Вести

Власт манипулише курсом динара

Желим да се обратим и јавности Србије, не подлежите овој паници, значи нема никаквих реалних основа за било какав финансијски потрес у овом тренутку на нашем финансијском тржишту. Ово је једна врста манипулације, неодговорно, неблаговремено понашање и гувернера и Владе Репубилике Србије, али то и не чуди. Ево данас ја претпостављам да сте сви у Београду имали проблема са превозом, зато што је на Газели затворен саобраћај, једна трака је затворена и општи је колапс у граду. Неодговорна Влада, опет није благовремено одреаговала.
2007. нама је одобрен  тај кредит, 2007. за реконструкцију Газеле, па смо требали да раселимо грађане који су били насељени око Газеле, па смо то урадили, али нисмо урадили у складу са оним што је било захтевано од нас, значи нисмо их раселили у стамбене објекте већ у контејнере, па и даље имамо проблем, па сада напросто одлазимо да преговарамо да нам одобре тај кредит уз овај минимални недостатак и вероватно ћемо једног дана тај недостатак исправити. Три године, какво закашњење. Значи идентична ситуација, гувернер није реаговао у децембру него реагује у јануару, Влада није раговала 2007. него реагује сада када имамо проблема са Газелом и кад је то већ поприлично небезбедно за све грађане који прелазе. Значи, ви имате ситуацију да када имамо пожар, када ватра гори, да нико ништа не ради, него кад се заврши пожар онда долази ватрогасна екипа да баци кофу или две воде. Значи ово је један део приче.

Другу манипулацију, која је поприлично исто актуелна и о којој бих желео овом приликом да кажем пар речи, односи се на пензије и пензиони систем. Ствара се прича да су пензионери одговорни и за прошлу и за садашњу, а што је најгоре додаје им се одговорност и за будућу економску ситуацију и за будућност саме Србије, чак имате партија па и „независних експерата“, који напросто доводе у везу раст пензија и депресијацију тј слабљење динара, то се поготиву везују за бројеве, где је раст трансфера из буџета 2008. и 2009. условио слабљење динара и да су пензионери криви за кретања девизног курса. Ја желим овом приликом да изнесем једно другачије виђење, другачији став -  у буџету 2008. трансфери су повећани за 11 милијарди, скоро 12. Десет и по за Фонд ПИО и једну и по милијарду за Фонд СОВО, Фонд СОВО је Фонд социјалних осигураника војних. Значи то је оно што економисти занемарују код нас. Значи Фонд ПИО исплаћује пензије запосленима, пољопривредницима и самосталним делатницима, а Фонд СОВО војним осигураницима. У 2009. тај трансфер је буџетом и првим ребалансом повећан за додатних 77 милијарди, не толико ради повећања пензија већ услед смањења социјалних доприноса у Фонду ПИО, и сада ви мене кад слушате, то су огромни бројеви. 77 милијарди, хеј па то стварно утиче утиче на депресијацију динара, огроман новац! А онда ја вама кажем следеће - хајде отворите свој ум, ставите прст на чело, и размислите о следећем, значи ако милон пензионера прима пензије до 21.000 динара, господин Вучић и моја маленкост на конференцији за штампу током децембра покренули смо пројекат праћење пензионерске инфлације и тада смо вам показали 57 базних, егзистенцијалних, нужних производа који пензионер може да купи за 16,17 хиљада динара. Значи није LCD телевизор, ни пунто, нити икаква увозна роба, ни одлазак у иностранство, бели шенген итд. Значи ово су нужни егзистенцијални производи, значи милон пензиона до 21.000. Ако су им пензије повећане за 10%, то значи да су отприлике имали, да је сваки пензионер појединачно добио око 2.000 динара више, што није тачно. Није тачно, јер имате велики број пензионера који примају и 11, 12, 13,14 хиљада динара. Али ја ћу да пођем од тога да је свако добио 2.000. Милион пута 2.000 је 2 милијарде динара месечно. И сада, нешто морам да вас упитам. Да ли то утиче на депресијацију динара? Да ли сваки пензионер од тих милон чим добије пензију оде у мењачницу и купи 20 евра. Значи тих две милијарде је 20 милона евра, просечна трговина на међубанкарском девизном тржишту од фебруара до новембра прошле године, 2009. била је негде између 20 до 25 милона евра, значи да ли сваки пензионер оде и купи 20 евра? Наравно да не оде да купи. Купи најосновије производе, плати рачуне, да ли можда они који су доживели повећање тражње за својим производима, на бази повећање потрошње пензионера, су остварили висок профит и одмах отишли да купе евре у банкама и мењачницма? Наравно да нису.

Ако тако размислите схватате да у суштини пензије нису утицале на кретање курса, манипулација је у великим бројевима, значи поједине партије пребацују одговорност на пензионере, „независни економисти“ које виђате у медијима, за разлику од нас који имамо тоталну блокаду у медијима, подржавају ту причу. И желим да се обратим пензионерима и да им кажем - ви нисте криви за ову економску ситуацију, нисте криви ни за депресијацију динара, и нећете бити криви и одговорни за будућност Србије и будућу економску ситуацију. Зашто? Зато што сте ви ти који су својим радом у протеклих 30 година створили имовину коју сте нам оставили као тестамент, нама, не лично нама, већ онима који су на власти од 2001. године и који су ту имовину распродали будзашто, а нису са финансијске стране, са финансијским средствима који су добили од тога, учинили ништа да побољшају економску ситуацију. Јер да сте ви повећали запосленост да сте повећали економску активност имали бисте веће доприносе у фонду ПИО и мање би вам средстава било потребно за трансфер из буџета и то је оно о чему се не прича. Ми само причамо како умањити расходе ако повећате приходе у Фонду ПИО ви ћете аутоматски смањити расходе са становишта трансфера из буџета. Значи имате неколико манипулација зато што власт, Влада, не жели да преузме одговорност, сакрива се. Будите директни, одговорни и кажите људима каква је ситуација, немојте да се кријете иза великих бројева и макро-економских прича. Толико од мене.