Вести

Вучевић: Фокусирани смо на бољи живот грађана

Председник Владе Републике Србије Милош Вучевић посетио је, у оквиру обележавања Породичног дана виноградара и воћара, Центар за културу "Ранчићева кућа" у Гроцкој.

Обележавању Дана виноградара и воћара присуствовале су и министарка привреде у Влади Републике Србије Адријана Месаровић, као и министарка за бригу о породици и демографију у Влади Републике Србије Милица Ђурђевић Стаменковски, које су најавиле реализацију програма за развој женског предузетништва у сеоским срединама.

Председник Вучевић истакао је да су присутни представници Пољопривредног факултета у Земуну и жене из Удружења за заштиту традиције рукотворина.

"Ове храбре жене се боре да очувају и пренесу традицију на будуће генерације. Све што Влада ради фокусирано је на бољи живот грађана", рекао је председник Вучевић и додао да, ако се говори о путевима и комуналној инфраструктури ту је нови председник општине.

Председник Вучевић истакао је да је све у људима, као и да ће Србија бити сачувана.

"Да нам се не деси оно што је последњих деценија, и векова, у неким деловима где смо живели дуго, а где су нам се десиле лоше ствари", рекао је председник Вучевић.

Поручио је да ће се наставити улагања у мала предузећа и ширење предузетничког духа.

Министарка Ђурђевић Стаменковски је истакла да нема снажне државе без јаког села, као и да нема снажне економије без јаке жене.

"Жене су чувари породичних вредности и покретачи економских активности. Код жена се налазе кључеви обнове наше породице и напретка наше нације. И зато смо данас овде да најавимо, да започињемо велики пројекат, где ћемо пружити подршку женама у руралним подручјима и сеоским срединама уз само један додатак", поручила је министарка Ђурђевић Стаменковски.

Како је истакла, циљ је да се породица и привреда повежу.

"Различитим бесповратним средствима ћемо се трудити да унапредимо предузетнички дух жена широм Србије, у руралним подручјима. Желимо да Гроцка поново буде центар за прераду воћа, поврћа, производњу хране, туршије, џемова, сокова, мармелади и свега онога што смо данас овде представили", рекла је министарка Ђурђевић Стаменковски.

Министарка Месаровић наводи да ће Министарство привреде у наредним данима пустити низ програма који ће представљати посебну подршку и субвенционисање када је у питању привредна активност микро, малих и средњих предузећа, али и предузетника.

"Програм који се односи за жене на селу биће пласиран сутра и ја позивам овом приликом све жене на селу да се пријаве и аплицирају за тај програм. У питању  је 100 одсто бесповратних средстава, а програм је у висини од 100 милиона динара. На овај начин, као што сам рекла, економски оснажујемо појединца", рекла је министарка Месаровић.

Додала је да ће се финансијским средствима подржати сертификација и стандардизација производа, како би се лакше у будућности обезбедио пласман роба ка великим трговинским ланцима.

Председник Вучевић и министарке су заједно обишли седам тезги воћа и производа од воћа грочанског краја, а у дворишту је организована и етно радионица за прераду вуне, калиграфију и израду веза.

У радионицама су учествовала деца из Гроцке са својим родитељима.

Ранчићева кућа у Гроцкој бележи више од два века трајања и четири деценије културне намене. Изграђена је с краја 18. или почетка 19. века у косовско-моравском стилу на узвишици с погледом на Дунав. Име је добила по породици Ранчић којој је готово два века припадала.

Од 2008. године кућу користи установа културе Центар за културу Гроцка, чије је седиште постала од 2015. године.

Располаже галеријским простором унутар објекта и баштом која се активно користи као летња музичка сцена, радионичарски простор, али и галерија на отвореном.

 

Данас није дан за одговоре Бећировићу, а изрекао је свашта

Председник Вучевић рекао је да је у договору са председником Републике Србије Александром Вучићем закључио да данас неће одговарати председавајућем Председништва Босне и Херцеговине Денису Бећировићу на оптужбе које је изнео на рачун Србије у Меморијалном центру Поточари.

"Што се тиче изјаве Бећировића ја сам непосредно пре доласка имао нешто дужи  телефонски разговор са председником Републике, заједнички смо закључили да данас не одговарамо Бећировићу, данас није дан за одговоре на оно што је изрекао, а изрекао је свашта. Сутра ће добити одговор и од председника и од владе. Данас ћемо се суздржати поштујући о каквом је дану реч", рекао је председник Вучевић.

Председник Вучевић је тако одговорио на питање да прокоментарише изјаву Бећировића који је данас у Меморијалном центру у Поточарима оптужио Србију, односно, како је рекао "великосрпске протагонисте" да прете нестанком државе и гетоизирањем Бошњака на 25 одсто територије државе, позивајући се на декларацију Српског сабора, коју је назвао Вучићевом декларацијом, као и то да се Босна и Херцеговина налази пред вратима чланства у НАТО.

"Што се тиче одлуке било које државе да буде чланица неког војног савеза, алијансе или да не буде, то је суверено право сваке државе. Ми се као Србија не мешамо, та је одлука на институцијама Босне и Херцеговине, уз само малу опаску, да таква одлука мора бити донета у складу са Дејтонским споразумом и да сви који одлучују и народи и ентитети морају бити укључени у то, а какву ће одлуку донети то је на грађанима, на народима, на ентитетима, на институцијама Босне и Херцеговине", рекао је председник Вучевић.

Поводом усвојене резолуције о Сребреници у Уједињеним нацијама, председник Вучевић је поновио да је став Србије јасан и да у Сребреници није почињен геноцид.

"Ми саосећамо са болом босанско-муслиманске заједнице и њиховог народа, сматрамо да нико ко је припадник српског народа не сме да потцени бол и патње које су бошњаци преживели, мора да покаже достојанство и разумевање за данашњи датум и шта то њима значи", рекао је председник Вучевић.

Нагласио је да по свим елементима кривичног дела геноцида, у Сребреници није почињен геноцид.

"То што је неко политичком платформом легално, али не легитимно издејствовао кроз техничке процедуре да Уједињене нације усвоје ту Резолуцију, то говори више о другима, а не о нама. За нас постоје наше важеће одлуке и ми ћемо се тога придржавати. Још једном кажем - поштујући бол Бошњака, страдање њихове заједнице желим да не меримо стално ко је више пропатио, него како да се повежемо и да људи боље живе", рекао је председник Вучевић.

 

Не могу сами себе да пријаве они који су одговорни за напад на Вучића 2015. године

Председник Вучевић изјавио је да неће никада пронаћи одговорне за напад на председника Вучића 2015. године у Поточарима  где је отишао како би одао пошту жртвама јер су одговорни управо они који би требало да пронађу кривце.

Председник Вучевић је тако одговорио на питање да председник Вучић пре девет година, као председник владе, када је отишао у Поточаре да би одао пошту жртвама умало није линчован и питање који је разуман одговор што за то нико није одговарао, као и то што ни из међународне заједнице која стално позива на поштовање жртава нико не тражи одговорност за напад на председника Вучића који је управо то хтео да покаже.

"Што се тиче питања одговорности или непостојања одговорности оних који су напали тада председника Владе Србије, а данас председника Републике, 2015. године у Сребреници - неће никада ни пронаћи одговорне, пошто они који би требали да пронађу одговорне, ти су одговорни", нагласио је председник Вучевић.

Додао је да не могу сами себе да пријаве ти који су одговорни.

"Вероватно је њима непријатно да сами себе пријаве, а онда истовремено причамо о помирењу и причамо о поштовању жртава и болу који један од народа који живи на тим просторима преживљава, а сви су нажалост претрпели огромне патње и губитке. Па отишао је тадашњи председник Владе Србије 2015. Александар Вучић у Сребреницу да се поклони убијеним Бошњацима. Дошао је у доброј вери, дошао је у доброј намери, да покаже поштовање, да представља Републику Србију, комшије и српски народ, а да оживи покушај мира и помирења", рекао је председник Вучевић.

Истакао је да се тако не дочекује онај који долази да ода пошту  страдалом народу и замоли за помирење и за добар суживот.

"Али нисам видео да нико од Бошњака и Хрвата и било кога од представника међународне заједнице хоће да дође у Братунац. Да буде са нама кад обележимо страдање Срба у Подрињу", рекао је председник Вучевић.

Нагласио је да је готово 4.000 Срба убијено у Подрињу и то само у делу  Братунца.

"Али ваљда српске жртве нису вредне помињања. О српским жртвама само ми причамо, па и кад причамо отприлике само што нам се не каже, досадни сте, враћате стално прошлост, причате нешто друго. Ми ћемо одавати пошту и неговати културу сећања. И на оне лепе датуме, али и на оне које нису тако лепи и тешки за наш народ, нашу историју, нашу државу. И причати о томе да је то била политика геноцида, јер је то био континуитет убијања Срба у том делу Босне и Херцеговине, и у Првом и у Другом светском рату, и деведесетих година. Пошто није чудно да се, или није случајно, да се то дешавало три пута у 20. веку", рекао је председник Вучевић.

Додао је да за наше жртве нема суза, нема јецаја, осим наших суза и јецаја.

"Е, на нама је да не дозволимо да се забораве и да се прича њима и апсолутно поштовање према жртвама из бошњачког и хрватског народа, албанског, свих који су страдали уз осуду сваког онога који је починио ратни злочин или било шта што је супротно међународном или домаћем  законодавству. Али то да бацате колективну кривицу на један народ, то не прихватамо. Апсолутно, господин Бећировић ће добити од председника и Владе Србије одговор какав заслужује", поручио је председник Вучевић.

 

Дозвољена различита мишљења, о Весићу и Шапићу на страначким органима

Председник Вучевић изјавио је да су различита мишљења било кога у Српској напредној странци дозвољена, па тако и министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у Влади Републике Србије Горана Весића и градоначелника Града Београда Александра Шапића, као и да ће то бити тема за страначке органе после летње паузе.

"Различита мишљења су дозвољена, а сукоби могу да буду тема за страначке органе, тако да је мој одговор на све оно што смо чули, не само по питању Шапића и Весића и било кога другог у СНС, да ће то бити тема за Председништво и Главни одбор који ћу као председник странке заказати одмах после летње паузе", рекао је председник Вучевић одговарајући на питање новинара у Гроцкој како коментарише несугласице и сукоб између Весића и Шапића.

Додао је и да ће на Главном одбору анализирати и изборне резултате заједно са коалиционим партнерима.

"Онда ћемо на том нивоу или у том формату дати прилику да свако каже шта мисли. Не очекујем да сви морају исто да мисле, и да само климају главом, свако има свој став, али сви морају да се држе онога што је политика странке, иначе нису део те страначке организације, а до доношења те одлуке сви могу да кажу шта мисле", рекао је председник Вучевић.

На питање да прокоментарише избор бившег директора ЕПС-а Милорада Грчића на место председника општине Обреновац, иако га је "председник Србије критиковао", председник Вучевић је рекао да се органи странке нису "мешали у то" и да је изабран исто као што су изабрани градоначелник Суботице, Кикинде, и председник општине Гроцка. 

"Одлука за господина Грчића је била одлука локалног одбора и локалне коалиције, ми то поштујемо. Грчић је био на листи за Скупштину општине Обреновац, на њему је да покаже како ће радити тај посао и бити свестан одговорности према својим суграђанима", рекао је председник Вучевић. 

Рекао је и да ће грађани дати оцену, али да ће и СНС свакако имати у виду све, не само по питању њега, већ свакога ко је биран на одговорне позиције.

"Председник Вучић га је критиковао да би био бољи, ево прилике. Тамо негде је можда једно време добро радио, па после није, дошло је до замене, добио је шансу", рекао је председник Вучевић и додао и да ће време показати да ли ће бити добар, као и да се не треба некога заувек одрећи.

 

Влада није донела никакву одлуку да Рио Тинто добије субвенције из буџета

Председник Вучевић је рекао да је литијум економска и геополитичка предност Србије, као и да влада није донела никакву одлуку да компанија Рио Тинто добије субвенције из буџета.

Одговарајући на питање да представници власти говоре грађанима да ће бити богати као Норвежани захваљујући литијуму, а да све време прећуткују да компанија Рио Тинто рачуна на субвенције из буџета, рекао је да Влада Србије није донела никакву одлуку и да не може да прејудицира било шта што може да се деси у наредном периоду.

"Када будемо отварали процес, ми ћемо врло јасно разложити зашто смо нешто урадили. Никада не причамо о позицијама и праву ниједне приватне компаније, па ни о Рио Тинту, јер су за мене најважнији грађани. Мене једино интересује шта је економски, политички, еколошки, здравствени интерес Србије, а мислим да је литијум наша предност. И не само економски, него и политички, тачније геополитичка предност", истакао је председник Вучевић.

Да ли ће они да конкуришу и да ли ће уопште да раде и да ли ће да конкуришу за субвенцију, додаје, то ћемо да видимо. 

"Није донета одлука да су добили субвенцију, нити сам ја видео захтеве код министарке привреде, код које иначе долазе захтеви за субвенције", рекао је председник Вучевић. 

Подсетио је да је први потпредседник Владе Републике Србије и министар финансија Синиша Мали дао пример Норвешке која има нафту и да коришћење руда и минерала које Србија има, а које смо користили од средњег века до данас, представљају економски потенцијал и шансу за развој наше државе. 

Еколошки активисти су данас одржали протест испред Уставног суда и дали рок до 10. августа влади да одустане од експлоатације литијума, а председник Вучевић је рекао да не мисли да је дијалог могућ због уцена и претњи, иако је власт спремна да чује све аргументе.

"Када неко каже, ако урадите то до тада, ОК, ако не урадите, ми ћемо да вас блокирамо, пребијемо или не знам шта да радимо. То је уцена. А ви знате, познајући сигурно сам добру историју Србије и нашег народа и историју од српских влада, српске владе не прихватају ултиматуме. Не може да буде српска влада која прихвата ултиматуме. Не прихватамо ултиматуме где нам неко забрањује да се економски и политички развијемо, а спремни смо да чујемо све аргументе. Понављам, није донета одлука, а не плашим се да кажем - да то је економска шанса за Србију, не за Рио Тинто", рекао је председник Вучевић.

Сматра да треба да искористимо економску шансу, али да чувамо здравље грађана и да чувамо реке и потоке, шуме и ливаде. 

"Да економски снажимо и да искористимо то као полугу за јачање политичке позиције Србије. Ми нисмо колонија, како неко покушава да прикаже. Исти ваздух дишемо, исту воду пијемо сви, без обзира на неку позицију, опозицију, не знам живи овако или онако. Ко је луд да се трује или да нешто ради лоше. Штитићемо државу и понављам, Влада Србије искључиво, заједно са председником државе ради у циљу наших националних државних интереса, а не зарад приватне компаније или других држава. Ако можемо сарађујемо, одлично, али под условима које држава Србије постави. Посебно по питању екологије, посебно по питању заштите здравља грађана и наравно по питању економије", нагласио је председник Вучевић. 

Рекао је и да нема извоза сировина, већ да влада жели да види  индустрију и фабрике, али по еколошким прописима.

"Да ми видимо бенефите, погодности за наш народ и за нашу државу. То је задатак Владе  Србије, а понављам, рударство је неотуђиви, неизоставни део развоја српске државности од средњег века до данас. То је део нас, не треба се тога плашимо, само треба да знамо како тиме да управљамо и како да имамо користи, а да нема штете", рекао је председник Вучевић.

Истакао је да верује да је могуће да се то све избалансира.

 

 

Извор: Танјуг