шта, је ли наш план да ми оставимо наше људе на Косову и Метохији да они страдају? Па то не може и не сме да буде план Србије. Ми никоме не можемо да претимо, али ми наш народ да оставимо на цедилу и да их оставимо саме и незаштићене не можемо и немамо право.

Новинар: Имате ли ви идеју како да се то реши?
Александар Вучић: Ја сам на то питање одговорио више пута.  То вам је као кад питате Месија, или било кога ко треба да уђе у осамдесет и неком минуту игре, па хајде сад, било кога уведите од бољих играча да 5:0 промене резултат против Борче, па неће моћи.

Дакле, водили су политику све време нам говорећи једно, да ми нисмо знали ни шта раде, ни како раде, да ми данас не знамо. Ево ја вас питам, обавештени сте, радите о томе свакодневно прилоге, питао сам све ваше колеге новинаре, сваки пут – кажите ми, шта је суштина природе договора о катастрима?

Знате ли нешто детаљније о томе осим што и ви и ја знамо из вести да је нешто договорено око папира за катастар. Појма немамо ни ви, ни ја. Не знам о чему разговарају. Видим да се понашају као мала деца. „Мораћемо мало да смањимо патриотске изјаве. Јој, мораћемо мало да појачамо. Баш су нас људи лепо примили...“ Као мала деца. Потребна је шира визура, потребан је озбиљнији приступ томе. И ићи, не са тим како ћу да се усликам и како ћу да ставим руку у џеп и како да одувавам и да глумим мангупа, него како ћу да решим проблем за наш народ.

Дакле, оно што знамо, што су константе, наш народ не смемо да оставимо на цедилу. Наш народ мора да буде заштићен. Ми не смемо да будемо узрочних било какве кризе, било каквог сукоба.

Треће, ми морамо да урадимо све што можемо и све што морамо да убедимо људе у међународној заједници да су истина, право и правда на нашој страни. То је то што можете у овом тренутку. А извините што нисмо упознати, што појма немамо шта су они радили претходних година. И што не знамо ни шта су радили у овим разговорима, преговорима или дијалогу, како је то названо, између Београда и Приштине, а не знате ни ви. И не зна нико у Србији. Не зна ни Борко Стефановић шта је договорио. Зато што је то у његовој глави и глави неког другог, јер нигде ништа не пише.

Да ли сте ви чули за то негде да се споразуми праве у главама људи? Постоје такозвани неписани устави, као што је то у Великој Британији, али они суштински нису неписани, није то неко из главе извадио, већ се састоји од десетина и стотина других аката и од судске праксе. А ово нисам у животу видео. У упоредно - правној пракси такав случај не постоји као што је код нас. Извињавам се што сам одужио.

Новинар: Рекли сте на почетку да ће господин Николић ићи доле на Косово.
Александар Вучић: Тако је.

Новинар: Имате ли план како ће то изгледати?
Александар Вучић: Ми нећемо ни на који начин да доливамо уље на ватру, али желимо да покажемо да смо са нашим народом. И зато ћемо размишљати како и на који начин и у ком тренутку да се појавимо и да Томислав Николић се обрати људима, помогне нашем народу, па ћемо вас обавестити.

Новинар: Какав је ваш став око евентуалне поделе Косова?
Александар Вучић: Прво, ми имамо Устав Републике Србије, а друго, и онај ко је хтео то да обезбеди, свакако то није смео да говори јавно зато што смо тиме изгубили шансе и за то. Дакле, то је веома, веома неодговорна изјава политичара с власти. То сме да говори неко у опозицији, као што неко у опозицији може да оде на купање, а не сме да оде председник Владе. Може да оде и посланик владајуће странке, а не сме да оде председник Владе. Могао сам ту изјаву да дам ја, могао је ту изјаву да да Томислав Николић, али није смео министар унутрашњих послова. Није смео да је да Борко Стефановић, зато што су тиме јасно ставили шта је отприлике оно чиме би били задовољни и они су схватили – добро, ово смо сад добили заувек, е сад ћемо да им узмемо и то. И крај приче. То се не ради на такав начин.

То је веома, веома неодговорна изјава људи из власти. Веома неодговорна изјава. И знам да и ви то знате. И то знају сви. Ако сте хтели то да добијете, требало је да причате нешто друго. Е зато смо ми причали у Скупштини, па смо причали о томе да треба, ако треба да се направи затворена седница па да се направи нешто... Ма, ништа. Ништа. То је оно што је проблем.

Новинар: Једно питање које није у вези са овом темом. Можда не би било лоше да после конференције, ја бих волела, да ми дате интервју, или могу сад да вас питам?!
Александар Вучић: Можете све сад.

Новинар: Питање се односи на то да ли Српска напредна странка рачуна на мањине пре и после избора и, ако рачуна, на које мањине рачуна?
Александар Вучић: Српска напредна странка рачуна на озбиљну сарадњу са мањинским странкама. Ми на изборе идемо да бисмо победили и нећемо тражити никакве алибије. Ту победу остварену желимо да спроведемо у дело тако што ћемо примењивати план и програм развоја и напретка Србије са представницима мањинских странака. И са представницима Савеза војвођанских Мађара и са представницима оних странака које добију поверење од муслимана, или Бошњака, у Рашкој области или, како они то називају, Санџаку.

Дакле, са свима њима смо у том смислу спремни да разговарамо, посебно са Савезом војвођанских Мађара, то истичем, и спремни да ту сарадњу унапређујемо, да им дамо значајна места у државној управи зато што су за нас сви грађани Србије потпуно једнаки и желимо да, чак и ту врсту различитости, прикажемо као предност Србије у односу на све остале.

Новинар: Неки од њих кад су разговарали, пошто је господин Николић рекао, да је Српска напредна странка спремна да чак  уступи нека министарска места.
Александар Вучић: Тако је.

Новинар: Да ли је то нека врста предизборног договора, а легитимно и јесте...
Александар Вучић: Држаћете нас за реч. То што је Томислав Николић говорио је о значајним министарствима, од Министарства унутрашњих послова до неких других. А зашто не бисмо то учинили? А зашто? Због чега би Мађар био лошији министар унутрашњих послова од Србина? Зашто? Можда мање добро жели овој земљи него неко ко је Србин а приори? Ја не верујем у ту причу. Та наша понуда стоји. Да ли ће бити тај министар или ће бити министар за инфраструктуру или ће бити министар за нешто друго, што је њима веома важно, то ће бити ствар нашег договора. Али тиме желимо да искажемо нашу највишу спремност, дозу спремности за сарадњу, ако хоћете, убрзавање и нашег пута у Европу, као земље.

Истовремено, оно што ми се чини да је најважније је стварање коначно јединственог става код свих грађана ове земље шта су приоритети земље и да земља, на крају крајева, или коначно, крене напред. И то је кључни циљ.

Новинар: Хвала вам.
Александар Вучић: Хвала вама.

Новинар: Представили сте нам Милана Божића као новог члана Странке...
Александар Вучић: Нисмо га званично представљали, али Милан Божић је члан Странке.

Новинар: У том контексту ме занима да ли у овом наредном периоду пре избора можемо да очекујемо још нека нова појачања у СНС?
Александар Вучић: Ми имамо свакодневна, како их ви називате, појачања. И то су људи који желе да уђу у Српску напредну странку. Никога не терамо, ни са ким не преговарамо, нити не знам шта радимо. То је ствар добре воље сваког човека.

Ево случајно данас, а нисам их ни видео, уз Горана Кнежевића, на конференцији за новинаре овде из Зрењанина је један од најчувенијих лекара, не само у Банату већ у Војводини и у целој Србији, господин Матеј. Он је постао нови члан Српске напредне странке и наша победа у Банату ће бити много убедљивија, него што су очекивали само са Гораном. Ја сам пресрећан што сам данас и тог човека примио овде. Он седи ту поред вас.

Дакле, то се свакодневно догађа. Људи желе промене. Имаћете, са једне стране, оне који су за статус кво, оне који су за ово исто, они ће гласати за ДС или за ове њихове прилепке режимске, није ни важно, СПС, ЛДП, свеједно. А ако сте за промене, гласаћете за СНС. Крај приче. Људи који су за промене долазе овде. Да ли ће бити још људи?

Од Милана Божића очекујемо да се и својим радом покаже и докаже. Он је вредан, образован и способан човек. Надам се и уверен сам да ће то показати. И да ли ће бити још таквих људи? Такође сам уверен да ће их бити, али то увек зависи од њихове добре воље, нико никога нити може да приморава, нити желимо да преговарамо о томе да ли неко жели да буде члан наше Странке или не. Нама је толико лепо у овој странци да мислимо да ће и свима другима да буде лепо ако у њу уђу и ако у ту странку дођу да бисмо мењали ствари у Србији. Тако да не мислимо да било шта заузврат дајемо. Сем промена у Србији до којих заједнички морамо да дођемо.

Новинар: Без жеље да будем малициозан, да ме не схватите погрешно...
Александар Вучић: Таман сам се изненадио.

Новинар: Да ли страхујете од тога да поједини људи у вашој Странци, с једне стране, препознају снагу, а с друге стране, препознају сопствени интерес? Јер, без жеље, наравно, да убедим било кога, имате људе из СПО, ДСС, па чак, ево, Горана Кнежевића из Демократске странке. Дакле, то су прилично супротстављене опције.
Александар Вучић: Чему супротстављене опције данас? Дакле, прво, сасвим сам сигуран... Па, наравно, створено је нешто потпуно ново. То је што сте ви волели, или некада сте желели да говорите, то су бивши радикали. Како сад не кажете бивше демократе, бивши СПО-овци, али највећим делом су бивши који нису били нигде. Дакле, намерно сам рекао неправилно да бих истакао то о чему говорим.

Суштина је у томе да смо направили нешто потпуно ново и да су се људи у томе препознали. Једну нову енергију, једну нову снагу. Да ли има оних који у странку улазе само због својих интереса или жеље да се дочепају функције? Дакле, ако ме питате за Милана Божића, уверен сам да то није случај.

Новинар: Нисам мислио конкретно на њега.
Александар Вучић: Па, да не би испало да је о томе реч, али да има неких таквих, па наравно да има, али нисмо Тома Николић и ја богови, ни Горан Кнежевић, ни Милан Божић, нити било ко други, да одредимо – е овај је ту због тога, а овај је ту због онога. То ћемо да видимо временом. Зато сам рекао, неко својим радом нешто покаже, неко се  не покаже, то се радом показује и радом се доказује. Да ли их има? Па, него шта него има. На сваком месту тога има. Колико их имате данас на власти? Колико их имате данас у опозицији? Био бих кретен и лажов када бих рекао да то није истина.

Али ко смо ми да једног доброг човека склонимо или отерамо и да кажемо да нам се учинило да је то тако, а да смо у ствари погрешили. То је боље да сачекате да видите. Свако ће дати разултате рада. Резултат рада нечијег је оно што се мери, је оно што је најважније.

Али оно што брине режим највише, то је чињеница да ову Странку, као велики народни покрет препознају људи из различитих политичких опција. Сад смо радили велики број фокус група за Нови Београд и Београд и радићемо истраживања за све важније градове и за сва значајнија подручја ћемо радити фокус групе преко једине агенције у Србији која се тиме озбиљно бави. И разумем њихов страх. Треба да се плаше губитка власти.

Иако ће се живети боље када се власт промени, и њима ће бити лакше, али у том смислу пораза изборног треба да се плаше, зато што постоји значајан број људи који је чак између, а који је годинама гласао за њих, а који жели да пређе на страну оних који су за промене, што не можете кроз истраживања да видите онако јасно као што видите кроз фокус групу. Изволите ако имате још неко питање.
Хвала вам најлепше што сте дошли на нашу конференцију.