Вести

Власт је прећуткивала услове Берлина

У чему видите, како сте рекли „капитулацију Тадићеве политике“?
– Ми смо само правим именом назвали оно што је сам рекао. Годину дана смо нападани да хоћемо да срушимо европске интеграције, да Тома Николић захтева ванредне изборе и тиме руши европски пут Србије, а сада смо установили да није лидер СНС-а, већ да нас је све време Борис Тадић лагао и да су постојали неки други фактори. Пошто више не постоји „тај фактор“, зашто данас не распишу изборе, и ми тражимо да кажу шта су прави услови за наставак европских интеграција и кандидатуру Србије. За то је потребно заседање Скупштине и кажу да су у све били уплетени мало они, а мало и неки други фактори.

Мислите да постоје скривени услови за прикључење ЕУ о којима јавност није обавештена?
– Не мислим, не знам, али видим да се сваке недеље отвара нешто ново, а да власт није изненађена. И ми не питамо никог другог него нашу власт, шта се збива и шта је то што би требало да испунимо и шта је то што се од нас тражи. Обављају разговоре и с Приштином, а немамо појма о чему. Кажу да су то „разговори на реч“ које води Борислав Стефановић, а ми такав дијалог не разумемо.

А да ли сте захтев немачке канцеларке Ангеле Меркел за укидање паралелних институција разумели као де факто индиректни захтев признавања независности КиМ?
– Тај тежак захтев као држава не можемо прихватити. С госпођом Меркел мора се разговарати и озбиљно и одговорно, и размишљати о европској будућности Србије, а да ли ћемо успети да то урадимо на најбољи начин, да преговарачку позицију поправимо – зависи од нас, нашег рада, деловања и много више озбиљности и спремности да иступимо заједнички, не само као власт и опозиција, у будућности.

Хоће ли, по вама, Србији добити статус кандидата до краја године?
– Надам се да да, плашим се да не.

Да ли сте се препознали у групи коју је председник Тадић прозвао да шири дефетизам и неспортски дух?
– Није могао мислити на нас пошто нисмо рекли да треба одустати од европских интеграција. То је била некоректна Тадићева изјава. Мислио је ту на ДСС, али, свеједно, није била на месту. Он је прво мислио да ће изјавом да „навуче“ напредњаке да кажу нешто против ЕУ, па када није успео, онда реши да нападне ДСС. Он је председник Србије и не сме да се игра, а ми нисмо деца да нас један дан ћушка на једну страну, а други дан на другу. Схватили смо у старту ту његову дечју игру и зато нисмо ни реаговали.

Шта је била суштина изјаве након разговора с канцеларком Меркел, да нећемо добити статус кандидата, или нешто друго?
– Председник није радио ништа друго већ је реаговао увређено јер је био лично погођен након наступа Ангеле Меркел. Када је све преноћило, схватио је да не жели „шамаре“ споља и променио своје мишљење, а онда успут лупио коју „ћушку“ Војиславу Коштуници. Код председника Тадића се све своди на лични однос, чување фотеља, а не на осмишљену стратешку и тактичку политику.

А какву политику предлаже СНС?
– Ви ме питате шта предлажемо по питању Косова и Метохије у 89. минуту када је резултат 0:3. Али и у том тренутку Томислав Николић би поступио другачије, рационалније, и позвао би све политичаре у Србији да дођу, разговарају и сарађују по виталним питањима и да видимо шта је минимум наших интереса, шта је максимум наших жеља и да сви заједнички радимо на томе. Борис Тадић то никада неће ни покушати, ни урадити.

Када се прочита саопштење СНС-а, не може да се примети разлика у политици и ономе што је рекао председник Србије, да се држава не може одрећи Косова, ни институција у Покрајини, и да има обавезу према грађанима да се истовремено настави процес приближавања ЕУ?
– Осим што нам је председник саопштавао да ће сигурно бити статуса кандидата за чланство у ЕУ, он је у тој позицији, а ми смо рекли да се не зна какви су услови и све време га питали. Он је нас све време оптуживао, а не те неке друге. Ако хоћете да ми кажете да треба да будемо различити, да треба да кажемо да Косово није Србија или да треба да се изјаснимо против европских интеграција, извините, то нећемо изговорити. То је као да хоћете да ме натерате да кажем да сутра није субота, а јесте, зато што и председник мисли да је сутра субота. Тако је и с овим. Наравно да постоје бројне разлике, прво ко је власт, а ко опозиција, као и резултати досадашњег рада у свему ономе што је приказано грађанима Србије и што је за њих учињено, а резултат је никакав. И ми имамо жељу да победимо на фудбалском терену, као и председник Тадић, али он већ има резултат, а на семафору пише 0:3. Кода нас нема резултата јер нам утакмица није ни почела и зато не можемо бити исти, мада нам је истоветна жеља – да победимо – као што је била и Тадићева.

У једном тренутку, и лидер СПС-а Ивица Дачић рекао је, везано за Косово и ЕУ, да би председник требало да изађе пред јавност и каже који су услови и где је „црвена линија“?
– То је Дачић чуо у Тадићевом кабинету и изашао с једном причом, а видим да је сада и он изашао са супротном јер су преноћили, па су им стигле и критике, и онда су се сетили да треба другачије да говоре.

У вези с тим тајним условима за ЕУ – да ли сте их ви чули јер сте с Николићем били више пута бриселски гости?
– Не, а ићи ћемо поново у Брисел.

Који су вама тамо услови презентовани за Србију?
– Нама је речено да је потребно да се разговара о решавању техничких проблема на Косову, да се дијалог унапреди, решавају проблеми обичних људи. Никада нам није речено о паралелним институцијама или слично. Очигледно је да је неко из власти за то знао и зашто о томе нису обавестили своје политичке противнике и јавност?

Наше је да убедимо Немачку

Да ли сте у Немачкој, која је и стуб ЕУ и одлучује о много чему па и прикључењу, видели пријатељски став према Србији?
– Немачка је веома важна земља, једна од најважнијих ЕУ, и све њихове ставове морамо озбиљно да узимамо у обзир, али истовремено морамо да штитимо и наше интересе. Односе не бих сводио на пријатељске или не знам какве, већ бих увек разговарао о интересима. Наше је да убедимо Немачку у то да проблеми на КиМ могу бити решени и на нешто другачији начин, и то је питање којим је требало да се баве и наша дипломатија и Влада, а плашим се да се нису довољно.

Драган Миливојевић