Вести

Војислав Коштуница подржао Томислава Николића

Демократска странка Србије (ДСС) позвала је данас грађане да у другом кругу председничких избора подрже кандидата Српске напредне странке Томислава Николића, након договора лидера две странке о питањима неутралности и промене Устава.

Председник ДС С Војислав Коштуница и председник СНС Томислав Николић потписали су споразум о подршци којим су се сагласили да постоји оправдана сумња да је дошло до озбиљних изборних нерегуларности и изборне крађе 6. маја, као и договорили да се грађани на референдуму изјасне о политичкој и војној неутралности.

У споразуму две странке наводи се да је утврђено, уз многобројне друге нерегуларности, да недостаје двадесет джакова са изборним листићима а власт упорно одбија разуман предлог да се поново преброје гласови, као и да је, и поред оправдане сумње у изборну крађу председник СНС Томислав Николић одлучио да је у интересу Србије да се одржи други изборни круг.

Коштуница и Николић су се сагласили и да се питање да ли је у интересу Србије да буде политички неутрална држава, или Србија треба да буде чланица ЕУ, разреши на демократски начин, тако што ће се о томе народ изјаснити на слободном референдуму.

ДСС и СНС ће вођењем усаглашене политике у Скупштини Србије омогућити да се грађани и о политичкој и о војној неутралности изјасне на референдуму, пише у споразуму.

Коштуница и Николић су се такође сагласили да се питање промене Устава Србије неће покретати и бити подржано без сагласности обе странке и да ће ДСС и СНС у Скупштини Србије водити усаглашену политику када је у питању Устав Србије.

 

Интегрални текст споразума председника ДСС Војислава Коштунице и председника СНС Томислава Николића о подршци у другом кругу председничких избора

1. Председник СНС Томислав Николић и председник ДСС Војислав Коштуница сагласни су да постоји оправдана сумња да је дошло до озбиљних  изборних нерегуларности и изборне крађе 6. маја. Утврђено је, уз многобројне друге нерегуларности, да недостаје двадесет џакова са изборним листићима а власт упорно одбија разуман предлог да се поново преброје гласови. И поред оправдане сумње у изборну крађу председник СНС Томислав Николић је донео одлуку да је у интересу Србије да се одржи други изборни круг.

2. Председник ДСС Војислав Коштуница и председник СНС Томислав Николић сагласни су да се питање да ли је у интересу Србије да буде политички  неутрална држава или Србија треба да буде чланица ЕУ разреши на демократски начин, тако што ће се о томе народ изјаснити на слободном референдуму. ДСС и СНС ће вођењем усаглашене политике у Скупштини Србије омогућити да се грађани и о политичкој и о војној неутралности изјасне на референдуму.

3. Председник СНС Томислав Николић и председник ДСС Војислав Коштуница сагласни су да се питање промене Устава Србије неће покретати и бити подржано без сагласности обе странке и да ће ДСС и СНС у Скупштини Србије водити усаглашену политику када је у питању Устав Србије.

4. На основу изнетих начела ДСС позива грађане Србије да у другом кругу председничких избора подрже председника СНС Томислава Николића.

Споразум су потписали председник ДСС Војислав Коштуница и  председник СНС Томислав Николић.