Вести

Вучевић: Црвена линија за нас је питање слободе

Председник Владе Републике Србије Милош Вучевић изјавио је, поводом речи Мунире Субашић из организације "Мајке Сребренице" која је упутила увреде на рачун председника Србије и његове деце речима "Алах треба да казни Вучића што није био спонзор резолуције", да проклињање било кога не умањује бол за сродником нити решава проблеме и питања о којима треба да причамо.

"Жени која је претрпела то што је претрпела, не треба одговарати на другачији начин, већ само молити се Богу да и њој опрости за такве изјаве и наравно да свима да добро здравље. Мислим да је председник Вучић на достојанствен начин дао одговор, односно изјаснио се по том питању. Нећете ви добити већи пијетет према невиним жртвама у Сребреници тиме што ћете бацати проклетство на неког", рекао је председник Вучевић на ТВ Прва.

Председник Вучевић истакао је да је посебно нелогично бацати проклетство на некога ко је пре девет година дошао у Сребреницу да се поклони сенама убијених и указао да се кривци за напад на Вучића у Сребреници пре девет година не могу наћи, јер, како је навео, не могу сами себе да окриве.

Указао је да се напад на Вучића није десио случајно, већ да је то било планирано и да зато нема одговора, односно нема одговорности оних који су то покушали да учине.

"На нама је да не распламсавамо страсти, да не дајемо олако изјаве, да имамо рационални приступ свему, да разумемо бол и Бошњака и Хрвата и Албанаца за њихове жртве, али да исто тако не дозволимо да та сенка прошлости и заборава падне на наше жртве. Нажалост, историјски гледано, често нам се то дешавало. Нису нам други криви, него смо ми заборављали наше жртве и наша страдања, као да смо се негде тога стидели или нас је то негде у неком дневном ритму живота оптерећивало, што је прилично ружно. Оно што је за мене крајње забрињавајуће јесте тај приступ двоструких аршина када причамо о жртвама. О Сребреници сви причају и ми немамо проблем никакав о томе и разумемо. Али кад се прича о српским жртвама, тада нема нигде никога, сем нас самих", истакао је председник Вучевић.

Поновио је да Србија не прети никоме и не звецка оружјем, већ држи испружену руку према свима у региону и позива Босну и Херцеговину да ради на заједничким пројектима, да се прича о економији и просперитету свих грађана у региону.

"Ми не желимо да причамо о рату, већ о миру и економији, јер је то једини пут успеха, не желимо да се враћамо у четрдесете и деведесете", рекао је председник Вучевић.

Председник Вучевић нагласио је да Србија поштује и Републику Српску у оквиру Босне и Херцеговине и инсистира на поштовању Дејтонског споразума.

"Једино Србија брани Дејтонски споразум. А Бошњаци, односно њихова политичка елита, апсолутно чини све да уруши Дејтонски споразум", рекао је председник Вучевић.

Председник Вучевић указао је да нема осуде Јасеновца и Олује.

"Ми разумемо, поштујемо и саосећамо са болом свих осталих народа. Ми смо 11. јула прескочили, одбили да одговоримо и Бећировићу и свима онима који су давали неозбиљно, неодговорне и опасне изјаве. То није био датум за одговоре, чекали смо сутрадан да дамо одговоре. Нико, нико од њих неће доћи у Братунац и Доњу Градину, где су наша страдална места само да положе цвет и да каже и ми поштујемо ваше жртве, жао нам је свих људи, без обзира које су у вере нације", рекао је председник Вучевић.

Председник Вучевић истакао је да Србија све време позива све земље у региону, пре свега Босну и Херцеговину да се заједнички ради на пројектима од интереса за обе државе.

"Да правимо јединствено тржиште, да јачамо економију, да се боље повежемо, да градимо нове путеве да реконструишемо заједничку пругу, да отварамо нове авио-линије, да улажемо у инфраструктуру једне и друге државе заједнички", навео је председник Вучевић.

Председник Вучевић додао је да нема никакав проблем да Сарајево улаже у Србију, а да је Србија спремна да улаже у Републику Српску и Федерацију.

Председник Вучевић додао је да се обистинило све што је до сада председник Вучић рекао а односи се на доношење Резолуције о Сребеници.

"Рекао је да резолуција доноси суштински план за укидање Републике Српске, ревизију Дејтонског споразума и после, наравно, оптужбе ка Србији. Јер Србија на крају мора да буде крива", рекао је председник Вучевић.

Истакао је да многи прижељкују ратне сукобе и да се надају да ће увући Србију у рат са НАТО.

"То је њихов крајњи циљ. Крајњи циљ је да се иде на сукобе јер мисле да ће кроз сукобе и подршку НАТО, савезника и кроз подршку пре свега великих западних држава, коначно, како они то виде, решити питање Срба у Босни и Херцеговини", рекао је председник Вучевић.

 

Литијум је наша геополитичка предност, неозбиљно је да пропустимо шансу

Председник Вучевић изјавио је да је неозбиљно и неодговорно да пропустимо шансу експлоатације литијума и не користимо оно што нам је од Бога и природе дато.

"Рударство је неодвојиво повезано са развојем наше државе. Тако је од средњег века до данас. Ја верујем у одрживу економију, односно одржив развој. Верујем да су економија и екологија две гране истог дрвета и да не треба одсећи ниједну", рекао је председник Вучевић.

Председник Вучевић навео је да га није брига за Рио Тинто, не у смислу да их не поштује јер, како је рекао, поштује сваку компанију и домаћу и страну.

Истиче да када се говори о литијуму и нашим рудним богатствима да и председник Србије Александар Вучић и људи из Владе Србије говоре са позиције Србије.

"Ми нисмо ничија колонија и нико неће доћи да разори нашу државу и да овде направи хаос. Хоћемо да користимо природне ресурсе које имамо, јер хоћемо да живимо боље, да се развија економија, да се настави са индустријализацијом Србије, хоћемо да се овде производе електричне батерије и електрична возила", истакао је председник Вучевић.

Оценио је да је литијум геополитичка предност за Србију, јер како је навео, није исто причати са Србијом без и са литијумом. 

"Желим да пошаљем јасну поруку грађанима Србије. Нико нас овде не уцењује, не притиска, не поткупљује, не подмићује. Напротив, коришћењем ових природних ресурса, ми чувамо нашу слободу и независност, тиме што ово користимо или што ћемо користити ако донесемо такву одлуку”, рекао је председник Вучевић.

Да би се наставило истраживање и евентуална експлоатација литијума и других руда минерала, неопходно је да добијемо гаранције да ће бити примењене највише могуће мере заштите, пре свега здравља људи и животне средине, рекао је председник Вучевић.

"То је услов свих услова, изнад економије, изнад математике. Без такве гаранције, а те гаранције може потврдити само струка, а не неко ко нема појма о томе, него мисли да је он Богом дан да прича о литијуму или о нечем другоме, а не зна ништа о томе. То не могу прихватити као релевантно", рекао је председник Вучевић.

Као посебно важно навео је да Србија инсистира да нема извоза сировине, него производње у Србији и да жели да има ланац од експлоатације до производње.

"Нећемо да се узима сировина па да се иде у неку другу државу да се тамо праве батерије или електрична возила. Ми желимо да та производња буде директно организована у Србији", нагласио је председник Вучевић.

Оценио је да ће то бити препород Јадарске области и целе Србије.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Прва