Вести

Вучевић: Чувамо народ, обичаје и традицију

Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић отворио је манифестацију изворног народног стваралаштва у Тополи.

Ова манифестација која је посвећена берби грожђа и вину, по коме је тај крај препознатљив, као и народном стваралаштву, сваког октобра у том шумадијском месту окупља многобројне учеснике и посетиоце.

Вучевић је, отварајући манифестацију, пожелео је срећну бербу и срећну годину домаћинима овог краја.

"Опет нас је Шумадија, Топола, Опленац, опет нас је Карађорђе сабрао, окупио овај пут не у борбу за ослобођење, овај пут у борбу за очување. Очување онога што јесмо и ко смо. Оно што су не мали број пута покушали да нам узму, да нам отргну из наше душе, да нас обезглаве, да нас слуде, да не знамо ни ко смо ни шта смо, да увек треба да се дивимо више другима и туђој култури, туђим традицијама и обичајима, а да заборавимо своје", нагласио је Вучевић.

Овај сабор званично траје 60 година, додао је, а по казању још је кнез Александар Карађорђевић овде у Тополи окупљао људе да прослављају успешан род, добру бербу и будуће добро вино.

"И зато мора да траје. Мора да тече као што тече добро вино. И то нико не сме да прекине. И зато је вама, драги домаћини, на вама је велика обавеза. Заједно са овим нашим српским народом, заједно са Шумадијом, да скупљате, сабирате и чувате и народ и обичаје и традицију. И веру. И то нико не може да нам узме. И нико не сме да нам узме. И докле год се ми будемо овде сабрали заједно под Опленцем, под Карађорђем, ја знам да Србија има добре дане, не зато што смо заглављени у некој прошлости, него зато што разумемо шта је оно што је садашњост и шта је оно што нас чека у будућности", поручио је Вучевић.

Вучевић је изразио посебно задовољство што види да су овде дошли људи из свих крајева где живи наш народ, не само из Србије.

"Видите да су са нама Срби и из Црне Горе, и из наше Републике Српске, заједно са председником Народне скупштине Републике Српске господином Стевандићем. И то јесте задатак Шумадије као центра Србије да окупи све Србе, где год да живе, и то не може нико да нам забрани. Могу да постоје стотине административних неких линија, граница, али ми говоримо истим језиком, пишемо истим писмом, припадамо истој култури и вери. И то ће нас увек спајати", истакао је Вучевић.

Према његовим речима, то је трајно и то је јаче од сваке баријере, границе, од сваке забране, јер је то нешто што је нераскидиво, непобедиво и што је од Бога дато.

"Честитам вам 60 година очувања народне традиције и културе, честитам вам добру бербу, радујем се добром вину и радујем се новим саборима, новом окупљању и радујем се новом животу у Србији. Нека свако наше саборовање буде у име наше отаџбине, нека буде за Србију, за све њене грађане и нека буде за све Србе ма где они живели. Живела Топола! Живео наш славни Опленац! Живела Шумадија, центар свих Срба и живела наша једина отаџбина, једина држава, живела Србија", поручио је Вучевић.

 

 

 

Извор: Танјуг