Вести

Власт глуми социјалну државу

Прво у циљу одржавања производних капацитета предлажемо увођење системских подстицаја за оне привредне актере и послодавце који инвестирају у повећање производње и извоза и броја запослених, значи ту треба дати фискалне подстицаје у виду смањења пореза. Пореском политиком подстицати примарну пољопривредну производњу и индустрију са највећим потенцијалом да утичу на извоз.  Ја ћу вас подсетити да је та примарна пољопривредна производња прошле године резултирала са суфицитом од 700 милиона евра и уместо да подстицајима из буџета ове године мотивишемо пољопривреду ми смо је ето казнили са најмањим буџетом или, да се исправим, са другим најмањим аграрним буџетом у историји Србије једну једину извозну грану у 2009. години. 

Затим, не повећавати ПДВ јер ће се негативно одрадити на привредну активност и запосленост кроз смањење тражње. Ми инсистирамо на начину наплате ПДВ-а а та измена подразумева да се не плаће више ПДВ унапред, већ да се плаћа када произвођач или увозник прода робу и то би сигурно утицало на динамизирање привредне активности. У том контексту рећи ћу вам да је прошле године 40% узетих кредита од стране привреде управо отишло на плаћање унапред ПДВ-а, а не у динамизирање привредних активности. Дакле, држава живи на рачун онога што није остварено, просто унапред наплаћује оно што још није реализовано. Затим наравно треба и пореском политиком стимулисати долазак великих извозно орјентисаних компанија које би са собом довеле мноштво пратећих компанија. Понављам ово су само неке за ову прилику и за дужину трајања конференцију за новинаре прилагођење мере из фискалне реформе. Комплетан програм и пакет и монетарне и фискалне ћемо ускоро обелоданити.

Јоргованка Табаковић: Да закључимо власт не опорезује велики број својих функционера који имају по неколико извора високих прихода и зарада, већ највише узима од оних који имају најмање. То је та пореска неједнакост, то су ти регресивни резултати такве политике и они који причају да мисле о грађанима заиста се у спровођењу мера економске политике понашају другачије.

Нећете бити изненађени, из наших јавних наступа ви сте имали прилике да чујете да ћемо се ми залагати за законе који ће важити за све, и за власт и за грађане, ова власт то не чини, да ће контрола власти подразумевати пре свега контролу финансијских токова, ова власт о томе прича, али то не чини, да ће инспекцијски органи бити не партијско оружје него органи за примењивање закона. Оно што је најважније, што ова власт не чини је што не ствара услове за запосленост. И мере фискалне политике које смо навели су усмерене пре свега на то, омогућити да се запосли велики број људи који ће примати плату и од те плате моћу да плаћају порезе држави, која ће онда моћи без оволиког задуживања, без очекивања ММФ-а да функционише као озбиљна држава. Неколико ових кључних ствари, као што видите, недостаје. Прича о контроли власти се своди само на финансијске малверзације, или на управљање финансијама иза завесе. Ви знате где и код кога долази финансијска полиција и како се завршавају упади финансијске полиције, ево то чак и присутни медији знају и како се на крају, што би рекао наш народ, “легне на руду“, кад се не буде послушало. Значи, новац је инструмент којим се одређује политика једне државе и њене намере. Начин на који се тај новац у овој држави сакупља и дели говори о потреби најскоријих избора на свим нивоима.
Изволите ако имате неко питање!

Новинар: Шпански премијер је због бојазни од грчког сценарија смањио себи и својим министрима плате? Да ли мислите да код нас може то да се деси? Мислим и на грчки сценарио а мислим и на смањење плата!
Миленко Џелетовић: Па наша Влада је управо радила супротно. Они су у јануару 2010. укинули Закон о солидарном порезу на плате веће од 40.000 динара, 1 јануара ваљда зато што смо изашли из рецесије, а ја тврдим да нисмо. Власт је то укинула, повећана је плата премијеру, повећана је плата министрима, премијеру 11.000, председнику скупштине 11.000, министрима 10.000 динара, гувернеру 249.000 динара у време највеће економске кризе, и одлично питање - шпанска власт је једна одговорна власт, криза и тамо и овде, али ево то је социјална одговорност. Рекао сам и понављам опет - политичка, морална, законска и професионална одговорност су принципи на којима ће функционисати власт где буде партиципирала СНС.

Подсетићу вас да су представници  највећих америчких компанија пристали да у 2010. години раде за 1 долар делећи судбину људи који су отпуштени, делећи судбину оних који су остали без егзистенције, наравно показујући тиме једну социјалну одговорност. Наравно да од ове социјално неодговорне власти не очекујем смањење. Видим данас у средствима информисања најављују повећања плата у јавном сектору иако добро знате да нема економске основе за то.

Јоргованка Табаковић: Да допуним, колико министара има Влада? Испод 30, знате ли колико агенција има ова држава? 104, свака од тих агенција има директора који почев од директора Директората цивилног ваздухопловства има плату 500.000 динара. Питање је зашто ова Влада, председник државе пристаје да он има плату 110.000 динара, а да директор Директората цивилног ваздухопловства има плату 500.000 динара, да његов рачун није у буџету, није министру финансија доступан, а у савету тог директората седи пет министара из Владе који су у сукобу интереса. Овим желим да вам кажем да питања ни изблиза нису таква каквим желе да их представе. Могу министри да остану на плати минус 10.000, они имају макар још 2 или 3 комисије добор плаћених управних одбора и функција и могу да грађане заварају причом о штедњи тиме што ће држати плату на ниском нивоу, али 102 агенције, 102 закупа пословног простора, 102 адаптације тих простора, набавке опреме, путовања у иностранство која немају свху, плате које су у стотинама хиљада динара о којима јавност у Србији, посланици у Србији немају информације, не могу их обезбедити ни преко повереника за информације, а то нам не може обезбедити ни нов закон којим се пооштравају казне за недоступност информација. Све то говори о томе да је ова држава на стакленим ногама.

Новинар: Имам питање, да ли ће господин Шормаз и господин Лабус прећи у СНС?
Јоргованка Табаковић: За господина Шормаза смо вам већ одговорили да је СНС отворена за све оне који у њу желе да дођу. Једнако за Шормаза као и било ког другог грђанина који жели да ради у интересима грађана Србије. Никаквих разговора са господином Шормазом није имао нико из руководства странке. Да ли ће доћи не знам. Могуће је, ствар је његовог избора.
Што се тиче господина Лабуса, СНС своју политику не води, поготово кадровску у медијима и захваљује се медијима што у њено име покушавају да то воде или желе да најаве ко ће у СНС доћи. Никаквих разговора са господином Лабусом нити је било нити их има. Видовити и они који се баве неким другим наукама које нису својствене економистима и озбиљности СНС о томе могу да говоре на другачији начин. Хвала вам најлепше!