Вести

Власт се лакше задужује него што штеди

СНС жели да спречи оне који уговарајући градњу објеката, набавку лекова и опреме за израду личних докумената, таблица, саобраћајних дозвола и остало не узимају новац преко Закона о јавним набавкама од грађана, јер тих незаконитих милијарду евра који у поступку јавних набавки по садашњим законским решењима се одлива у приватне џепове не иде из буџета Републике Србије, локалних самоуправа и јавних предузећа него из џепова грађана, а преко буџета републичког, јавних предузећа и буџета локалних самоуправа. Тих милијарду евра које неко стави незаконито у свој џеп не плаћају извођачи радова и добављачи. Они само исплаћују, а то плаћају грађани Србије.

СНС је изменама Закона о јавним набавкама који је јуче покушала да стави на дневни ред показала шта мисли о овој власти и колико заиста жели да поправи живот у Србији. И још једну врло важну ствар да поновим и понављаћу је врло често, јер се изгледа тешко памти - опозиција пропитује, проверава, ставља примедбе и предлаже, то јој је посао. Грађани свакодневно оцењују и власт и опозицију, а власт се процењује према резултатима, грађани је процењују према сопственом квалитету живота и резултатима законитог трошења пара, према извештајима које нам Државна ревизорска институција о томе достави, али богами по новинским текстовима у којима прочитате кратку вест да су Јањушевић и Колесар ослобођени због недостатка доказа, да су се преко корупције бавили крађом новца грађана Србије. Грађани оцењују опозицију па и СНС према квалитету критике власти, јасним указивањем на разлоге због којих смо презадужени, незапослени, оправдано незадовољни неодговорним понашање власти.

Јуче су грађани имали прилике да виде у Скупштини Републике Србије ко о штедњи прича и само прича, а ко предлаже начин да се уштеди. Јуче су грађани Србије имали прилике да виде ко прича о корупцији и сукобу интереса у процесима јавних набавки, а ко жели законима то да искорени. Многи мисле да грађани то не виде, али број оних који очекују и изборе као спасоносно решење је доказ да грађани ипак знају да разликују и намере власти и резултате власти, али и предлоге опозиције и њене резултате који се сада могу мерити квалитетним законским предлозима и покушајима да исправимо погубно деловање актуелне власти. Још нешто, нас СНС разликује од других. Неки од партијског кадра покушавају да направе стручњаке, а ми од стручњака правимо кадар и ми кажемо најбољи кадрови су у народу и они су у СНС данас или сутра. Они који не разликују програм странке од оперативних мера, методологије и активности не могу очекивати да их ми томе учимо. Није посао опозиционе странке да учи власт, посао опозиционе странке је да ради у интересу грађана, а данас је први интерес изборити се за изборе да би закони које данас предлажемо, а власт одбија постали део уређене институционализоване државе у којој грађанима Србије неће сметати ни скијаши, ни богаташи на Копаонику, ако они, сами грађани Србије, буду имали довољно посла и услова за пристојан живот. Ја вам се захваљујем на пажњи, добићете ово што сам вам рекла, ако имате неко питање изволите поставите?

Ако ви немате питања, ја сам себи узела за слободу да вам дам једно  своје запажање са прошлогодишњег Економског форума на Копаонику и угледу економиста који је промовисан и само сам додала 2010. или 2011. свеједно, а ви процените шта се у међувремену за годину дана десило, да ли има неке разлике.
Процените да ли је текст вредан објављивања и колико СНС пажљиво прати стварност у којој живимо. Захваљујем се свима. Све најлепше!