Вести

Вучевић: Доносимо одлуке искључиво у интересу грађана Србије

Председник Владе Републике Србије Милош Вучевић изјавио је да по питању пројекта Јадар нема дисонантних тонова између председника Србије и чланова владе, као и да ће се о свему разговарати.

Председник Вучевић рекао је да има различитих ставова по том питању, али да је питање Јадра отворена тема о којој ће се разговарати наредних дана, недеља, месеци година.

"Нема поделе између кабинета председника и владе и различитих ставова, а да ли сви подржавају сигуран сам да не, али је став владе да о томе разговарамо. Ми смо пре свега пријатељи, делимо исте вредности, имамо исте политичке циљеве. Чују се различити ставови по питању Јадра, али нећемо ништа преко ноћи доносити. Ове одлуке захтевају рационалан приступ. Ништа нећемо донети без разговора са председником. Донећемо одлуку која је искључиво у интересу Србије, али ништа неће бити донето преко ноћи", рекао је председник Вучевић.

Председник Вучевић истакао је да је пројекат Јадар шанса за Србију, да морамо да идемо на консолидацију наше државе. Према његовим речима, о томе ће се разговарати не само међусобно него и са народом у том делу Србије, а на питање да ли ће ти разговори почети данас Вучевић рекао је да ћемо видети и да он не жели да буде ПР.

"Разумем да неко у Лозници има у сумњу, али како може да сумња у политику која је две компаније довела у тај крај, која доводи брзу саобраћаницу између Лознице и Шапца, ко је изградио стадион", рекао је председник Вучевић и додао да многи износе гомилу неистина.

Поновио је да су све то теме о којима мора да се прича, да мора да се чује струка, али и води рачуна о здрављу грађана, животној средини и тек онда економским интересима.

Додаје и да пројекат не може да буде започет преко ноћи, а да је влада тренутно изложена "канонади глупости и оптужби".

"Имате људе који тврде да ће се рађати деца са две главе замислите тај ум који размишља да ће по сваку цену нешто да изгура на штету свих, па и сопствене породице и народа. Ово је наша земља, наша вода, ваздух, равнице, али наше је и рудно богатство које имамо. Ми немамо капацитете да то радимо. Бор је био уништен али сада га воде Кинези који су дошли са знањем и капацитетима. Ово пред нама је питање за одговоран и рационалан приступ. То морамо у наредних 12, 24, 36 месеци да постигнемо", рекао је председник Вучевић.

Оценио је и да када види текстове медија у региону зна да се различити интереси преламају око овог питања, а да све време док се то дешава имамо ситуацију на Косову и Метохији, притисак на РС, много отворених питања која неко користи да отежа положај Србије.

"Хаоса неће бити у Србији, неће бити 5. или 6. октобра, обојених револуција и овима споља желим да кажем да нама не може ико да командује. Ми смо људи који смо бирани од грађана ове државе", рекао је председник Вучевић.

Председник Вучевић је, поводом 100 дана рада владе, казао и да Србија нема право на паузу и одустајање од најважнијих пројеката.

"Сто дана владе је кратак извештај шта је рађено са фокусом шта треба да буде урађено и чиме ћемо се бавити. Циљ је да расте стандард грађана, плате и пензије, завршавамо велике инфраструктурне пројекте, решавамо питања која пољопривредници очекују, улажемо у културу и друго. Ту је и борба за Косово и Метохију, која је политичка борба за опстанак нашег народа, као и борба за стабилност у региону. Ово лето није вруће само по температурама, већ и по политичким питањима", рекао је председник Вучевић.

 

Курти идејом отварања моста на Ибру наставља са неодговорним потезима

Председник Вучевић рекао је да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти жели да, најављеним отварањем моста на Ибру, насилно споји северну и јужну Митровицу, али да Србија очекује адекватну реакцију међународне заједнице. 

"Нажалост настављају се те лудорије Аљбина Куртија и неодговорни потези. Морам да кажем да сам задовољан реакцијама онога што дефинишемо као међународна заједницам пре свега изјавама команданта КФОР-а (генерал-мајор Озкан Улуташ), јуче је начелник генералштаба Војске Србије имао разговор са њим и пренео је врло јасно наше ставове", рекао је председник Вучевић. 

Додао је и да је директор канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић упознао представнике земаља квинте о огромном покушају дестабилизације на простору севера Косова и Метохије.

"Надам се да ће сви бити довољно присебни и рационални да не дозволе да се те ствари дешавају, а ако се десе, ја стварно не могу да разумем да немају (међународна заједница) алате и инструменте да обуздају Куртија. Ја не могу то да прихватим, да му они сви кажу - то не смеш да радиш, а он то ипак уради", рекао је председник Вучевић.

Предсдник Вучевић нагласио је да је српски народ на Косову и Метохији под огромним притисцима сваког дана.

"Приштина заузима имовину, станове, пословне просторе у северној Митровици, хапсе се људи свакодневно. Пре неки дан нам је ухапшен човек од 70 година јер је 2014. године у његовој кући пронађена ловачка пушка, па су га сада привели на административном прелазу Јариње", рекао је председник Вучевић. 

Подсетио је и на хапшење петоро Србе прошле недеље. 

"Сваки дан, за оптужбе од пре 25 и 26 година. А све се то ставља у обланду тобоже владавине права и спровођења реда и закона. За њих је како они то виде такозвано Косово, независна држава, па они морају да функционишу у пуном капацитету, а тај капацитет је увеки на уштрб Срба", рекао је председник Вучевић.

Председник Вучевић додао је да се плаши да ће следећи потез Куртија бити да удари на образовни систем. 

"На здравство је већ ударио, и да практично поништи све институције које Срби имају, које су договорене кроз процес дијалога, и пре свега гаранција опстанка Срба на Косову и Метохији", рекао је председник Вучевић. 

Говорећи о повећању износа минималне зараде у Србији, с обзиром да сутра почињу разговори синдиката и послодаваца, председник Вучевић је рекао да очекује то повећање. 

"Очекујем повећане минималне зараде, што доводи до свеукупног подизања стандарда. Мислим да ће то бити добре вести за запослене, а ми као држава морамо да видимо како да растеретимо да тај притисак не буде само на страни послодваца, и да не угрозимо инвестиционе циклусе, отварања нових радних места и не угрозимо постојећа радна места. Наравно, пратимо да тај раст не доведе до неких инфлаторних кретања која не би желели да видимо", рекао је председник Вучевић.

Председник Вучевић подсетио је да је просечна плата у мају ове године износила 855 евра, и да је циљ да до краја године буде више од 900 евра, односно око 930 евра. 

"Пензије да повећамо најмање 10 одсто, јер не смемо да дозволимо велику разлику између раста плата и пензија", рекао је председник Вучевић. 

 

Извор: Танјуг/РТС1