Вести

Власт није за децентрализацију

Наиме, у Београду је у претходне три године извршена потпуна централизација надлежности и пренос готово свих најважнијих надлежности са градских општина на ниво Града Београда, што је грађанима у свакодневном животу значајно отежало и закомпликовало решавање свакодневних питања. Примера ради, у претходне три године поднето је 492.000 захтева за легализацију. Скупштина града, у чију је искључиву надлежност пренето ово питање, за све ово време није успела да реши ни пуне 2.000 случајева. Мислим да можете и сами да израчунате да је реч о мање од 1 процента успешно решених случајева.

Ништа боља ситуација није ни када је у питању матичарска служба. Ова надлежност пренета је са градских општина на Скупштину града и сада су таксе дуплиране, а чекање за решавање најобичнијих предмета продужено на двоструко већи ниво, него што је то био случај пре него што су надлежности пренете на Скупштину града.

Дакле, потпуно је јасно да грађани Србије у претходних 11 година од странака владајуће коалиције нису видели искрен однос према питању децентрализације, већ је ова тема служила искључиво за додворавање бирачима у предизборном периоду. Са друге стране, СНС залаже се за јаке локалне самоуправе, као величини, економском уређењу и политичким и историјским узроцима који у Србији постоје примерен начин децентрализације, због тога што људи, у својим локалним самоуправама, које треба да имају и своје изворне приходе и своју имовину и своје јасно утврђене надлежности, најбоље могу да изађу на крај и да се ухвате у коштац са проблемима, које имају у својим срединама.


Српска напредна странка оцењује да је политика Владе најодговорнија за астрономски високу незапосленост, будући да је Влада створила немогућ и неподношљив амбијент за пословање привреди и на тај начин довела да у Србији на месечном нивоу више од 3.000 предузећа одлази у стечај. Ово се директно рефлектује на ниво запослености у Србији, с обзиром на то да у предузећима која одлазе у стечај у Србији на месечном нивоу без посла остаје десет до петнаест хиљада људи.

Такође, овоме треба додати и чињеницу да економски показатељи, који утичу на то колики ће бити обим страних улагања у Србију, конкретно показатељи нивоа привредне слободе Светског економског форума показују да Србија из године у годину, из месеца у месец заостаје и по питању државне администрације, дакле квалитета услуга које пружа државна администрација, по квалитету инфраструктуре, по питању правне сигурности и по осталим кључним питањима, која су од значаја за обим страних улагања у Србији.

Српска напредна странка сматра да није могућа поправка ситуације по питању политике запослености без политичких промена и то је један од главних разлога због којих се Српска напредна странка залаже за што хитније корените промене у политичком животу Србије.