Вести

Вучевић: Чеси желе да купе халу, а не фабрику Лир

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић изјавио је да је Град Нови Сад добио понуду од Инвестиционог фонда ЦТП технолоџи из Прага да купе халу у којој се налази фабрика Лир, а не саму фабрику, као правно лице и производни погон.

Појашњавајући поменуту понуду, Вучевић је рекао да је ЦТП техноложи заинтересован да купи простор, односно објекат који је у власништву Града Новог Сада и од којег Лир изнајмљује халу.

"Реч је о понуди за промену власништва хале, а не компаније. Лир наставља да ради у тој фабрици, он је осигуран уговором, радна места се не угрожавају било каквом пословном трансакцијом, људи настављају да раде, а компанија Лир остаје стратешки партнер Града Новог Сада као један од највећих послодаваца", навео је Вучевић.

Додао је да се у том сегменту ништа не може променити.

"Лир и ЦТП технолоџи сарађују у више европских земаља, на начин да ЦТП технолоџи изнајмљује халу Лиру. Иначе, ЦТП у Новом Саду изнајмљује простор за БМТС технолоџи и Континентал са новом фабриком", рекао је Вучевић.

Напомиње да је ова чешка компанија тзв. дивелопер, који купује индустријске парцеле и зоне, развија их, гради хале и рентира их.

Велике компаније, како је рекао Вучевић, по данашњој методологији рада не желе да граде фабрике него долазе са опремом, а простор рентирају од дивелопера.

Градоначелник Новог Сада је такође рекао да ће сличан сценарио који подразумева сарадњу инвеститора и дивелопера, бити и у индустријској зони Север 4.

Како је оценио, тај концепт присутан је и у другим земљама, а не само у Србији.

"Град је постигао добар ефекат изградњом хале у коју смо довели Лир и отворили преко 2.500 нових радних места, а није посао Града да се бави рентирањем фабрика", закључио је Вучевић.

 

 

 

Извор: Танјуг