Вести

Вучевић: Чуваћемо СНС као најјачу странку у Србији

Потпредседник Владе, министар одбране и председник Српске напредне странке Милош Вучевић потврдио је, гостујући у јутарњем програму телевизије Прва, да је на ванредној Скупштини Српске напредне странке било много емоција, да је велика част што га је председник Александар Вучић предложио за председника странке, али да он остаје у странци, те да ће политика странке остати на истом курсу.

"Природно је да су постојале емоције када неко напушта странку. Председник Вучић је неће водити као председник странке, као претходних 11 година. Било је много емоција међу делегатима и члановима странке, то је на неки начин признање Александру како је радио и водио странку и изградио однос са чланством. Оно што сам ја у свом говору након избора рекао је да се те емоције не узбуркају превише, то није никакав развод, растанак, већ једна мирна транзиција, председник Вучић остаје члан Српске напредне странке. Српска напредна странка је донела одлуку да се укључи у народни покрет где видимо Александра Вучића као лидера. Нема ту растанка па да је сада неко уплашен. Гледаћемо да странка настави да ради у истом ритму, са истом политиком, ова кадровска решења су део страначке политике континуитета, сада да ли ће неко од нас бити способан да да своју енергију да неко дода лични печат то ће време показати. Чуваћемо Српску напредну странку као најјачу странку у Србији и мотор развоја Србије", рекао је Вучевић.

Говорећи о ситуацији на Косову и Метохији, истиче да је тренутно мирно, али да може да ескалира сваког тренутка.

"Курти ради на томе да дође до ескалације како би могао да има оправдање за даљи прогон Срба, његова главна агенда је да очисти Косово и Метохију од Срба", рекао је Вучевић.

Вучевић је додао да морамо да будемо мудри да одбранимо наш народ.

Јединице Војске Србије се распоређују да буду у стању приправности, како би могле да испуне све неопходне задатке.

"Нећемо дозволити да неко пређе наше црвене линије, односно олују, бљесак или 14. март 2004. године", поручио је Вучевић.

Када је реч о протестима дела опозиције, Вучевић је рекао да је део захтева већ испуњен практично, председник Вучић позвао је на дијалог око РЕМ-а, избора, решавања кризе кроз институције, то је једини нормалан, демократски пут.

"Неприхватљиво је да се формира прелазна влада. Влада може или из актуелне скупштинске већине или идемо на нове изборе", поручио је Вучевић.

 

На КиМ привидно мирно, очекујем одлучнију акцију КФОР у заштити Срба

Ситуација на Косову и Метохији је јутрос мирна, боље рећи привидно мирна, јер она може да експлодира сваког тренутка, пошто је напетост максимална, посебно међу Србима који су угрожени последњим терористичким актима режима Аљбина Куртија, рекао је Вучевић.

Истакао је да очекује одлучнију акцију КФОР-а у заштити Срба на Косову и Метохији.

"Важно је ако Срби успеју да на миран начин искажу своје противљење ономе што им се дешава, посебно у четири општине на северу, а да не дође до даље ескалације. Курти ради на томе да етнички очисти Косово и Метохију од Срба и то му је главна агенда. Ово је вид притиска на Србе на Косову и Метохији којима се поручује да не могу остати на северу", рекао је Вучевић.

Такође, рекао је да је циљ и да Србија можда буде увучена у сукоб, где би била приказана као агресор, те да морамо бити политички мудри, обазриви и да одбранимо Србе на Косову и Метохији.

Осврћући се на изјаву министра спољних послова у Влади Републике Србије Ивице Дачића да се Војска Србије не спрема да интервенише на Косову и Метохији, већ да буде у приправности "за све сценарије", министар Вучевић рекао је да Србија неће дозволити да неко пређе наше црвене линије, односно да нећемо дозволити да се понове "Олуја", "Бљесак" или 17. март 2004. године.

"Војска ће бити на позицијама да може да изврши сваки задатак који се тиче безбедности Србије и Срба на Косову и Метохији. Бићемо у стању да правовремено реагујемо, у нади да нећемо морати да реагујемо, јер никоме се не ратује. Али да гледамо како убијају Србе на Косову и Метохији, то се неће десити", нагласио је Вучевић.

Изразио је наду да ће фактори из међународне заједнице, пре свега земље Квинте, бити успешније у притиску и осуђивању према Куртију. 

Одговарајући на питање да ли КФОР може да заштити Србе на Косову и Метохији, рекао је да начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић више пута дневно контактира са командантом КФОР-а, да су то разговори који треба да звуче на добро, али се види и да све не зависи од њега, него да постоји и политика која одређује поступање на терену.

"Командант КФОР-а има своју аутономију, али прати и политичке контексте. Очекујем одлучнију акцију КФОР-а у заштити Срба", рекао је Вучевић.

Као посебан проблем навео је то што Курти сваки пут линију насиља и терора према Србима помера и што хоће да сатера Србе и Србију у ћошак, где више нема дипломатско-политичког излаза, што води у директно сукобљавање које није добро ни за кога.

Када је реч о ставу Срба са севера покрајине, који траже да се суспендује дијалог са Приштином док Курти не повуче специјалце и градоначелнике, министар Вучевић рекао је да разуме њихов став.

Што се тиче државе Србије, како је навео, о томе ће се разговарати и шта ће бити наша даља позиција у преговарачком поступку, али не смемо ући у самоизолацију или период политичког аутизма, због чега би могло да нам се пребаци да не желимо дијалог.

 

СНС ће наставити са истом политиком, нема говора о прелазној влади

Гледаћемо да Српска напредна странка настави да ради у истом ритму, а свакако ће наставити са истом политиким и најновија кадровска решења су део станачке политике континуитета, изјавио је Вучевић.

Рекао је да ће се чувати СНС као најјача странка, мотор развоја Србије и највећа подршка председнику Вучићу.

Вучевић је оценио да је јуче било доста емоција, али да се СНС не растаје са Александром Вучићем, који остаје члан странке, и да је СНС одлучила да се укључи у нови покрет који ће се формирати и да председника Вучића види као лидера тог покрета.

Вучевић је истакао да је свестан одговорности вођења странке која има подршку великог броја људи у земљи и пуно пута је побеђивала на изборима.

"Очекујем и подршку људи из странке, али ја имам "квиска", јер ћу моћи да се, када су најделикатнија питања на дневном реду, консултујем са Александром Вучићем. То је моја предност. Нећу се са њим свађати већ разговарати и сарађивати, то је природно", рекао је Вучевић.

Навео је да ће 24. јуна бити одржана седница Главног одбора (ГО) СНС на којој ће се бирати још чланова страначког руководства.

"Имамо избор дела чланова ГО и мора се након консултација унутар странке спремити предлог за заменика председника странке, потпредседнике странке и чланове председништа", рекао је Вучевић.

Навео је да има идеја о кадровским решењима, али да ће о њима разговарати и са члановима странке, те да ће гледати да у руководећа страначка тела укључи све оне који вреде.

Коментаришући тренутну политичку ситуацију у земљи и захтеве са протеста, као и став опозиције да се прво испуне ти захтеви па тек онда разговара са представницима власти, Вучевић је рекао да нема говора ни о каквој прелазној влади.

"Што се тиче захтева изречених на разне начине у последње време, неки од њих су и испуњени. Министар просвете је поднео оставку, ТВ Пинк је најавио укидање ријалитија, а Александар Вучић је позвао странке да се разговара око избора и решавања кризе кроз политичке институције. То је једини прави пут, а од формирања прелазне владе нема ништа", рекао је Вучевић.

На питање да ли власт разуме и чује незадовољство грађана на протестима, одговорио је да чује и да мора да чује, те да је јасно да су грађани узнемирени после страшних догађаја који су се десили почетком маја.

Оценио је да је већ урађено доста да се одређени проблеми реше и навео да су грађани предали више од 50.000 комада оружја и муниције, уведени су полицајци у школе, слушају се родитељи из Основне школе "Владислав Рибникар", укидају се ријалитији, вођена је скупштинска расправа, чиме се, како је рекао, мења друштво.

 

 

Извор: ТВ Прва/Танјуг