Вести

Вучевић: Чувамо и негујемо нашу традицију

Потпредседник Владе Републике Србије и министар одбране Милош Вучевић отворио је данас 14. Сајам стваралаштва сеоских жена у Војводини, који се одржава на излетишту "Девојачки бунар" код Алибунара.

Сајам се организује са циљем да се промовишу жене из руралних подручја покрајине, њихово стваралаштво, предузетнички дух и друштвени активизам за развој и промоцију локалних заједница из којих долазе.

Министар Вучевић истакао је да је поносан на све жене и удружења која су учествовала на манифестацији.

"Ово је мали део, мали колаж онога што вредне руке наших жена у удружењима широм Војводине, у овом делу Србије праве, производе, стварају током целе године, годинама уназад. Многа места од ових одакле долазе удружења сам обишао, али много тога сам могао да чујем и на овом сајму. Посебно ми је драго кад видим да и локалне самоуправе помажу своја удружења, да су сви заједно и то је прави рецепт", рекао је министар Вучевић.

Министар Вучевић нагласио је да су овакве манифестације посебно важне у ери нових технологија и свеукупне глобализације.

"Ово нису производи који су велики у бројевима, нису велики у економији, како се изражавају неке корпорације, или мултинационалне компаније, али ово је много битније, јер садржи корен нашег друштва и нашег народа. Овде је много љубави уткано, много емоција, није све питање неке економске колоне прихода и расхода, овде није питање зараде, није питање да ли сте довољно исплативи или да ли се то исплати неком акционару или власнику да улаже у то", указао је министар Вучевић.

Према његовим речима, ако заборавимо одакле смо, ко смо и шта нас краси, постаћемо нико.

"Зато чувајмо ово што имамо не стидећи се оног што је наша традиција. И нећемо да дозволимо никоме да нас убеди да тога треба да се одрекнемо, него да то чувамо, негујемо и надам се да ће нове генерације научити нешто од својих бака и мајки и да ће то сутра преносити својој деци", истакао је министар Вучевић.

Министар Вучевић поручио је да верује у Србију у којој се рађају и враћају деца.

"Посебно желим да се захвалим и истакнем да ме је импресионирао тај ниво хуманитарног активизма, како би то данас модерно рекли, од бројних удружења. Није само питање да неко чува занате, или нека звања, или уметности, или рукотворине, способности, него многа удружења су показала да су врло активна на хуманитарном пољу и да помажу свима којима је помоћ потребна", рекао је министар Вучевић.

 

 

 

Извор: Танјуг