Вести

Вучевић: "Expo 2027" окосница државне политике у наредне 4 године

Председник Српске напредне странке (СНС) Милош Вучевић је изјавио да ће Скупштина Србије бити конституисана у законском року од 30 дана, а да је тај рок почео 12. јануара.

После седнице Председништва СНС у Београду, Вучевић је рекао да ће Скупштина Србије бити конституисана када будемо имали одлуку ко ће чинити скупштинску већину.

"Иако и сами имамо већину, укључићемо и Савез војвођанских Мађара, али ћемо разговарати и са бошњачким странкама, Социјалистичким партијом Србије, а не искључујем и неке друге. Нећемо журити са конституисањем власти, желимо да покажемо да имамо снаге и за нова лица", поручио је Вучевић.

Вучевић је, на питање новинара, рекао да нису разговарали о персоналним решењима за председника владе, нити о председнику Скупштине Србије.

"Прво ћемо разговарати о томе како ћемо конституисати Скупштину, а онда о саставу Владе. Ова странка има потенцијал да понуди више квалитетних кандидата за премијера", рекао је Вучевић.

Додао је да СНС ни на локалном нивоу неће журити, него ће, како је рекао, пажљиво размотрити кога ће кандидовати, да покажу да имају снаге и за нова имена, нова лица, нову енергију.

"То је оно што грађани од нас очекују у наредном периоду", рекао је Вучевић и додао да је на седници урађена анализа резултата на свим изборима и да су они оцењени као успешни.

"Наша концепција је да будућа Влада Србије буде инклузивна, карактера скупштинске већине, да укључи све оне који могу са нама да имају заједнички политички именитељ, негирајући математику и збир мандата, већ питање политике, која никако не може бити само математика или није само математика", рекао је Вучевић.

Рекао је да су захвални председнику Републике Александру Вучићу што је учествовао у кампањи и поднео највећи терет на изборима.

"Од 66 локалних самоуправа где су одржани избори, у 54 имамо самосталну већину, а у 65 смо победили. Било да гледамо апсолутне или релативне бројеве, наша листа је победила, само у Новом Пазару немамо ни релативну ни апсолутну већину. Рекао бих да је то негде и природно, имајући у виду све демографске и остале податке који се тичу града Новог Пазара", рекао је Вучевић.

Вучевић је рекао да су потпредседници странке Ана Брнабић и Синиша Мали детаљније упознали чланове Председништва са пројектом Србија 2027, не само "EXPO 2027", и кључне циљеве у наредне четири године за нашу државу.

Што се тиче материјалног положаја грађана, плата, пензија, раста животног стандарда, али и великих инфраструктурних пројеката, улагања у здравство, у образовање, иновационе науке, технологије, науку генерално, Вучевић је рекао да ће о свему томе у суботу, на Светог Јована, председник Србије Александар Вучић имати детаљну медијску презентацију.

Како је рекао, тај пројекат који треба да да нову енергију Србији, да представи нови велики договор у Србији, да донесе додатну дозу оптимизма за наше грађане и за нашу државу.

Вучевић је рекао да је пред Србијом много изазова, проблема и потешкоћа, пре свега везаних за Косово и Метохију, али и регион и онога што се геополитички дешава у свету.

"Србија мора даље да се развија, грађани Србије морају даље да живе боље, односно да добију још боље услове за живот, бољи стандард. Морамо да завршимо велике инфраструктурне пројекте, морамо да искористимо велику шансу као што је "EXPO 2027"", поручио је Вучевић.

Што се тиче обавезног служења војног служења, Вучевић је рекао да су пре неколико дана званично упутили иницијативу Војном кабинету председника Републике као врховном команданту.

"Чекамо сада њихов одговор, односно заједничку анализу по свим тим питањима. Ја врло јасно и гласно кажем да, што се мене тиче, док радим овај посао, Министарство одбране и Војска Србије неће одустати од захтева за поновно увођење служења војног рока. Свакако, у краћем временском интервалу, наш предлог је да то буде најдуже до четири месеца, да ли ће бити 100 или 120 дана, све је ствар договора. Гледаћемо искуства других држава", рекао је Вучевић.

Како је рекао, у оквиру Министарства одбране и Војске Србије оформљена је радна група да би се јасно сагледало стање у регрутационим центрима, у здравственим установама, инфраструктурним институцијама, структуре касарни, опреме, питање исхране, питање цивилног служења војног рока и слично.

"То су сва она питања која су веома битна пре него што се донесе одлука", рекао је Вучевић.

Седници Председништва су, поред Вучевића, присуствовали скоро сви функционери странке, међу којима Ана Брнабић, Горан Весић, 

Синиша Мали, Александар Мартиновић, Никола Селаковић, Маја Гојковић, Ирена Вујовић, Томислав Момировић, Небојша Стефановић, Јелена Танасковић, Даријаа Кисић, Арно Гујон, Јадранка Јоксимовић, Биљана Пиља, Немања Старовић, Дејан Томашевић и други. 

 

Освојићемо више мандата на поновљеним београдским изборима

Вучевић  је изјавио да ће се ићи на нове београдске изборе ако се у законском року од 30 дана не конституише Скупштина града и да ће на новим изборима у Београду добити још више мандата.

После седнице Председништва СНС у Београду, Вучевић је рекао да СНС није за нове изборе и нагласио да то неће бити поништени избори него поновљени.

"Мислимо да није добро да се иде на нове изборе, зато што мислимо да главни град не може да просперира без власти, а без главног града не може да се развија пројекат "EXPO 2027". Шапић је директно укључен у преговоре, и Ана Брнабић, као повереница за Београд. Када будемо имали нешто конкретно, објавићемо", рекао је Вучевић.

Вучевић је нагласио да се неће радити ништа на силу и да ће се ићи на поновљене изборе, ако не буде изгласана већина у Скупштини града, али да није сигуран да све странке имају добру процену како ће проћи на поновљеним изборима.

"Нисам сигуран да сви добро процењују своје шансе на поновљеним изборима. СНС ће после њих имати још више мандата", поручио је Вучевић.

 

 

 

 

Извор: Танјуг