Вести

Вучевић: Дунавски коридиор ће препородити цео Браничевски округ

Председник Владе Републике Србије Милош Вучевић обишао је радове на изградњи завршног слоја асфалта на првој деоници Дунавског коридора код петље Пожаревац и најавио да ће та брза саобраћајница бити завршена у септембру 2025. године, што је 15 месеци пре уговореног рока.

"То је вест коју смо добили од кинеских партнера. Септембра 2025. године цела саобраћајница у дужини од 68 км биће завршена и потпуно спојена, све од ауто-пута Београд - Ниш, све до Голупца, али онда нас чека даље да идемо ка Доњем Милановцу и да спајамо и остатак источне Србије", рекао је председник Вучевић.

Председник Вучевић рекао је да ће Дунавски коридиор препородити цео Браничевски округ и да верује да ће Србија ускоро постати најлепше место за живот у Европи.

"Пожаревац ће бити ближи и доступнији и добиће прилику да се боље развија, и не само Пожаревац, већ и Велико Градиште, Голубац и Смедерево, као део Дунавског округа. То је нешто што смо до сада могли само да сањамо", навео је председник Вучевић.

Председник Вучевић истакао је да се нада да ће после изградње те саобраћајнице више људи из свих крајева Србије долазити ту, а да ће они из Браничевског округа који данас живе у иностранству да се врате у Србију, да се врате у своје крајеве, и да овде наставе своје живота.

"Јер ја верујем да Србија јесте и тек ће да буде најбоље место за живот у овом делу Европе", поручио је председник Вучевић.

Председник Вучевић истакао је да је Пожаревац био наводно фаворизован у време Слободана Милошевића, а онда запостављен, али да суштински никада није имао подршку коју је заслужио.

"Грађани Пожаревца од тога нису имали конкретне користи све до овога што је председник Републике Србије Александар Вучић започео да ради, што раде и министар Весић и Коридори Србије, и то пре свега са нашим кинеским партнерима и компанијом Шандонг", рекао је председник Вучевић.

Председник Вучевић истакао је да се на томе неће стати и да је у плану изградња моста који ће спојити Белу Цркву, Банатску Паланку и Рамску тврђаву. 

"Тиме ће нам тај некад најзапостављенији или најудаљенији део Јужнобанатског округа бити повезан са Браничевским округом. Тиме ће се и држављанима Румуније омогућити да имају много бољу конекцију ка другим деловима Европе, па чак и ка неким деловима Румуније", истакао је председник Вучевић.

Нагласио је да ће то бити најисточнији мост у Републици Србији који повезује наше две обале на Дунаву.

"Повезаће наше две обале Дунава и спојити Јужни Банат и Браничевски округ за сва времена. Ове ствари, наравно, утичу на раст БДП-а  и тиме стварамо економске услове за раст плата и пензија", рекао је председник Вучевић.

Додао је да се ту неће стати, већ да нас чека и пројектовање ауто-пута Београд-Вршац, а онда од Вршца ка Белој Цркви.

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић истакао је да ће, уместо првобитно планираних 23 километара Дунавског коридора, изузев моста преко пруге код Крсне, до краја године бити пуштено 30, а можда и 35 киломатара, од ауто-пута Е75 до Пожаревца.

"То значи да ће до краја године Пожаревац бити на мрежи ауто-путева и брзих саобраћајница, као што ће бити и Лозница, Краљево, Ваљево. То показује како се Србија развија", рекао је министар Весић.

Указао је да ће се са изградњом брзе саобраћајнице, потпуно променити однос инвеститора према Браничевском округу, јер је искуство показало да где год се изгради пут или пруга, долазе улагачи.

"Овде ћемо имати индустријску зону, где ће инвеститори моћи да отворе фабрике, што значи и нова радна места, бољи стандард грађана, који ће имати бољу веза са другим деловима Србије", рекао је министар Весић.

Министар Весић посебно је захвалио председнику Вучевићу што подржава инфраструктурне пројекте, међу којима је изградња Дунавског коридора, укупне дужине 68 километара, један од најприоритетнијих.

Захвалио је и амбасадору Кине у Србији Ли Мингу, будући да је Шангдонг, ангажован на овом пројекту, како је рекао, једна од најбољих кинеских компанија која ради у Србији.

"Срећни смо што имамо тако вредне партнере. Уз то, домаће компаније чине 50 одсто подизвођача и на тај начин стичу искуство, референце, да напредују и у будућности сами добијају пројекте. Наша заједничка сарадња даје резултате, за још бржи развој Србије", рекао је министар Весић.

Амбасадор Кине у Србији Ли Минг рекао је да ће кинеска компанија радити веома вредно и трудити се да пројекат буде завршен на време и квалитетно. 

"Овај пут све радује јер ће повезати различите градове у региону и промовисати повезаност. Ово је кључно за економски развој региона. И видим снагу и енергију овог пута, али и других инфраструктурних пројеката који су урађени у овој земљи. Тај пут, не само да може да промовише трговину, економски раст, већ може донети и више користи за туризам зато што повезује привредне центре и паркове природе", поручио је Минг. 

Минг је захвалио влади и народу Србије што је, заједно са кинеском компанијом, планове и снове претворила у стварност.

 

Политика Владе о Косову и Метохији је идентична политици председника и подржава је

Председник Вучевић изјавио је да је политика Владе Србије о Косову и Метохији идентична политици коју води председник Александар Вучић и да је подржава.

На питање да прокоментарише писање сарајевског портала "Слободна Босна" о томе да он даје умереније изјаве од председника Србије Александра Вучића, попут оне да је за компромис Срба и Албанаца, председник Вучевић истакао је да Александар Вучић прича то већ 10 година.

Председник Вучевић додао је да би компромис Срба и Албанаца био потребан и да би био велики успех, али да то не значи признавање независности такозваног Косова.

"Компромис није пораз ни предаја. Компромис не значи да ће неко икада признати де факто или де јуре такозвану косовску независност. Али је нама, Србима и Србији, потребан компромис са Албанцима. Мислим да би то био успех за Србију", поручио је председник Вучевић. 

Додао је да је, при томе, врло прецизно рекао да компромис значи да и обе стране морају да буду једнако задовољне, односно незадовољне, а не да једна страна треба да добије све. 

"Кад кажем све, не причам о територији, одмах да људи не мисле да се прича о поделама, него сам причао о односима Срба и Албанаца по питању о Косова и Метохије. Али далеко смо ми још од нивоа могућег договора између Срба и Албанаца. Суштински сам рекао политику владе која је апсолутно идентична и подупире политику председника Републике", закључио је председник Вучевић. 

Додао је да није важно како су то поједини медији у Сарајеву, Приштини или Тирани извукли из контекста.

Како је рекао, најважније је да ми знамо шта радимо. 

"Рекао сам да велики народи, велике државе нису велике због територије, већ што су у стању да траже мир и када она друга страна ради све супротно од одржавања или постизања мира. Ми тиме показујемо одговорност као народ и држава. Није време за јуначење, време је за мудрост", поручио је председник Вучевић. 

Како сматра, Србији треба политика Милоша Обреновића.

"Треба нам да смо стрпљиви, да разумемо геополитичке околности, да нисмо поколебани, да нисмо слаби, да нисмо обесхрабрени, али да смо мудри, рационални, да добро промишљамо и да имамо јасну стратегију о заштити државних, националних и народних интереса. И управо такву политику и спроводи председник Републике и спроводи и Влада Србије. Тако да ми смо синхронизовани и имамо исти циљ", нагласио је председник Вучевић.

Поновио је да би компромис с Албанцима био велики успех за Србију и Србе као народ, јер би тиме, како је рекао, затворили једну отворену рану која постоји. 

 

 

Извор: Танјуг