Вести

Вучевић: 17. децембра одлучујемо о судбини Србије

"Ја се радујем, имајући у виду све те околности да су те организације и појединци поднели кривичне пријаве против мене, да тужилаштво и полиција испитају све те ствари. Ја не бежим од моје одговорности. Једино шта ја ту видим као правник и може да се говори о некој врсти прекршаја је питање исплате дневница на руке", рекао  је председник Српске напредне странке (СНС) Милош Вучевић за Инсајдер говорећи о кол центру СНС-а и додао да је ту дневницу примила и новинарка која је објавила све, те сматра да је и она саучесница, уз оцену да нема куповине гласова.

Коментаришући наводно писмо Александра Папића, власника таблоида Објектив, упућено председнику Србије, које су објавили носиоци листе "Србија против насиља", и у ком Папић тврди да је за радове на ауто-путу Рума-Шабац-Лозница наплаћено више новца од економске цене и да је од вишка који је износио 25 милиона евра, 10 милиона било за странку, а још 15 за Звонка Веселиновића, њега и друге подизвођаче, Вучевић сматра да ћемо "имати расплет као код Јовањице када је исти човек и када су исти актери правили лажне афере оптужујући Александра и Андреја Вучића за учешће у тој афери".

"Да ли је неко видео његов потпис на том томе што су они објавили? То је текст одштампан на рачунару, али ја не видим потпис господина Папића. И где је сада Папић да нам каже да ли је писао или није. Али ја инсистирам и СНС ће инсистирати да се те ствари истерају до краја", рекао је Вучевић.

Вучевић је оценио да СНС није уздрман вишемесечним протестима "Србија против насиља" и иницијативом ПроГлас, као и да унутар СНС-а "нема никаквих трзавица”.

"Да смо уздрмани не бисмо ишли на изборе. Зашто би излазили на превремене изборе када смо имали сигурну већину. Наравно да у СНС-у не мислимо сви исто, то је велика странка, али не мислим да има било каквих унутрашњих проблема у СНС-у", рекао је Вучевић.

Упитан да ли су бројне нерешене афере доказ да СНС није испунио један од циљева из своје програмске платформе из 2012. године, а то је успостављање правне државе и владавине права, Вучевић је одговорио да је тај циљ апсолутно испуњен.

"Организовали смо референдум о уставним променама и дали смо потпуну независност судству и самосталност тужилаштву. У време владавине Демократске странке и ових који данас представљају опозицију то је било незамисливо. Да ли владавина права треба даље да се развија, да ли су сви институти добили пун капацитет, да ли има мањкавости? Има сигурно. Али то су живи организми и то је нешто што се развија, није једном за свагда постављено", оценио је Вучевић.

Коментаришући аферу и истраживање БИРН-а и Грађанских иницијатива  који су открили да је Министарство за бригу о породици и демографију више од пет милиона евра намењених за пројекте борбе против вршњачког насиља, помоћ деци ометеној у развоју, помоћ центрима за социјални рад, хендикепиранима, доделило мрежи фантомских организација које нису спровеле програме за које су добиле новац, Вучевић је рекао да сумња да се ради о тој количини злоупотреба и да и он жели да се добију одговори.

"Ја не могу да искључим да је тога било. Било би неодговорно са моје стране. Али и ту је пресуђено пре него што је добијен судски епилог. Не може новинарско истраживање да замени кривичне поступке", истакао је Вучевић.

Коментаришући чињеницу да СНС није испунио свој циљ из програмске платформе да просечан раст БДП-а повећа на најмање пет одсто, Вучевић је рекао да су на то утицале поплаве, корона коју нико није могао да предвиди, као и рат у Украјини, али да је у последњих 10 година БДП дуплиран у односу на 2012. годину.

Чињеницу да је минимална пензија у Србији, која износи 202 евра, много мања него минималне пензије у Црној Гори, БиХ И Хрватској, Вучевић је објаснио тиме да на то утиче велики број пољопривредних пензионера у Србији, као и девастацијом пензионог фонда у ранијим годинама.

"Нисмо могли да зауставимо задуживање Србије јер смо 2012. године затекли 70 милиона евра, а за пензије нам је требало 350 милиона. Али данас је јавни дуг на 51 одсто БДП-а, а БДП је више него дупло већи у односу на 2012. годину. Већи приходи вам омогућавају и веће задуживање", рекао је Вучевић коментаришући податак да је дуг Србије за последњих 10 година увећан за више од 20 милијарди евра.

Вучевић је потврдио податак, који је изнео Војни синдикат Србије, да је Војску Србије у последњих пет година напустило 10.000 обучених професионалаца, али је саопштио и да је у исто време примљено нових 12 000 војника.

"Никада нећемо признати независност Косова, ни формално ни неформално. Охридски план може да представља само полазну основу за даље разговоре", рекао је Вучевић говорећи о француско-немачкој иницијативи и плану за Косово.

Говорећи о изборима Вучевић је рекао да очекује да грађани Србије разумеју значај ових избора, да ће изаћи у великом броју како би одлучили о смеру Србије у наредним годинама, као и да је умерени оптимиста и да верује у победу листе "Александар Вучић - Србија не сме да стане", да ће СНС у мандатима имати апсолутну већину, као и да ће победити у свим локалним самоуправама, укључујући и Београд.

 

 Извор: Инсајдер